Kóbor: akár százezer ember kíváncsi lehet az Omegára és a Scorpionsra

Csaknem négy évtizede kötött barátságot egymással az Omega együttes és a hard rock német sztárzenekara, a Scorpions. Június 16-án a Hősök terén az ingyenes Szabadságkoncert jegyében mindkét csapat fellép.

“Amikor néhány hónappal ezelőtt megkerestek minket a Szabadságkoncert ötletével, az jutott eszünkbe, hogy a Scorpionst is meg kellene hívni, mert a német csapat bevonásával sokkal kifejezőbb lenne a rendszerváltoztatás 25. évfordulójára megemlékezni” – mondta Kóbor János, az Omega énekese az MTI-nek.

Az ingyenes koncert a Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetése, valamint a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából szerveződő, Közös siker elnevezésű eseménysorozat része, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Az Omega már 50. születésnapi, jubileumi évében tervezett egy koncertet a Hősök terére, az végül nem valósult meg, helyette a Sportarénában játszottak 2012 októberében.

“Az a koncert véglegesen lezárt az Omega történetében egy korszakot, az együttes túlnőtt azon, hogy egy öttagú rockzenekar legyen. Már régóta egy olyan produkció, amelynek szerves része egy kiegészítő csapat Szekeres Tamás gitárossal, Gömöry Zsolt billentyűssel és a többiekkel, valamint a nagyzenekar és a nagykórus. Most is velünk lesz a Danubia Szimfonikus Zenekar” – mesélte Kóbor János.

Mint mondta, biztos, hogy még soha nem játszottak annyi ember előtt, mint ahányan június 16-án valószínűleg ott lesznek a Hősök terén és környékén az ingyenes eseményen. Elképzelhető, hogy akár százezer ember lesz kíváncsi az Omegára és a Scorpionsra.

Hangsúlyozta: a június 16-ai Hősök terei estet nem úgy kezelik, mint egy koncertet, inkább egyfajta eseményként. Előbb az Omega fog mintegy egy órát játszani, majd a Scorpions jön, végül néhány számot közösen fognak előadni. Kóbor János leszögezte: nem előzenekarként játszanak a Scorpions előtt, mint ahogy négy évtizeddel ezelőtt, a hetvenes évek közepén a német hard rock csapat sem az akkor ismertebb Omega előzenekara volt közös nyugat-európai turnéjukon.

“Az 1976-ban egy német kiadónál megjelent Time Robber (Időrabló) lemez a csúcsidőszakunk volt, a koncerteken együtt játszottunk Franciaországban, a Benelux-államokban, Nyugat-Németországban és Svájcban. Nagyon jó viszonyba kerültünk a Scorpions két őstagjával, Klaus Meine énekessel és Rudolf Schenker gitárossal, de a többiekkel is, akkor ott gitározott Uli Roth is. Nem volt köztünk rivalizálás, más típusú zenét játszottunk, ők hard rockot, mi space-rockot” – jegyezte meg az énekes.

A Scorpions a nyolcvanas évekre lett világszerte ismert, befutott zenekar, később a rendszerváltozásnak az 1991-ben írt Wind of Change című dallal állítottak emléket. Három évvel később Meine és Schenker fellépett az Omega népstadionbeli esős koncertjén; Kóbor és Meine együtt énekelte magyarul a Fekete pillangót, angolul a Wind of Change-t. Ezt viszonozta 2009-ben Budapesten a Sportarénában, majd Kassán a Scorpions-koncerten Kóbor János és Molnár György gitáros. A Scorpions 1995-ben angol nyelven, White Dove címmel feldolgozta a Gyöngyhajú lányt.

Az Omega az elmúlt években a rocktól elszakadó, új értelmezésű átiratokat készített régi dalaira, ebből a Rapszódia és a Szimfónia után a tavaly ősszel elkezdődött Oratóriummal lett trilógia. Az Omega Oratórium CD még tavaly év végén jelent meg, ezt néhány hete követte a Szegedi Dómban és a Debreceni Református Nagytemplomban adott koncertekből készített Omega Oratórium Adventi koncertek című élő felvétel CD-n és DVD-n.

“Az Oratórium alapgondolata, hogy templomban adjuk elő, tehát nem minden Omega-dal fér bele a koncepcióba. Eredetileg csak egy alkalomról volt szó, december 1-jén Szegeden a bátaszéki katolikus templom tornyának felújítása érdekében. De olyan nagy sikerünk volt, hogy a szimfonikus hangszerelésekben nagy szerepet játszó Gömöry Zsolttal úgy döntöttük, ezt folytatni kell, és végül mind a négy adventi hétvégén volt egy templomi koncert” – tette hozzá.

Az Omega Oratórium projektben a rockzenekarból hárman vesznek részt, Kóbor János mellett Benkő László billentyűs és Debreczeni Ferenc dobos. A koncertek folytatódnak, most szombaton, május 31-én a békéscsabai Evangélikus Nagytemplomban lépnek fel, majd a produkció a templomból szabadtéri helyszínekre vonul át, július 19-én Tatán, egy héttel később Gyöngyösön, augusztus 8-án pedig – a Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként – a siófoki szabadtéri színpadon lesz látható és hallható.

“Külföldön is érdeklődnek az Omega Oratórium iránt, tizenkét németországi templomtól és Lengyelországból is kaptunk megkeresést, a közelmúltbeli marosvásárhelyi koncert után további erdélyi és felvidéki templomi fellépések is várhatók” – mondta Kóbor János az MTI-nek.

Az Omega, minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara 1962-ben alakult. A hatvanas évek második felében első közép-kelet-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. Világszerte több mint 50 millió albumot adott el, itthon eddig tizenhat stúdiólemez mellett több válogatás, koncertalbum és DVD jelent meg. A zenekarban Kóbor János, Benkő László, Debreczeni Ferenc és Molnár György mellett Mihály Tamás játszik basszusgitáron.

A Scorpions elődjének számító zenekar 1965-ben alakult, az első lemez 1972-ben jelent meg, az együttes százmilliónál is több eladott albummal, számos arany- és platinalemezzel rendelkezik, és az Echo-díjtól a World Music Awardig számos jelentős zenei elismerést megkapott. A zenekar “világkörüli búcsúturnéja” keretében legutóbb 2011 júniusában játszott a Budapest Sportarénában. Jelenlegi felállásában Klaus Meine és Rudolf Schenker mellett Matthias Jabs gitározik, James Kottak dobol, Pawel Maciwoda basszusgitározik.

Gyász
„Elindult egy lélek, továbbszállt, távolra tőlünk, mely nagyon fáj. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, SZEKERES ISTVÁN a volt győri növényolajgyár dolgozója életének 76. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2019. 09. 24-én, kedden 14 órakor lesz a győr-révfalui temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihent a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagypapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, SZALAY ÁRPÁD volt Tompa utcai lakos életének 66. évében türelemmel viselt, súlyos betegségben csendesen megpihent. Temetése 2019. szeptember 24-én 13 órakor lesz családi körben Budapesten, a Dráva utcai utolsó kikötőből, a Halászbástya nevű hajóról. Végső kegyeletüket leróhatják a Dunába dobott egy szál virággal. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy IVÁNYI LEVENTE életének 79. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 24-én, kedden 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Uram, te jónak láttad elszólítani, s szent az akarat, mely így tud dönteni. És én ha kérdezem - Miért ily hirtelen? - hallgat s nem felel senki sem. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága fiunk, édesapánk, rokonunk, SCHIEWERTH ZOLTÁN 55 éves korában tragikus körülmények között elhunyt. Szerettünktől 2019. szeptember 23-án, hétfőn 12 órakor veszünk végső búcsút a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló Család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, dédnagypapánk, rokonunk, HORVÁTH BÉLA ciráki lakos 84 évesen rövid ideig tartó, súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2019. szeptember 20-án, pénteken 16.30 órakor lesz a ciráki temetőben. Előtte engesztelő szentmise 16 órakor a helyi templomban. Gyászoló család
A győri Zrínyi Ilona Általános Iskola 1964-ben végzett 8/b. osztály diákjai az 55 éves találkozójuk alkalmával szeretettel és kegyelettel emlékeznek elhunyt tanáraikra és diáktársaikra. BORKA EDIT, CSOBOD TIBOR, DÓCZI ELEMÉR, FELDMANN KÁROLY, FAZEKAS ANTAL, KEMENES BEA, LAUSCHER JÓZSEF, SÁNDOR JÁNOS. Emléküket megőrizzük
„Megpihen a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagyapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, apósom és rokonunk, SARMAN MÁTYÁS volt postafőellenőr életének 85. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2019. szeptember 19-én, csütörtökön 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójából. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihen a dolgos, jó apai szív, áldás és hála övezi e sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, családodnak most az őrangyala. Megállt a szív, megállt a kéz, nincs szó az ajkakon, szívünkben örökké élsz, mert szerettünk nagyon. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk, keresztapánk, sógorunk és rokonunk, SZABÓ GÉZA életének 71. évében elhunyt. Temetése szentmisével egybekötve 2019. szeptember 20-án 15 órakor kezdődik a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Szerető családja
„Mit lelkem eddig félve sejtett, Előttem áll a nagy titok, Hogy csak az halt meg, ami nem lett, S az él örökké, ami volt. (Vajda János) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VINCZE ANDRÁS JÁNOS életének 88. évében hosszan tartó betegségben, csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. szeptember 21-én, szombaton 14 órakor lesz a gönyűi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló Család
„Nem simogat kezed, nem mosolyog arcod, hiába szólítunk, nem halljuk már hangod. Egy jajszó nem sok, annyit nem mondtál, csak elmentél a halál hosszú útján. Szíved már nem fáj, a miénk vérzik, a fájdalmat, szenvedést szeretteid érzik. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PALKOVICS LÁSZLÓ szeretett férj, apa, nagypapa életének 65. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 20-án, pénteken 16.30 órakor lesz a fertőbozi temetőben. A gyászmise 16 órakor kezdődik a fertőbozi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihenj, Te Drága Szív, mely megszűntél dobogni. Szerető Jóságod nem tudjuk feledni. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, anyósunk és rokonunk, SOMOGYI GYULÁNÉ szül. Szücs Erzsébet 77 éves korában méltósággal viselt, hosszú szenvedés után elhunyt. Temetése 2019. 09. 21-én, szombaton 14 órakor lesz az abdai temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Véget ért a szenvedése, szívében nyugalom, miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, nagypapánk, apósom és rokonunk, HORVÁTH ZOLTÁN GYULA nyugalmazott hajóparancsnok életének 76. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. szeptember 21-én, szombaton 10 órakor lesz a gönyűi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
A Hegykői Általános Iskola 1959-ben végzett diákjai a 60 éves osztálytalálkozón szeretettel és kegyelettel emlékeznek meg elhunyt tanáraikról, osztálytársaikról. Döbrősi Terézia Farkas Mária dr. Horváth József Horváth Bernadett Kóczán Imre Németh Péter Raszipovits Károly Weisz Mária Wégerbauer Róbert Emléküket szeretettel megőrízzük!
Szeretettel emlékezünk GRÓSZ JÓZSEF halálának 10. évfordulóján. Minden együtt töltött pillanatot hűen őrzök a lelkemben, mint megannyi kisfilmet. Gyakran visszapörgetem őket a fejemben, hogy emlékezzek arra, mennyire boldogok voltunk mi ketten. S ebbe az érzésbe egy szemernyi kétely sem vegyült. Szerető feleséged és családod
Fájó szívvel emlékezünk NAGY ZOLTÁN halálának 6. évfordulóján. Nem az a fájdalom amitől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Szerető feleséged és fiad Zoltán.