Közélet

2022.01.03. 09:45

Tavasszal nyithat meg a bölcsőde Sopronhorpácson

A fejlesztéseknek köszönhetően egyre élhetőbb településsé válik Sopronhorpács, ahol tavasszal nyithatja meg kapuit az új bölcsőde, illetve hamarosan kezdetét veheti az iskola belső felújítása is. Mindemellett számos fejlesztést sikerült megvalósítani az elmúlt egy éveben.

Papp Fanni

Az új bölcsőde 80 millió forintos kormányzati támogatással épül Sopronhorpácson. Mindenről Talabér Jenő számolt be. Fotó: Máthé Daniella

– Minden településvezetőnek feladata, hogy egy élhető közösséget alakítson ki. Úgy gondolom, a múlt évben sikerült ennek a feltételeit megteremteni. Elkészült a bölcsőde építészeti része, de még vannak teendőink, hogy megkapjuk az működtetési engedélyt. Reményeink szerint tavasszal megkezdheti a működését – mondta el Talabér Jenő, Sopronhorpács polgármestere. Hozzátette, több szülő is jelezte az igényét a bölcsődei ellátásra.

 

Az új bölcsőde 80 millió forintos kormányzati támogatással jött létre, emellett elkezdődik a községben az óvoda felújítása is. – Sikeresen pályáztunk 55 millió forintra, hogy az óvodának egy része megújuljon. A képviselő-testület pedig úgy döntött, hogy a beruházás komplettebb legyen 22 millió forinttal egészítjük ki, így a régi épület egy színvonalasabb külsőt-belsőt kap – fejtette ki a polgármester.

 

Az idei év fejlesztési tervei között szerepel az emeletes iskola belső tantermeinek felújítása. – A Klebelsberg Központtal bejártuk az iskolát, amit kívülről már korszerűsítettünk. Most belülről lenne szükség a felújítására, ehhez a Magyar Falu Programhoz adunk be év elején egy 55 millió forintos pályázatot. Reményeink szerint ez az intézményünk beruházása is megvalósulhat a közeljövőben – fejtette ki a polgármester.

 

Sopronhorpácson nemcsak az oktatási intézmények újultak meg, de az infrastruktúra- fejlesztésére is hangsúlyt fektettek. A Területi és Településfejlesztési Operatív Program pályázat eredményeként 480 méteren készült el csapadékcsatorna. A belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer képes lesz ellátni a nagy intenzitású, megnövekedett csapadékmennyiség megfelelő kezelését és elvezetését az érintett közútszakaszok mentén.

 

Az elmúlt évben az önkormányzat önköltségen járdákat épített, amit tavasszal szeretnének folytatni, illetve indítanának falugondnoki szolgálatot. – Pályázatok segítségével fejlődhet a település, de ehhez kell az is, hogy az önkormányzat aktív részese legyen. Próbálunk előrenézni, ennek köszönhetően sikerült az új utca melletti területet egyben megvásárolni. Itt tervezünk a jogszabályoktól függően egy vagy két utcát kialakítani, de ez lehet, hogy már csak a következő ciklusban valósul meg – tekintett a jövőbe Talabér Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!