Borra sör: most nem gyötör

2022.02.06. 11:32

Elkészült a Soproni Borvidék és a Fertő-táji sörfőzés első közös projektje

A fertőrákosi sörfőzde különlegességgel drukkolt elő, amelyben a Soproni borvidék jellegzetes izének esszenciája köszön vissza a kézműves sörben. A sörfőzők célja közelebb hozni egymáshoz a térség ­specialitásait.

Papp Fanni

Elkészült Mühl Erik és Németh Gábor sörfőzők, valamint Horváth József, a Ráspi borászat tulajdonosának közös projektje: megszületett a boroshordóban érlelt kézműves sör. Fotó: Szalay Károly

A két közgazdász végzettségű fiatal, Mühl Erik és Németh Gábor még 2016-ban találkozott először, s hamar kiderült a közös érdeklődésük, méghozzá a sör szeretete. Megismerkedésük után egy évvel el is készült a saját főzdéjük Fertőrákoson, ezzel együtt megszületett a Krois Brewery. A kézműves sörfőzők törekszenek arra, hogy időről időre újdonságokat alkossanak, amik nem mindennapiak. Legutóbb egy új projekttel drukkoltak elő, ahol az egyedülálló vörösboros ízjegyeket a Soproni borvidékről egy fekete sörben rejtették el.

 

– Erős fekete sört készítettünk, ami 10 százalékos alkoholtartalmú. A különlegessége, hogy a szintén fertőrákosi borászatból, a Ráspiból hoztunk el olyan boroshordókat, amikben kékfrankos volt előtte, és ebben érleltük a sört több mint fél évig. Ezzel az eljárással egy testes sör született meg, amiben előjönnek a vörösbor jegyei – mondta el Mühl Erik. Hozzátette: ezzel lehetőséget kínálnak az áthajlásra azoknak, akik inkább a borok kedvelői, és abszolút nem sörösek. Bíznak abban, hogy a borkedvelők a különlegesség megkóstolása után nyitottabbak lesznek a kisüzemi sörökre is.

 

A sörfőzőktől nem állnak távol a rendhagyó ízek, hiszen Németh Gábor és Mühl Erik sörfőzdéjében tűntek már fel olyan extra ízesítésű sörök, mint például a ribizlis tonkababbal fűszerezett vagy a sáfránnyal, gyömbérrel és naranccsal érlelt. – Szeretnénk egyre több olyan projekt­tel előrukkolni, amihez valamilyen helyi dolgot fel tudunk használni. A későbbiekben lehet arról szó, hogy helyi termelők gyümölcseit használjuk fel, illetve mindenképp tovább­visszük a boros vonalat.

 

Tervben van az is, hogy más borászatoktól különböző fajtájú hordókat hozunk el, ugyanígy a Fertő partjáról, és ezekkel különböző söröket kombinálunk. Ugye mindegyik hordónak és sörnek más-más ízjegye van, ezeket kombinálva pedig különleges ízeket lehet kikísérletezni – tekintett a jövőbe Erik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!