Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Halloween szelleme Sopronban

Október 31. éjszakáján, a néphit szerint hazalátogatnak a halottak. Még a soproni óvodások is készültek erre a napra.

Dr. Molnár Katalin, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Szociálpedagógiai Tanszék egyetemi docense elmondta, a magyar hagyományok szerint a november, vagyis Szent András havának első napja Mindenszentek napja, második napja a Halottak napja. A hónap első két napjára az emberek rendbe hozzák és feldíszítik halottaik nyughelyét.

A halottak tiszteletére virágokkal borítják a sírt és gyertyát is gyújtanak.

A soproni székhelyű Aranykapu Óvodában az ilyenkor megszokott magyar hagyományok szerint zajlanak a hétköznapok.

Németh Istvánné óvodavezető elmondta, a jeles napokon a magyar hagyományoknak megfelelő légkört alakítanak ki. A Mindenszenteket megelőző napokon a gyerekek népi mesterségeket dolgoznak fel. Töklámpást faragnak, amit kukoricacsuhéjjal díszítenek.

Az országos óvodai alapprogramba foglaltak alapján, az Aranykapu óvoda kifejezetten a magyar hagyományokra adja a hangsúlyt. A gyerekeknek ez élmény.

Háttér:

A szokás hazánkban is fennmaradt; két jeles, a halottakról megemlékező napról van szó. Egyes helyeken azt tartják, e napokon hazalátogatnak a halottak. Ezért az asztalt is megterítették, megterítik számukra: kenyeret, sót és vizet tesznek az asztalra, hogy a hazalátogató ne maradjon éhen.

A bukovinai magyarok megható szokása még napjainkban is, hogy annyi gyertyát gyújtanak, ahány halottjuk van.

A nap dologtiltó napként írta be magát a naptárba: az emberek úgy tartják/tartották, hogy munkavégzésükkel megzavarják halottaik nyugalmát.

A halloween az angoloknál a katolikus hagyományt idézi.

Ezt a napot már a Krisztus előtti 5. században a kelta írek is ünnepelték. A nyarat október 31-ig tartották, ez volt a kelta újév. Úgy vallották, ezen az éjjel a tér és idő szabályai érvényüket vesztik.

A holt lelkek teste akarnak ölteni, ezért visszajöttek, hogy élő lelkekbe költözzenek, amit sem az írek, sem senki nem szeretne, ezért mindent megtettek, hogy szellemiket elüldözzék.

Az édességet kéregető gyerekek a kilencedik században a keresztény szokásban jelentek meg.

A korai keresztények november 2-án házról házra jártak léleksüteményért. Cserébe imádkoztak az édességadó családjában elhunytért.

Olvasóink írták

 • 10. Nagy_Imre_Vancouver 2010. november 02. 19:13
  „Kedves Muskatli, teny hogy Amerikaban tobb szemetet termel a media mint erteket de azert nem kell nagyon messze menni hogy az ember talaljon minosegi musorokat. Arrol nem az amerikaiak tehetnek hogy a Spongya Bob-ot nezi a magyar gyerek at es nem Bill Nye-t (humoros termeszettudomanyos musor). A legvadabb gyilkolos rajzfilmek Japanbol jonnek de ez mar kiuti a biztositekot itt is.
  Az a magyaroktol fugg hogy mit szinkronizalnak es mit nem.”
 • 9. muskátli 2010. november 02. 17:10
  „Nagy Imre---- én nem a Halloween szokás miatt utálom az amsikat, ugyanis ezen kivül is van ott rengeteg rossz szokás ami már ellepi Európát. Európának volt régen kultúrája, de lassan az sem lesz már, mert az amsi s**nyalás már oda vezet, hogy csupa rossz szokásokat vesznek át.
  Nézzd meg, a gyilkolós filmek, söt manapság a gyilkolós rajzfilmek honnét jönnek? Érdekes, mind az amsiktól. Szegény mai gyerekeknek ez már természetes dolog, hogy egymást ölik az emberek, és akkor jönnek az okos pszichológusok az okos kérdéseikkel, hogy miért olyan erös manapság a brutalítás? Szerintem a szülök ma már nem is tudják elkerülni azt hogy gyermekeik ne ilyen müsorokat nézzenek. Lassan már a reklámban is ez lesz. Teljesen eltiltani öket a tvtöl meg nem lehet. Inkább a mocskos amsi filmeket kéne tiltani!”
 • 8. ggg 2010. november 02. 06:09
  „pancser, akkor te temetkezz vidámparkba. ez itt (még) Magyarország, (egyelőre) magyar ünnepekkel, akinek az amerikai ünnepek tetszenek, tessék, lehet indulni. de minden ökörséget nem kéne idehurcolni, pláne nem mindenszentek ünnepére...”
 • 7. Nagy_Imre_Vancouver 2010. november 01. 20:12
  „A toklampashoz kukoricacsuhej otletes magyar adaptacio. A gyerekek biztos nagy elmeny a tokfaragas.
  Ugyan a Halloween-nek es a Mindenszenteknek kozos multja van de mara ez ket kulon szokassa valt.
  Amerikaban mar a tanarok sem tudjak a Halloween eredetet. Ez az a nap amikor be kell oltozni ijesztgetni lehet es a gyerekek hazalnak edessegert. Regebben meg szokas volt az edessegert cserebe egy kis musort produkalni. Ez manapsag mar tul nagy elvaras es mar sajnos nem csinaljak.
  Amerikaban a Halloween szep hagyomany az emberek beoltoznek, feldiszitik otthonaikat toklampassal es varjak a gyerekeket edesseggel.
  A gyerekek bekopognak es azt mondjak "trick or treat" azaz adjanak a haziak edesseget vagy kulonben megtrefaljak , trukkozik oket.
  Sajnalom viszont hogy az amerikai Halloween kezd betorni Magyarorszagra.
  A problemat abban latom hogy a ket esemeny egy napra esik. Magyarorszagon Mindenszenteken a halottainkra emlekszunk nem pedig vampirnak vagy Harry Potternek oltozve "trick or treat"-ezunk.
  Scarba:
  Azert miert kell utalni az amerikaiakat mert egypar (megtevedt) magyar Halloween-ezni akar es nem Mindenszenteken halottainkra emlekezni ?”
 • 6. pancser 2010. november 01. 17:09
  „A halottak napja inkább legyen vidám mint amilyen ma. A hiúság vására a temetőben. Lehet ha a nagymama felébredne eladná a seját sírkövét és a gyerekekre költené az árát. Nekem igen-igen szimpatikus az angolszász nemzetek viszonya a halálhoz. A sírkertek hant nélküliek némelyik egy szép parkhoz hasonlít ahol zajlik az élet. Közel sem olyan komor hangulatuak mint itt nálunk!”
 • 5. stuntgirl 2010. november 01. 12:06
  „Tegnap nagyon ideges lettem, mikor jöttek a gyerekek házalni. Legszívesebben megkérdeztem volna tőlük, hogy ugyan tudják-e, hogy mi ennek az egésznek a lényege. De nem kérdeztem meg, mert én sem tudtam. Nem emlékszem rá, hogy tanították volna. De most már tudom, szóval köszi a cikket.”
 • 4. IkvaHírLACEE 2010. november 01. 10:21
  „A Halloween az angolszász országokban szokás (nem USA-ból ered)”
 • 3. muskátli 2010. november 01. 09:04
  „Minek ir az ember ebbe a hülye új...ba? Mindig törlik a hozzászólásokat amik nekik nem tetszenek. Mocskos egy ......ez.

  Amúgy meg egyetértek Scarba utolsó mondatával!”
 • 2. Scarba 2010. november 01. 08:51
  „Ez megint csak egy Amerikából behozott baromság,mint a Valentin nap,ami a kereskedőknek jó........Már azon se csodálkoznék,ha néhány év múlva a Hálaadás ünnepét vagy a Függetlenség napját kellene ünnepelni....
  UTÁLLAK AMERIKA!”
 • 1. Tonxy 2010. október 31. 21:34
  „20-30 évvel ezelőtt a szent helloween ünnepét még nem ismerték a magyarok max. csak a tv-ből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban is - Borban keresik az igazságot az orvosok

Adatokat gyűjtenek a kőszegi és soproni borvidéken a hazai borok hatásáról az egészségre. Tovább olvasom