Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

A vonal végén: Csank János

A Győri ETO FC szakvezetője, Csank János volt a Kisalföld vendége. A szurkolók egy órán keresztül kérdezhettek az edzőtől.

A tavaszi szezon jól sikerült rajtja után a szurkolók is feltehették kérdéseiket Csank Jánosnak, a Győri ETO FC vezetőedzőjének. A telefonálók elsősorban gratuláltak a jó szezonkezdethez – volt, aki csak emiatt hívta fel a szakvezetőt –, a kérdezők közül a legtöbben a csapat és játékosainak harcosságát hiányolták.

Csank dicsérte Vinczét

A győri Radics Béla szerint a Vasas elleni múlt szombati idénynyitó mérkőzésen nem futottak eleget az ETO labdarúgói. A telefonáló ráadásul úgy látja, néhány idősebb labdarúgó elveszi a helyet a fiatalok elől. Vincze Ottó teljesítményével gólja ellenére sem volt elégedett.


– Szerintem nem futott keveset ez a csapat – kezdte válaszában Csank János –, nem szabad elfelejteni, hogy mély, nehéz talajon egy jó együttes volt az ellenfelünk, amelytől nehezen lehetett labdát szerezni. Persze biztosan fogunk majd ennél is gyorsabban játszani, s bízom benne, a védekezésünk is javulni fog. Ami a fiatalokat illeti: a fiatalság nem érdem, hanem állapot. Manapság különösebb teljesítmény nélkül kerülnek oda játékosok a felnőttcsapatokhoz.

Úgy gondolom, a még tapasztalatlan, rutintalan labdarúgók – képletesen fogalmazva – játsszanak úgy, hogy lehúzzák a mezt a náluk idősebb futballistákról. A rutinosabb játékosoknak pedig olyan teljesítményt kell nyújtaniuk, hogy az példa legyen a fiatalok előtt. Most Győrben így játszik az idősebb korosztály. Nem értek egyet Vincze kritikájával. A játékos eldöntötte a mérkőzést: lőtt egy gólt, majd nehéz helyzetben ő indította a fiatal Czanikot, akinek beadása után született meg a győztes találat. Ideillik egy idézet, azt hiszem, Borbély Pál újságíró jegyezte le egyszer: amit kintről körülményesnek, lassúnak akarnak látni, azt úgyis annak látják.

Gratulációk és bírálatok

Pákozdi Emil sok sikert kívánt a trénernek, személy szerint örül, hogy Csank János lett a vezetőedző. Nem kérdezett, csupán megállapított: „Sokkal harciasabban kellene futballoznia a csapatnak, kissé elpuhult a társaság. Fel kellene rázni a játékosokat, különösen az egyébként nagyon tehetséges és pályafutása legelején nagyon jól játszó Priskin Tamás kényelmesedett el."

A mosonmagyaróvári Nyitrai József, miután gratulált a Vasas elleni győzelemhez, aggódó szándékkal arról beszélt: olyan érzése van, akadnak a győri csapatban labdarúgók, akik épp a tétmérkőzések előtt jelentenek sérültet. A telefonáló a korábbi csapatkapitány, Stark Péter állapotáról is érdeklődött.

Csank János közölte, Stark Péter már régóta nem a kerettel együtt edz. Nemrég műtötték, a balatonfüredi edzőtáborban pedig épp a másik térde sérült meg, ami úgy fest, nem bírta a megterhelést.

Ehhez kapcsolódott Rátonyi György (Győr), aki kedvenc játékosa, a válogatott középhátvéd, Stark Péter állapota iránt érdeklődött.
„Remélem, hogy Stark hamarosan elkezdheti az edzéseket, azaz terhelhető lesz a lába. Dr. Berkes István orvossal folyamatosan értekezünk, hogy a futballista gyorsan felépüljön és visszatérjen a csapatba. Én nem tudok róla, hogy a labdarúgással kapcsolatban ezenkívül más problémája is lenne."

A győri Horváth Attila azt kérte a szakvezetőtől, hogy a támadófutballt helyezze előtérbe. Olvasónk szerint hibás döntés volt a téli teremlabdarúgó-torna megszüntetése, csakúgy, mint Németh Krisztián elengedése az MTK Budapest együtteséhez.

Elrabolt tehetségek

Csank János ennek kapcsán elmondta:
– Alapvető dolog a futballban, hogy csak akkor lehet támadni, ha már a labdát megszereztük. Ellenkező esetben védekezni kényszerülünk. A kettő közötti átmenetnek kell gyorsnak lennie. A támadójátékot – amelyet igyekszünk erőltetni –  egyébként nem a pályán lévő csatárok száma határozza meg, a széleken is hatékonynak kell lenni és az sem árt, ha valaki remekül érkezik a kapu elé mélységből. Ilyen szempontból számomra Illés Béla az etalon. A mai labdarúgásban az eredményesség az elsődleges, a látványosság pedig a futballistákon múlik. Alapvetően nem szeretem a téli teremtornákat, mert sérülésveszélyes, eredménycentrikus, nem lehet elég terhelést adni kétszer tizenkét perc alatt, azaz szakmailag nem indokolt.

Ennek ellenére egy minden tekintetben jól szervezett tornán szívesen részt vesznek a játékosok, hiszen ők is szeretik a közönséget, a remek hangulatot. Véleményem szerint ezeket decemberben kellene megrendezni. Ami Németh Krisztiánt illeti: biztos vagyok benne, hogy az ETO vezetői mindent megtettek a megtartása érdekében. Nem sikerült, a futballban sokszor farkastörvények uralkodnak. Több győri játékost elrabolt az MTK, de ugyanezt tette máshol is, Czvitkovics például fehérvári nevelés. Szerepet játszhatott ebben, hogy az utánpótlás-válogatottaknál MTK-érzelmű szakemberek dolgoztak. Addig puhították a fiatalokat és a szülőket, hogy szinte egész válogatott korosztályok a klubhoz igazoltak. Az ETO ligacsapatában jelenleg is vannak tehetségek, akik néhány éven belül akár a felnőttgárda gerincét alkothatják.

A legjobb hatban végezni

A szintén győri Csuthy Sándor 45 éve az ETO szurkolója. Elsősorban a játékosállomány erőssége iránt érdeklődött, valamint kíváncsi volt arra is, hogy Csank János hányadik helyre várja az együttest.
„A bajnokság előtt túlértékelték az ETO erejét. Túlzottak voltak a várakozások, túl magasra tették a mércét a játékosoknak és ez nyomasztólag hatott. A hangulat sem volt ideális. A játékosállomány a közepesnél jobb, bízom benne, hogy ezt bizonyítani is tudjuk. Sajnos csatárposzton elég szűkösek vagyunk. Az első hatban szeretnénk végezni."

Kapcsolódó anyag >>

Csank az ETO 35. edzője (2006-02-23) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzésre készül az MKB

Ma este fontos bajnoki mérkőzésen fogadja az MKB-
Euroleasing a Diósgyőr csapatát. Ha nyer a… Tovább olvasom