Új szervek adják a reményt

2022.02.01. 07:47

Egyszerre kapott szívet és vesét – Két hét altatás után a napokban ébresztették fel a győri fiatalembert

A nem hétköznapi, hosszú operáció után édesanyja és hozzátartozói is megnyugodtak, ám a transzplantált beteget azóta kétszer újra műtötték. Jelenleg az intenzív osztályon fekszik.

Ollári Gergely

Fotó: Csapó Balázs

Györgyi Szabolcs József 39 éves. A mindig életvidám győri fiatalember az évek óta egyre súlyosbodó betegsége miatt két hete kapott új szívet és vesét a fővárosban, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A nem hétköznapi, hosszú operáció után édesanyja és hozzátartozói is megnyugodtak, ám a transzplantált beteget azóta kétszer újra műtötték. Tüdőgyulladást kapott, és egy vérömleny is kialakult az új szíve mellett. Jelenleg az intenzív osztályon fekszik, két hét altatás után a napokban ébresztették fel. Édesanyja, a győrszemerei Györgyi Józsefné bizakodó, és reménykedik, hogy fia hazatér. 

 

– Nekünk, a családjának a legnehezebb. Ő két hetet aludt, mi a műtét óta alig csuktuk le a szemünket. De hiszek benne, hogy hazajön, mert meg kell gyógyulnia – fogalmazott lapunknak a hetvenéves édesanya.

 

Györgyi Szabolcs József története hat évvel ezelőtt kezdődött. Általános gyengeségre és fáradtságra panaszkodott, majd a laborvizsgálati eredmények kimutatták: kezdenek leállni a veséi. Az egymást követő vizsgálatok alátámasztották: a fiatalember dialízisre szorul.

 

– Transzplantációs listára került, és később kiderült, hogy átültetésre van szüksége. Két évvel ezelőtt aztán értesítették, hogy találtak megfelelő szervet. A műtét előtt az altatóorvos közölte: nem engedélyezi a beavatkozást. Fiam szíve ugyanis olyan rossz állapotban volt, hogy nem lehetett műteni – mondta el lapunknak Györgyi Józsefné.

 

Ezután a szívklinikára irányították, mert szívbillentyűi rossz állapotban voltak, és azt mondták a családnak, műteni sem lehet. A veseproblémára is csak egyetlen megoldás maradt: ha először új szívet kap. Ismét a transzplantációs lista következett. Aztán két hete kisebb csoda történt: nemzetközi szerv­igénylés alapján kaptak értesítést arról, hogy van olyan szív és vese, ami megfelelő.

A 70 éves édesanya mindennap beszél fia kezelőorvosával. Fotó: Csapó Balázs

– Mázsás kő esett le a szívünkről. Szabolcs azt mondta nővérének, 50–50 százalék az esélye, hogy találkoznak még. Tőlem nem mert elbúcsúzni. Hosszú, komoly műtét várt rá a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Az ott dolgozók azt mondták: nem gyakran ültetnek be egyszerre szívet és vesét – folytatta az édesanya.

 

A műtét során nem volt probléma. Aztán pár napra rá kiderült, hogy Szabolcsnak tüdőgyulladása van, és az új szív sem úgy működik, ahogy kellene. Ismét műtét következett. Egy szívrásegítő szerkezetet is beültettek. Aztán napokra rá még egy operáció következett, mert vérömleny alakult ki a szív körül. Később Szabolcs jobban lett, és a rásegítő szerkezetet is kivették a testéből.

 

– Bizakodóak vagyunk. A kórház dolgozói és az orvosok azt mondták, ha az erőnléti állapota javul, akkor a veséi is beindulhatnak. Barátai és ismerősei tudják: most a bizalom és a remény a legfontosabb. Sokan buzdítják, imádkoznak érte. A családnak a legnehezebb. Szabolcs két hetet aludt, mi a műtét óta le sem csuktuk a szemünket – mondja Györgyi Józsefné. – Meg kell gyógyulnia. Ez ad erőt számomra. Nálam daganatot diagnosztizáltak nemrég. Én akkor megfogadtam: addig nem halok meg, amíg fiam meg nem gyógyul. Célom van, élni akarok, és a gyermekem mellett a helyem.

 

Az édesanya legfrissebb információi szerint Szabolcsot a napokban felébresztették az altatásból. Egyelőre lélegeztetőgépen van. Kezeivel, mozdulataival már kommunikál, és nemrég egy televíziót is tettek a szobájába.

 

A Kisalföld Jóakarat Hídja Alapítványa felajánlotta támogatását a családnak. Györgyi Józsefné lapunknak elmondta: akkor fogadják el, amikor a fia már hazatért: – Neki, az új életében sokkal nagyobb szüksége lesz majd a rá, mint nekem. Ha hónapok után végre hazatérhet, szeretném kifestetni a lakását, és megadni számára mindent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!