Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Átadták a Hazám-díjakat

Bálint András színművész, Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós, Jancsó Miklós filmrendező, Nagy Károly szociológus, Tóth István fotóművész, Pataki Ferenc és Somlyódi László akadémikus vehette át szombaton a Hazám-díjat Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

A XXI. Század Társaság kuratóriuma a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták. A 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című verséről kapta nevét. Tíz éve fogalmazódott meg az elismerés létrehozásának gondolata, majd Ördögh Szilveszter kezdeményezésére megalakult a Hazám-díj - mondta az ünnepségen a társaság elnöke. Kocsis András Sándor megemlékezett az idén elhunyt négy Hazám-díjas művészről, Horváth Teri színművészről, Bacsó Péter filmrendezőről, Schéner Mihály és Kokas Ignác festőművészről.

Az elnök a díjátadón köszöntötte Szili Katalint, az Országgyűlés volt elnökét, Horváth Csaba főpolgármester-helyettest és Csapody Miklós MDF-es politikust. Bálint András a többi között jelentős színházi alakításaiért, a költészet népszerűsítésért, önálló irodalmi estek megtartásáért és Radnóti Miklós szellemi hagyatékának gondozásáért érdemelte ki az elismerést - fogalmazott Kósa Ferenc filmrendező, a kuratórium tagja. Szavai szerint Somlyódi László akadémikus szakterülete a vízgazdálkodás, harminc évet töltött el a Balaton kutatásával.

"Víz nélkül nem lenne élet a Földön, tehát aki a vízre vigyáz, mindannyiunk életére vigyáz" - hangzott a méltatás. Erdélyi Zsuzsanna munkásságát Kodály Zoltán és Bartók Béla életművéhez hasonlította, a néprajztudós által gyűjtött anyagról pedig azt mondta: "ezek a dalok bennünk élnek, s éltetnek minket". Tóth István "pentaton fotóit" jellemezve kiemelte: a letisztult művészeti formák segíthetik az embert a világ megismerésében, az egyetlen pillanatot rögzítő képek időtlenséget sugallnak, mögöttük maga a végtelen, a mindenség sejlik fel. Kósa Ferenc méltatása szerint Pataki Ferenc akadémikus a szikár történelmi tényeket mindig együtt szemlélte az emberi lélekben zajló folyamatokkal. Jancsó Miklós filmrendezővel kapcsolatban egy fekete-fehér fotográfiát mutatott fel, amelyet egykor nála látott: a képen egy szovjet katona emeli kérlelhetetlenül a fegyverét a fotósra.

"A kép pontosan azt mutatja, hol élünk" - mondta akkor Jancsó Miklós. A kuratórium tagja felidézte Nagy Károly szociológus egyik gondolatát, miszerint a korlátlan szabadságra hivatkozva lehet büntetlenül hazudozni. Az igazság így összezagyválódik a hazugsággal, s az emberek nagy része éppen ezért nem képes megkülönböztetni a hamis alternatívát az igaztól. A Hazám-díjat azok kaphatják meg, aki József Attila "fohászához igazítják életüket" - zárta beszédét Kósa Ferenc.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirk Franklin Budapesten

Először lép fel Magyarországon Kirk Franklin; a többszörös Grammy-díjas amerikai gospel énekes, aki… Tovább olvasom