Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Bemutatták a biológiailag lebomló szívószálat

Az új szívószál a tervek szerint 2019 második negyedévében kerül forgalomba.
Újrahasznosítható és biológiailag lebomló szívószálat fejleszt a finn Stora Enso, a világ egyik legnagyobb papírgyára, amely a Sulapac nevű helyi start-up vállalkozással együttműködve veszi fel a harcot a műanyagszennyezés globális problémájával.

Az új szívószál, amely a tervek szerint 2019 második negyedévében kerül forgalomba, fából és természetes kötőanyagokból készül, ami azt jelenti, hogy újrahasznosítható, illetve a tengervízbe kerülve lebomlik.

"Több milliárd műanyag szívószálat gyártanak és használnak hetente... A mi fejlesztésünk a világ legfenntarthatóbb szívószála, amely ipari mennyiségben előállítható" - írta közleményében Suvi Haimi, a Sulapac alapítója és vezetője.

Az új szívószál prototípusát kedden mutatták be a start-up cégeket bemutató Slush nevű eseményen Helsinkiben.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése október végén megszavazta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot.

Az egyszer használatos műanyag termékek - például műanyag fültisztítók és szívószálak - árusításának betiltása azt a célt szolgálja, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak a gyártókra az újrahasznosítás terén az óceánok megtisztítása érdekében.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett a Bennu kisbolygóhoz a NASA OSIRIS-REx űrszondája

Megérkezett a Bennu kisbolygóhoz a NASA OSIRIS-REx űrszondája
Korábban egyetlen űreszköz sem keringett ilyen kicsiny - becslések szerint 487 méter átmérőjű -… Tovább olvasom