Bulvár, celeb

2014.05.30. 10:12

Kóbor: akár százezer ember kíváncsi lehet az Omegára és a Scorpionsra

Csaknem négy évtizede kötött barátságot egymással az Omega együttes és a hard rock német sztárzenekara, a Scorpions. Június 16-án a Hősök terén az ingyenes Szabadságkoncert jegyében mindkét csapat fellép.

MTI

"Amikor néhány hónappal ezelőtt megkerestek minket a Szabadságkoncert ötletével, az jutott eszünkbe, hogy a Scorpionst is meg kellene hívni, mert a német csapat bevonásával sokkal kifejezőbb lenne a rendszerváltoztatás 25. évfordulójára megemlékezni" - mondta [namelink name="Kóbor János"], az Omega énekese az MTI-nek.

Az ingyenes koncert a Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetése, valamint a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából szerveződő, Közös siker elnevezésű eseménysorozat része, amelynek fővédnöke [namelink name="Áder János"] köztársasági elnök.

Az Omega már 50. születésnapi, jubileumi évében tervezett egy koncertet a Hősök terére, az végül nem valósult meg, helyette a Sportarénában játszottak 2012 októberében.

"Az a koncert véglegesen lezárt az Omega történetében egy korszakot, az együttes túlnőtt azon, hogy egy öttagú rockzenekar legyen. Már régóta egy olyan produkció, amelynek szerves része egy kiegészítő csapat [namelink name="Szekeres Tamás"] gitárossal, [namelink name="Gömöry Zsolt"] billentyűssel és a többiekkel, valamint a nagyzenekar és a nagykórus. Most is velünk lesz a Danubia Szimfonikus Zenekar" - mesélte Kóbor János.


Mint mondta, biztos, hogy még soha nem játszottak annyi ember előtt, mint ahányan június 16-án valószínűleg ott lesznek a Hősök terén és környékén az ingyenes eseményen. Elképzelhető, hogy akár százezer ember lesz kíváncsi az Omegára és a Scorpionsra.

Hangsúlyozta: a június 16-ai Hősök terei estet nem úgy kezelik, mint egy koncertet, inkább egyfajta eseményként. Előbb az Omega fog mintegy egy órát játszani, majd a Scorpions jön, végül néhány számot közösen fognak előadni. Kóbor János leszögezte: nem előzenekarként játszanak a Scorpions előtt, mint ahogy négy évtizeddel ezelőtt, a hetvenes évek közepén a német hard rock csapat sem az akkor ismertebb Omega előzenekara volt közös nyugat-európai turnéjukon.

"Az 1976-ban egy német kiadónál megjelent Time Robber (Időrabló) lemez a csúcsidőszakunk volt, a koncerteken együtt játszottunk Franciaországban, a Benelux-államokban, Nyugat-Németországban és Svájcban. Nagyon jó viszonyba kerültünk a Scorpions két őstagjával, [namelink name="Klaus Meine"] énekessel és [namelink name="Rudolf Schenker"] gitárossal, de a többiekkel is, akkor ott gitározott Uli Roth is. Nem volt köztünk rivalizálás, más típusú zenét játszottunk, ők hard rockot, mi space-rockot" - jegyezte meg az énekes.

A Scorpions a nyolcvanas évekre lett világszerte ismert, befutott zenekar, később a rendszerváltozásnak az 1991-ben írt Wind of Change című dallal állítottak emléket. Három évvel később Meine és Schenker fellépett az Omega népstadionbeli esős koncertjén; Kóbor és Meine együtt énekelte magyarul a Fekete pillangót, angolul a Wind of Change-t. Ezt viszonozta 2009-ben Budapesten a Sportarénában, majd Kassán a Scorpions-koncerten Kóbor János és [namelink name="Molnár György"] gitáros. A Scorpions 1995-ben angol nyelven, White Dove címmel feldolgozta a Gyöngyhajú lányt.

Az Omega az elmúlt években a rocktól elszakadó, új értelmezésű átiratokat készített régi dalaira, ebből a Rapszódia és a Szimfónia után a tavaly ősszel elkezdődött Oratóriummal lett trilógia. Az Omega Oratórium CD még tavaly év végén jelent meg, ezt néhány hete követte a Szegedi Dómban és a Debreceni Református Nagytemplomban adott koncertekből készített Omega Oratórium Adventi koncertek című élő felvétel CD-n és DVD-n.


"Az Oratórium alapgondolata, hogy templomban adjuk elő, tehát nem minden Omega-dal fér bele a koncepcióba. Eredetileg csak egy alkalomról volt szó, december 1-jén Szegeden a bátaszéki katolikus templom tornyának felújítása érdekében. De olyan nagy sikerünk volt, hogy a szimfonikus hangszerelésekben nagy szerepet játszó Gömöry Zsolttal úgy döntöttük, ezt folytatni kell, és végül mind a négy adventi hétvégén volt egy templomi koncert" - tette hozzá.

Az Omega Oratórium projektben a rockzenekarból hárman vesznek részt, Kóbor János mellett [namelink name="Benkő László"] billentyűs és [namelink name="Debreczeni Ferenc"] dobos. A koncertek folytatódnak, most szombaton, május 31-én a békéscsabai Evangélikus Nagytemplomban lépnek fel, majd a produkció a templomból szabadtéri helyszínekre vonul át, július 19-én Tatán, egy héttel később Gyöngyösön, augusztus 8-án pedig - a Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként - a siófoki szabadtéri színpadon lesz látható és hallható.

"Külföldön is érdeklődnek az Omega Oratórium iránt, tizenkét németországi templomtól és Lengyelországból is kaptunk megkeresést, a közelmúltbeli marosvásárhelyi koncert után további erdélyi és felvidéki templomi fellépések is várhatók" - mondta Kóbor János az MTI-nek.

Az Omega, minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara 1962-ben alakult. A hatvanas évek második felében első közép-kelet-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. Világszerte több mint 50 millió albumot adott el, itthon eddig tizenhat stúdiólemez mellett több válogatás, koncertalbum és DVD jelent meg. A zenekarban Kóbor János, Benkő László, Debreczeni Ferenc és [namelink name="Molnár György"] mellett [namelink name="Mihály Tamás"] játszik basszusgitáron.

A Scorpions elődjének számító zenekar 1965-ben alakult, az első lemez 1972-ben jelent meg, az együttes százmilliónál is több eladott albummal, számos arany- és platinalemezzel rendelkezik, és az Echo-díjtól a World Music Awardig számos jelentős zenei elismerést megkapott. A zenekar "világkörüli búcsúturnéja" keretében legutóbb 2011 júniusában játszott a Budapest Sportarénában. Jelenlegi felállásában Klaus Meine és Rudolf Schenker mellett [namelink name="Matthias Jabs"] gitározik, [namelink name="James Kottak"] dobol, [namelink name="Pawel Maciwoda"] basszusgitározik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!