Vándorol az ötven forint

2024.05.23. 08:04

Egyre több a visszaváltható egyutas palack az üzletekben

Egyre gyakrabban találkozhatunk olyan italospalackokkal, -üvegekkel vagy fémdobozokkal, amelyeken ott a jelölés, hogy visszaválthatók.

Barki Andrea

A visszaváltott italosflakonokért, -üvegekért vagy -dobozokért kapott utalványt a boltban levásárolhatjuk, vagy akár jótékonysági célra is felajánlhatjuk az összeget. A felvételen Berkes Krisztina és kislánya, Mesi.

Fotó: Csapó Balázs

Ez évtől szinte minden, 0,1-től 3 liter űrtartalomig terjedő ital műanyag, fém- vagy üvegcsomagolása visszaváltási díjas. Az italcsomagolások egy része többutas, azaz újratölthető. Ezek nagy része eddig is visszaváltható volt. Nagyobb részük azonban egyszer használatos, úgynevezett egyutas palack, amely a fogyasztást követően hul­ladékká válik. Az új szabályozás azt célozza, hogy ezeket is minél nagyobb arányban összegyűjtsék, és megfelelő előkezelés után újra fel lehet azokat dolgozni. 

palack
Palack visszaváltás - Fotó: Csapó Balázs

A rendelkezés meghozatalakor még a régi rendszer szerinti csomagolású termékek voltak a kereskedők polcain, az új, visszaváltható göngyölegek most kezdenek elterjedni. Utóbbiakon már szerepel a visszaváltási logó, s a termék megvásárlásakor külön fizetünk értük. A megjelölt flakonokat, üvegeket és fémdobozokat azonban az üzletek REpontjain vissza tudjuk váltani: az egyutas palackokat 50 forintért.

Palack visszaváltás egyesével

A visszaváltható palackokat vagy üvegeket egyesével kell az automatába helyezni. Fontos tudni, hogy az automata a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítja, ezért kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer. A beazonosítás után az automata a PET-palackot, illetve a fémdobozokat összepréseli, az üvegeket pedig összetöri, és így tárolja a háttérben egy konténerben. A gép által kiadott utalvány alapján a betétdíj a kereskedőnél készpénzre váltható vagy levásárolható. 

– Egyre növekvő számban bocsátják ki az egyutas, visszaváltható csomagolóanyagú termékeket a gyártók, mert üzleteinkben folyamatosan nő a visszaváltott palackok, üvegek mennyisége is – mondta el lapunk kérdésére Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. – Ugyanakkor sokan akarnak olyan göngyölegeket visszaváltani, amelyek még nem visszaválthatók. Azokat az üvegeket, PET-palackokat vagy fémdobozokat fogadja el az automata, amelyeken már szerepelnek a visszaváltási piktogramok. Ugyanakkor folyamatosan bővül azoknak a csomagolásoknak a száma, amelyek már visszaválthatók – szögezte le a szakember, aki arról is beszélt, hogy tapasztalataik alapján a vevők könnyen tudják használni az automatát, nincsenek fennakadások. 

El is adományozhatjuk a betétdíj összegét
Fotó: Csapó Balázs

– A győri és városkörnyéki üzleteink adatai szerint a vásárlók 90 százaléka nem vissza­kéri, hanem levásárolja a csomagolóanyag árát az üzletben – mondta Fodor Attila. – Fontos megjegyezni azonban, hogy továbbra is forgalomban vannak az úgynevezett többutas csomagolású termékek. A ménfőcsanaki üzletben például két automatával oldják meg a visszaváltást. Az egyik automata csak az egyutas csomagolóanyagokat fogadja, a többutast pedig egy másik berendezés veszi vissza. Az üzletek többségében azonban egy automatával találkoznak a vásárlók, amely egyszerre képes mindkétfajta csomagolóanyag visszaváltására. Ez jól láthatóan fel van tüntetve a gépeken. Azokat a flakonokat, amelyeket még nem lehet visszaváltani, az automaták közelébe elhelyezett kukákba lehet dobni – árulta el Fodor Attila. Hozzátette: amíg a jelenleg raktáron lévő készletek ki nem futnak, addig olyan termékekkel is találkozhatnak a vevők, amelyek csomagolóanyaga nem visszaváltható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában