Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Adósságcsapdába kerülhetnek a felelőtlenül vásárlók

Magyarországon a pénzügyi kultúra egyelőre gyerekcipőben jár; részben ennek is köszönhető, hogy sokan még a Magyarországra begyűrűző pénzügyi válság ellenére sem fogják vissza magukat a költekezésben és engednek a karácsony előtti reklámok csábításának – véli Antal Katalin pszichológus, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete elnöke.
Az adósságcsapdák kialakulásának megelőzését már gyermekkorban el kellene kezdeni a takarékoskodás gyakorlatának elsajátításával. Magyarországon ma több generáció semmilyen pénzügyi ismerettel nem rendelkezik – figyelmeztetett a pszichológus.

Mint mondta, még nehéz anyagi körülmények között élve sem könnyű nemet mondani a fogyasztói társadalmat jellemző árutömegek, reklámok csábításainak. A józanság, a mérlegelés, a felelősségteljes döntések azonban hosszú távra nyugalmat és biztonságot jelenthetnek – fűzte hozzá.

Az elmúlt 15–20 évben gyökeresen megváltozott az életmód Magyarországon, és ezzel együtt a fogyasztói szokások is rendkívül gyorsan átalakultak. A tömegével megjelenő árucikkek és reklámok, a mindennapos „akciók" magukkal hozták a „vásárlási lázat", amely különösen ünnepek idején erősödik fel.

Emlékeztetett arra, míg korábban világos volt, ki hol helyezkedik el a társadalmi hierarchiában, a rendszerváltozás után ez felborult, és „mindenkinek magának kellett megtalálni a helyét". Az emberek pedig a legkönnyebben a fogyasztási szokások alapján tudták besorolni magukat, ezzel mintegy „identitást vásároltak", sokszor persze erejükön felül.

Mint a szenvedélybetegségeknek általában,  a vásárlás  hátterében is állhat érzelmi labilitás, nem kielégítő érzelmi kapcsolat.
Mint a szenvedélybetegségeknek általában, a vásárlás hátterében is állhat érzelmi labilitás, nem kielégítő érzelmi kapcsolat.

Sokan az elmúlt években túlvállalták magukat és adósságcsapdába kerülve hiteleiket újabb hitelekkel próbálták meg egyensúlyban tartani. Azok között, akik adósságokba keveredtek, sokan megpróbálják a látszatot fenntartva az addigi életszínvonalukat megőrizni egyfajta „majd csak lesz valahogy" hozzáállással. Vannak, akik nem akarnak vagy nem mernek szembenézni a valósággal és „optimista jóslatokba bocsátkozva" rajtuk kívülálló dolgokban bíznak.

A vásárlás mint szenvedélybetegség is megjelenhet; ekkor az ember „folyamatos vágyat érez" és nem tud ellenállni a kínálatnak. Ilyenkor az ember valójában cél nélkül költ, csak a vásárlás öröméért. Mint a szenvedélybetegségeknek általában, ennek a hátterében is állhat érzelmi labilitás, „nem kielégítő érzelmi kapcsolat".

A pszichológus szerint a legtöbben azért kerülnek anyagi nehézségekbe, mert soha nem tanulták meg az anyagi józanelvűség alapjait, nem láttak erre mintát a környezetükben. Mindez pedig súlyos következményekkel járhat, hiszen nem egy esetben láttuk már, hogy az adósságokkal teli ember feszültté és szorongóvá válik, és ez gyakran vezet a családi kapcsolatok megromlásához vagy akár váláshoz is – figyelmeztetett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A remete kan végzete

Sebzett szarvasborjú utánkeresésére indult a Hatosfa Vadászegylet bitótagi területén Edl Tibor… Tovább olvasom