Ima és emlékezés

2022.01.19. 12:25

Halála napján emlékeztek meg az önfeláldozás példaképéről, Szent Margitról a Káptalandombon

Megnyitották a Püspökvár kertjét az imádkozni és emlékezni vágyók előtt tegnap, Árpád-házi Szent Margit emléknapján. Veres András megyéspüspökkel, a Győri Egyházmegye főpásztorával együtt imádkoztak a győri szeminárium kispapjai, és eljöttek a szombathelyi domonkos nővérek. Borza Teréz, a Szent Margit fohásza Magyarországért című szoborkompozíció alkotója is részt vett a megemlékezésen.

Bella Violetta

Fotó: Huszár Gábor

Szent Margit országáért vállalt önfeláldozása előtt tisztelegtek a Káptalandombon, a Győri Egyházmegye, a Szent László Látogatóközpont és a Brenner János Hittudományi Főiskola szervezésében. Már második éve helyezik el mécsesüket a megemlékezők a Püspökvár kertjében a 2020 szeptemberében megáldott Szent Margit fohásza Magyarországért című szoborkompozíciónál. Bognár István atya, a szeminárium spirituálisa elmélkedésében a szentről szóló himnuszok és versek alapján öt szóval jellemezte Árpád-házi Szent Margit életét: alázatos, ártatlan, példaadó, segítőkész, imádságos. – Naponta hosszú órákon át imádkozott Margit, engesztel és közbenjár értünk ma is, mint az Oltáriszentség előtt égő örökmécses. Éljünk az Úr jelenlétében, erre hív a példája!

Magyarországért nagyon kell imádkozni, ahogy Szent Margit is tette – mondta Borza Teréz Ferenczy Noémi-díjas porcelán- és szobrászművész.

 

Lujza nővér, domonkos rendi apáca Szombathelyről érkezett az alkalomra. Azt mondja, a kongregációjukat Margitról nevezték el, ezért három napon keresztül ünnepelik az ő égi születésnapját.

Felvételünkön Filoména és Lujza Nővér. Fotó: Huszár Gábor

IV. Béla király a tatárok elől menekülve a vesztes muhi csata után ajánlotta fel Istennek lányát, Margitot az ország megmeneküléséért, akit domonkos nővérek nevelésébe adott. 1270 január 18-i halála után alig hat évvel avatták boldoggá, de csak az 1943-ban avatta szentté XII. Pius pápa. 

 

Woditsch Péter II. éves kispap szerint a szentek a gyarlóságaikkal, emberségükkel segítenek Krisztus követését közelebb hozni az emberekhez. – Minden szent a saját adott korának a szentje. Nekünk is a saját korunkban a saját adottságaink mellett kell szentté válni. Margit világító mécses tudott lenni az ő tisztaságával. Nem volt az éltében tudatos ellenkezés az Istennel, teljesen rá tudott hagyatkozni. Ez a ráhagyatkozás külön üzenet nekünk, kispapoknak. 

Felvételünkön Woditsch Péter. Fotó. Huszár Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!