Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

PR-Evolution: 2ME

KISFALUDY TEREM, KOR-TÁRSAINK, 21.00 - Platón Lakoma című dialógusában, az Erószt dicsőítő beszédek egyikében a szerelmi vágy az emberi természet lényegi sajátja, éppen arra hivatott, hogy egyesülni hajtson, kényszerítsen bennünket: ami kettő volt, a szerelemben ismét „egy" legyen.
(Zeusz volt ugyanis, aki kettévágott bennünket, s így lett az ˝androgünoszból˝, a még egyben lévő ˝férfinőből˝ kettő, férfi és női nem. Erről szól ez a mítosz: azért keressük, kutatjuk másik felünket, hogy ismét „egyek" – egészek – lehessünk.) Keressük, kutatjuk, az már igaz, de nem nagyon találjuk! Arra ítéltettünk tehát, hogy párban (ketten) legyünk minden kapcsolatban, hogy csak önmagunkban találjunk egységre, férfi és női valónk szimbiózisára?

De miről szól a teremtésmítosz? Jelenthet-e mást az ember teremtése – ˝Isten képére és hasonlatosságára˝ –, mint hogy az emberből is csak egy ˝van˝, mint Istenből? Miért vagyunk akkor még mindig párban, ilyen-olyan viszonyokban, kettősségekben? Két ˝fél˝ vagyunk csak, egymással szemben, bármilyen relációban? Vagy az „egész" az mindig az ˝egy˝ meg ˝egy˝ reményteljes harmóniája?

A fenti kérdésekről – természetes emberi viszonyainkról – szól majd előadásunk, már amennyire a zene és a tánc ˝megszólalni˝ képes.

Jegyár: 1500 Ft


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Állami Népi Együttes

BARTÓK-TRILÓGIA, II. RÉSZ: LABIRINTUS - A Magyar Állami Népi Együttes Bartók-trilógia összefoglaló… Tovább olvasom