Hétköznapi praktikák - Melyik út ingyenes és melyik fizetős?

Címkék#útdíj

A hazai gyorsforgalmi utak többsége januártól díjkötelessé vált, ezért az autópályát vagy autóutat jelző tábla szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelöli.

kisalfold.hu

A díjköteles úthálózatról érdemes tájékozódni a nemzetiutdij.hu oldalon, ahol az országos térkép és a megyei térképek is megtalálhatók. A 2015. február 1-jétől hatályos rendelet szerint csak az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni: • M31-es autópálya, • az M86-os autóút, • M8-as autópálya, • M9-es autóút 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza, • M9-es autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza, • M4-es autóút (4. számú főút jelzés) Vecsés–Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550. km-szelvény és 20+518. km-szelvény közti szakasz), • M0-ás autóút alábbi szakaszai: 1. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz; M4-es autóút (4. sz. főút) és M3-as közötti szakasz; Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz).

Az M0-s további részei, valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki- és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható egyes városi elkerülők és autóutak már díjkötelesek.

A fizetős hazai útszakaszokon a megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a nemzetiutdij.hu oldalon is megtalálható díjrendelet melléklete tartalmazza. A megyei térképeken a vastag piros vonal jelöli a szomszédos megyében még használható szakaszokat, a nagy kék kör pedig azt a csomópontot, ahol további díjfizetési kötelezettség nélkül elhagyható a fizetős szakasz.

Kérdéseiket várja:
D. Pusztai Andrea
[email protected]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!