Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Diploma, külföldi munka - Soproni diákok a terveikről

Fontosnak tartja a diplomát, a nyelvtanulást a körképünkben megkérdezett végzős diákok többsége. Ugyanakkor van, aki lemond terveiről a nyilvánosságra hozott felsőoktatási intézményi keretszámok miatt.

A 2012-es felsőoktatási intézményi keretszámokat és a kapcsolódó költségtérítéseket pénteken tették közzé. A diákok február 15-ig dönthetnek arról, mely intézménybe és milyen képzési formára jelentkeznek.

A Széchenyi István Gimnázium 12. évfolyamos tanulója, Szabó Balázs a Bécsi Egyetem közgazdasági karán tanulna tovább. – Tandíj, felvételi ponthatár nincs, de az első évben négy nehéz vizsga ˝szűri˝ a hallgatókat. Sopronból járnék be az egyetemre. Azért is szeretnék ott tanulni, mert tökéletesíthetném a németnyelv-tudásomat, angolul is hallgatnék tárgyakat, s egy harmadik nyelvet is választanom kellene – mondta. Kérdésünkre hozzátette, ha Ausztriában kapna állást, az euróját akkor is Sopronban költené el. Az intézményi keretszámok csökkentése miatt szerinte azok tanulnak majd a felsőoktatásban, akik céltudatosan készülnek rá.

Diáktársa, Kövesdi Barbara nagyon elkeseredett a felsőoktatással
kapcsolatos döntések miatt. Szinte kitűnő tanuló, mégis azt fontolgatja, sehova sem adja be a jelentkezését. – Társadalomtudományi szakon szerettem volna tovább tanulni, de a felére csökkentették a keretszámot, nem érzem biztosnak a ˝bejutást˝, a költségek is magasak. Eredetileg úgy terveztem, hogy a diploma után az EU-ban helyezkedek el, például szóvivőként. Most a ˝B˝ terv léphet életbe: munkát vállalok egy panzióban, s levelezőn elvégzem a turizmus–vendéglátás szakot. Sajnos nem látom biztosnak a jövőt, szerintem nem lehet egzisztenciát teremteni az országban. Amíg fiatal vagyok, inkább szeretnék külföldön dolgozni, utána pedig itthon családot alapítani.

A Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium végzős tanulója, Tüske Tamás úgy gondolja, a diploma nem annyira fontos, egy szakmunkás-bizonyítvánnyal hamarabb el lehet helyezkedni. Ennek ellenére egyetemre jelentkezik, mert a média, pszichológia, társadalomtudományi szakok érdeklik. – Az iskola után külföldre mennék, először Európába, majd talán Amerikába, ott egy raktáros is többet keres, mint itthon egy diplomás – mondta.

Évfolyamtársa, az informatika szakos Vida Dorisz most nem tanul tovább. Egy ügynökségen keresztül Angliába megy bébiszitternek fél, egy évre. Az angol nyelvet szeretné maximálisan elsajátítani: – ˝Amit hoz az élet, úgy lesz.˝ A stewardess szakma is érdekelne, lehet, hogy külföldön jelentkeznék ilyen oktatásra.

Tüske Tamás és Vida Dorisz. Fotók: Magasi
Tüske Tamás és Vida Dorisz. Fotók: Magasi

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola idén érettségiző gimnazistája, Juronits Veronika az angol nyelvvel foglalkozna komolyabban. Valószínűleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre adja be jelentkezését, fontosnak tartja a diplomát. Tanulmányai után nyelvtanárként, tolmácsként szeretne dolgozni, itthon.

Osztálytársa, Katona Richárd a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnök szakára jelentkezik. Ahogy fogalmazott, nemcsak a diploma megszerzése a cél, hanem egy jó szakmát szeretne kitanulni. Az egyetem után laborban vagy a gyógyszeriparban helyezkedne el. Angolul középszinten beszél, egyelőre nem gondolt arra, hogy külföldre menne.

Juronits Veronika, Katona Richárd, Vas Mónika. Fotók: Magasi
Juronits Veronika, Katona Richárd, Vas Mónika. Fotók: Magasi

Vele ellentétben évfolyamtársa, az egészségügyi szakon tanuló Vas Mónika határozott terve, hogy Ausztriában dolgozzon óvónőként. – A Benedek Elek pedagógiai karra adom be a jelentkezésemet, óvodapedagógia szakra. Emellett intenzíven tanulnám a németet a külföldi munkavállalás miatt. Úgy tervezem, Sopronban élnék, s ingáznék a munkahelyem és az otthonom között.

Olvasóink írták

 • 9. öröksoproni 2012. január 26. 09:58
  „Nem vagyok diploma ellenes, kell az. De a legfontosabb egy jó szakma, fiúknak, lányoknak egyaránt. Tele az ország olyan diplomásokkal, akik semmihez nem értenek. Műszaki pálya, ami kétkezi munkát, hozzáértést igényel, az nem kell. Az melós. Pedig minden szakma előtt ott a továbbképzés lehetősége, bármilyen magas szinten. A lányoknak talán kevesebb ilyenre az esély, de pedagógusnak se azért menjen, mert nincs más. Ezért vannak tele az iskolák tudást átadni képtelen tanárokkal.”
 • 8. sopron32+1 2012. január 26. 07:25
  „Kebes Blanyiza!
  Tanuljon szakmát, ahogy a 7-es hozzászóló is megirta. Nem kell mindenkinek egyetemi végzettség. Tele van az ország velük, aztán hülyék mint a fekete éccccaka.
  Persze van kivétel, tisztelet nekik, de sajnos nagyon kevés.
  Az egyetemet végzök többsége, tenng lenng egész évben, csak a vizsgára tanul. Akkor magol, aztán sokszor nem is tudják alkalmazni azt amit bemagoltak mivel nem is értik. Aztán jön a vizsga meglesz az oklevél aztán azt hiszik Ök szarták a spanyol viaszt. Sokszor egy munkás aki a szakmáját érti, szereti többet ér mint az oklevelek.
  Ezt érti egy nyugati, de a magyar valahogy nem akarja felfogni. Mondom már rég, hogy Mo azért van ott ahol van, mert az emberek fejében van a probléma. Ragaszkodnak valamihez, amiböl nem akarnak engedni az istennek sem.
  Gondolkodni kellene a nemzetnek!”
 • 7. Nagy_Imre_Vancouver 2012. január 25. 20:14
  „Jol teszik a fiatalok hogy mennek, tanuljanak nyelveket es lassanak. Egyebkent szeretnek eloszlatni egy tevhitet. "Nyugaton" beleertve Europat, Amerikat a keresetek lehet hogy nagyobbak de nullarol mar itt is keptelenseg kezdeni. Ha nincs kello anyagi szuloi hatter a fiatal ugyanugy vergodik mint otthon. A raktaros atszamolva biztos tobbet keres mint otthon a diplomas de az alberlete nem 70eFt hanem 250eFt. A bebiszitternek uzenem hogy probajon nem leragadni a bebiszittersegnel, mivel angolbol sokat nem fog fejlodni. Fel-egyeves kalandnak OK a dolog de ez valahol elveszett ido. Sopron32+1-nek igaza van tul sok a diplomas es keves a szakember. Illetve a gagyi diplomasbol van sok, rengeteg a kozgazdasz, es a szamitogepes az utobbi kategoria 80%-a viszont hasznalhatatlan es a cegek tesztekkel szurik ki a munkara foghatoakat. Az egyetem biznisz lett. Egy jo villanyszerelo mar itt is keres annyit mint egy mernok, vagy tobbet..
  Manapsag a fiataloknak nehezebb a sorsuk mivel sokat romlott az eletszinvonal raadasul a verseny is nagyobb a nemzetkozi munkaeropiacon. Kinaiakat, Indiaiakat 30 eve meg sajnaltuk hogy hogyan elnek ma komoly verszenytarsak.”
 • 6. NoBo 2012. január 25. 19:12
  „3. Lobbo71

  megint sikerült megnyilvánulnod te észkasza... "lemészárolnám a rikoltozó kis majmokat"....
  veled is lehetne mit tenni...

  Ja és kedves MODERÁTOR, minden piszlicsáré dolog miatt törlik a kommenteket, de ovisok mészárlásáról
  kommentelőket simán megjelentetnek... No comment!”
 • 5. blanyiza 2012. január 25. 14:05
  „Kedves Sopron 32+1!
  Ezt írtad : "csak fizessenek érte akkor kevesebb lesz a több évig léhütöként élö nemzedékböl." És mi van azokkal, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek az oktatásért? Velük mi lesz? Mert lehet az is jó képességű, aki nem kitűnő tanuló, viszont nem engedheti meg magának a család, hogy fizessen. Ilyenkor mi van? Hova megy manapság dolgozni? Se munka, se diploma. Na ilyenkor aztán tényleg léhűtővé válik, mert semmit nem csinál és a családja nyakán él. Használhatatlan lesz, elkallódik. Ez sem megoldás....”
 • 4. Valjan 2012. január 25. 12:33
  „Barbara jol latja es korrekten erzekelteti a helyzetet.Nincs Ma Magyarorszagon semmilyen perspektiva a Fiatalok szamara.
  Lepni kell...nem kicsit.
  Nagyot!
  A felleloseg a Mindenkori Kormanyzatot Terheli es persz nemcsak a Politikai,Hanem a JOGI ES BUNTETOJOGI /IS/!
  2002-2010 a Fo felelosok es azok BUNEIT kell szamonkerni!”
 • 3. Lobbo71 2012. január 25. 12:30
  „ekkenekepen: te ugye még nem láttál óvónőt munka közben? Én 10 perc után nemhogy mosolyogni nem tudnék, de valószínűleg lemészárolnám a körülöttem rikoltozó kis majmokat. Gyerekekkel foglalkozni, főleg egyszerre 20-30-cal az egyik legnehezebb foglalkozás.”
 • 2. ekkenekepen 2012. január 25. 09:50
  „érdekes módon, az hogy egy szimpla mérnökire menjen és mellette nyelvet tanuljon egyik <moderálva>gyereknek nem jutott eszébe, nyilván nem olvassák az állásportálokat hogy hálóval keresik a műszaki végzettségűeket. Persze ahhoz ész is kéne hogy olyat végezzenek, ja akkor inkább ovónéni meg légikisasszony, oda csak szépen vigyorogni kell tudni.
  Na itt tart a magyar de-generáció.”
 • 1. sopron32+1 2012. január 25. 08:27
  „Szerintem manapság túl sok már az egyetemet végzett, amiböl az oktatás minöségére lehet következtetni. Minden hü**** egyetemet végez már! Erre nincs is szükség, csak fizessenek érte akkor kevesebb lesz a több évig léhütöként élö nemzedékböl.

  Külföldön (A-ban) óvónéni? Csak álmodnak néhányan. Több küldöldi óvónénit ismerek akik átképzik magukat mert nincs munkájuk. Akkor pont a magyar óvósokra várnak?????????? Kicsit gondoldodni kéne, nem csak álmodozni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertész-Kereskedelmi Bál az Esterházy-kastélyban

A Győr-Moson-Sopron Megyei ÁMK által az Esterházy-kastélyban február 10-én rendezik a… Tovább olvasom