Díszpolgár a centenárium évében

2021.12.13. 14:49

Méltó ünnepséggel adóztak a száz évvel ezelőtti népszavazás emléke előtt Sopronban - sok-sok fotón mutatjuk a centenáriumi díjazottakat

Idén ünnepelte Sopron és környéke az 1921-es népszavazás századik évfordulóját, mikor a döntés nyomán a leghűségesebb várossá vált. A hűség napi ünnepséget vasárnap tartották a történelmi eseményhez méltó keretek között.

Papp Fanni

Fotó: Rombai Peter \ RepeszTech

December 14. valódi ünnepe Sopronnak: ekkor dönthettek a város akkori polgárai hovatartozásukról, s Ausztria helyett Magyarországot választották. A városvezetés vasárnap tartotta hűség napi ünnepségsorozatát, ahol átadták Sopron rangos elismeréseit és megemlékeztek a történelmi eseményekről. A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület 120 korabeli lovas díszszakasszal és gyalogos katonáinak hagyományőrző menetével emlékezett. Korabeli öltözékben vonultak végig a belvároson, majd a Széchenyi téri Hűségzászlónál vettek részt a centenáriumi hűség napi városi ünnepségen.

Forrás: Rombai Peter \ RepeszTech

A város kitüntetettjei ünnepélyesen vehették át elismeréseiket a Liszt-központban a vasárnap tartott ünnepségen, ahol Farkas Ciprián polgármester mondott ünnepi beszédet. – Mi, soproniak, 1921-ben a kezünkbe vettük a sorsunkat, nem hagytuk, hogy idegen hatalmak döntsenek a fejünk felett. Visszaadtuk ugyanis a nemzet önbecsülését egy olyan időszakban, amikor arra a legnagyobb szüksége volt. Hitet és reményt adtunk a hazának, hogy igenis van miért élnünk, hogy igenis van magyar jövő – emelte ki Farkas Ciprián.

Forrás: Rombai Peter \ RepeszTech

Várallyay Kinga zongoraművész színvonalas előadása után a Sopronért Emlékérmek átadásával folytatta Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint Barcza Attila országgyűlési képviselő. Átvette a díjat az Autitok Egyesület; Bajzik János testnevelő tanár; Bodnár Ágota, a Soproni Madármentők Alapítvány elnöke; dr. Brandt Dietmar főorvos; a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete; dr. Horváth Annamária háziorvos; Ivanicsné Szekeres Kriszta, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. közművelődési munkatársa; Kovács Ferenc, Ágfalva község korábbi alpolgármestere; Marosiné Németh Mária, a Soproni Szociális Intézmény hajléktalanokat ellátó intézetének vezetője; Pados Noel, a Sopron Basket kommunikációs vezetője; Pluzsik Tamás újságíró; dr. Szemán Attila főmuzeológus; Vass Györgyné, a Deák Téri Általános Iskola tanára Visy Borbála fodrászmester. Sopron Ifjú Tehetsége díjat kapott a fuvolista Czupy Hanna Katalin, Sopron Szolgálatáért díjat vehetett át dr. Holzmann Péter tűzoltó alezredes. Ifj. Flandorffer Ignác-díjas lett Grasl Gyula a város üzleti arculatának igényes fejlesztéséért, Mentes Gábor okleveles építészmérnök pedig a város idei Wälder József-díjasa.

A Sopron Sportjáért díjat Bokor Ákos kapta, Wernerné Menyhárt Nóra és Wischyné Veszprémi Eszter lettek Sopron kiváló pedagógusai. Vigné Kovács Margit, a Határok Nélkül Alapítvány kuratóriumi elnöke Sopron Kultúrájáért díjban részesült, Földes Tamás, a FORENO kft. egykori igazgatója Humanitás díjat vehetett át. A Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója, Farkas Andrea a Dr. Király Jenő-díj kitüntetettje lett. Civitas Fidelissima díjjal ismerte el a városvezetés Tengerdi Antalt és a Sport Club Sopront. Dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnökének munkásságát Pro Urbe Sopron díjjal jutalmazták. A város legrangosabb kitüntetését, a Sopron Város Díszpolgára címet dr. Magas László érdemelte ki 2021-ben. Az ő nevéhez fűződik többek között a munkásőrség megszüntetéséért szervezett demonstráció, az 1956-os mosonmagyaróvári tüntetés elítélt áldozatai jelöletlen sírjainak felkutatása és újratemetésük szervezése, és a rendszerváltás egyik szimbólumává vált Páneurópai Piknik szervezése. Az ünnepség este a Széchenyi téri Hűségzászlónál koszorúzással folytatódott, ahol az év díszpolgára, dr. Magas László mondott beszédet.

Forrás: Máthé Daniella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!