Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Gömböc bélyegív és bélyegfüzet

A Gömböc elnevezésű felfedezés látható azon a bélyegíven, amelyet a Magyar Posta a Sanghaji Világkiállítás tiszteletére bocsát ki.
A Gömböc az első ismert homogén, konvex test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nincs. Létezését több mint tíz évvel ezelőtt, 1995-ben Vlagyimir Igorjevics Arnold matematikus sejtette meg, a megvalósítása pedig két magyar építészmérnök, Domonkos Gábor és Várkonyi Péter nevéhez fűződik.

Az egyedülálló testet a Magyar Posta különleges, harminc bélyegképet tartalmazó forgalmi bélyegív formájában tárja a bélyeggyűjtők elé, amelyek a Gömböc legjellemzőbb mozgási fázisait ábrázolják - közölte Tomecskó Tamás szóvivő pénteken az MTI-vel. Az egyenként 100 forint névértékű bélyegeket tartalmazó ív - Oravecz István művészfotóinak felhasználásával - Nagy Richárd Márk, Hosszú Gergely, Cosovan Tamás Rudolf és Cosovan Attila Róbert alkotása, a bélyegívet a Pénzjegynyomda készítette. A bélyeghez tartozó alkalmi boríték rajzán a Gömböc, valamint a működéséről és a felépítéséről szóló matematikai képletek láthatóak.

A Magyar Posta a filatélia rajongói számára egy alkalmi bélyegfüzettel is készül, amely a forgalmi bélyegív képeit tartalmazza. Érdekessége, hogy a bélyegek csak egy oldalon perforáltak, és a lapok pörgetésével megelevenedik a Gömböc különleges mozgása.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Shakespeare-ről forgat filmet Roland Emmerich

A William Shakespeare körüli vitás kérdésekről forgat filmet Németországban Roland Emmerich, a… Tovább olvasom