Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Tokió és Győr Kodály nyelvén

Még a győrújbaráti táborban vakációzó gyerekeket is meglepte, a tokiói Aszobino-ki kórus tagjai micsoda átéléssel énekelték el a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt. Győrben ezen a héten 125. alkalommal szerveztek japán–magyar programot sok játékkal és egy közös magyar–japán koncerttel.

Horváth Ferenc, a győr Galgóczi-könyvtár szervezője megszállott Japán-rajongó, így örömmel kísérte a csoportot Győrben és a város környékén. A vendégek japán játékokkal ismertették meg az érdeklődőket, majd közös koncerten léptek fel vendéglátóikkal együtt. Az evangélikus Öregtemplomban egy nyelven, Kodály nyelvén csendültek fel a népdalok csakúgy, mint a klasszikus örökzöldek.

– A Hani Alapítványt Hanik Yoko alapította, aki kilenc évig élt hazánkban, s nagyon megszerette a magyarokat. A civil kapcsolatnak köszönhetően ma is élő ez a kapcsolat – sorolta Tordáné Hajabács Ilona főiskolai docens, a szervezet elnöke.

Tordáné Hajabács Ilona docens, a Hani Alapítvány kuratóriumi elnoke és Horváth ferenc
Tordáné Hajabács Ilona docens, a Hani Alapítvány kuratóriumi elnoke és Horváth ferenc

– Minden évben érkeznek gyerekek Magyarországra, idén Mátraháza, Szeged és Mezőkövesd után Győrrel ismerkedünk, és mi is tanítunk a felkelő nap országában.

A Tokióban rendszeresen fellépő és örömzenét játszó Aszobino-ki kórus tagjai 14 évvel ezelőtt már jártak Magyarországon. Azok a gyerekek már időközben felnőttek, ám – Takagi Keiko karnagy elmondása szerint – az élmény elkíséri őket egész életükön át.


– Ha ez alatt a kék ég alatt megismerik a hazai tájat, az itt élő embereket, bizonyára szebben éneklik a magyar énekeket – vélekedett Tordáné Hajabács Ilona. – Ismerik a kottát, magukévá tették a Kodály-módszert és Takagi, a karnagyuk is folyamatosan tanul. A kórusiskolákat vezető tanárok többsége nálunk ismerkedik az új módszerekkel.

A Hani Alapítvány kuratóriumának elnöke roppant szerencsésnek érzi magát, mert a hazai pedagógia eredményeit Japánban is kamatoztathatja és évente tanít is a szigetországban. Igény van a drámajátékra, a zenei nevelésre, a japánok ugyanis úgy tartják, a magyarokkal azért jó dolgozni, mert nemcsak fejük, de szívük is van a munkához, a tanuláshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsíves ablakok, karcsú tornyocskák Martonvásáron

Úti cél a Mezőföldön fekvő Martonvásár nevezetessége a Brunszvik család egykori, különleges… Tovább olvasom