Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Sevillában a világ kajak-kenusai

A női négyesek 1000 m-es számának előfutamaival kezdődik Sevillában a 32. kajak-kenu vb. A magyarok a számok zömében éremre, sőt, győzelemre esélyesek, s különleges nehézséget csak az okozhat, hogy mindenki őket akarja megverni.
Ez így természetes, hiszen az elmúlt 10 esztendőben sikert sikerre halmoztak, soha nem adták 5 győzelemnél alább, s kuriózumszámba ment, ha nem ők végeztek a nemzetek nagydíjában a pontverseny élén. Időnként már-már nyomasztó lett a fölényük: 1994-ben Mexikóvárosban például a maximális 78-ból 20 érmet, 1995-ben éppen a legnagyobb rivális otthonában, Duisburgban a 26-ból 9 aranyat nyertek.
A mostani előjelek – tekintettel a tavalyi poznani vb 16 dobogós helyére (8, 4, 4), illetve a júniusi szegedi EB csodás sorozatára (10, 7, 2) – felettébb sokat ígérőek. Olyannyira azok, hogy a sikersportág irányítói nem győzik óva inteni a túlzottan derűlátókat: 10 aranyat nyerni „egyszer az életben" lehet, csodák nem naponta történnek, így mindenki maradjon a realitásoknál és legyen majd nagyon elégedett mondjuk 6–7 elsőséggel.
A magyar válogatott összetétele kifejezetten szerencsés, hiszen akadnak az elitben olyanok, akik már a kilencvenes évek második felében is rendre főszereplők voltak (Kolonics, Fehérvári, Hegedüs, Horváth, Storcz, de – ritka kivételt képezve – Borhi Zsombor

már 1994-ben világbajnokságot nyert!), s jócskán vannak, akik legfeljebb akkoriban ültek, térdeltek először hajóba. Vagyis megalapozottan kijelenthető: az EB- és vb-sikerek közben alakul az athéni olimpiai csapat.
Angyal Zoltán szövetségi kapitány 3 „ötkarikás" számban vár győzelmet versenyzőitől. Főleg a K–1500 m két sztárjától, Kovács Katalintól és Vereckei Ákostól, az olimpiai elsősége óta nem igazán villogó férfi kajak négyestől, valamint az örökifjú Kolonics Györgytől reméli az elsőséget.
Sevillában vélhetően megdől a részvételi rekord, még a 70-et is meghaladhatja a részt vevő nemzetek száma. Újdonság, hogy bizonyos versenyszámokban B döntőt is rendeznek, amellyel a 10–18. hely sorsát döntik el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madár itthon bokszol!

Eldőlt, hogy a magyar ökölvívósport egyik legnagyobb reménysége, a kisnehézsúlyú Erdei Zsolt (12-0,… Tovább olvasom