Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Bűntény a Kisszínházban

Patrick Hamilton Gázláng című, krimibe illő történetének kisszínházi bemutatója után elmondhatjuk, tökéletes bűntény nincsen. Legfeljebb, mint ez alkalommal Sopronban, tökéletes előadás.
A jól megírt karakterek jutalomjátékra adtak lehetőséget Szilágyi Tibornak és Nagy-Kálózy Eszternek is.
Túlzás nélkül állíthatjuk, Molnár György rendezőnek és a szereposztásnak köszönhetően szenzációs előadás tanúi lehettünk a soproni Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ Kisszínházában a hétvégén. A színész-író, Patrick Hamilton Gázláng című, titkokkal teli története remekül érvényesült a kamaraszínház „testközeli" légkörében, miképpen a jól megírt karakterek jutalomjátékra adtak lehetőséget a színészeknek. A végeredmény tökéletesre sikerült: azok számára is élvezetes színházi élményt jelentett a Gázláng, akik már látták a mű filmes változatát.

Az eredeti figurák

A soproni közönségnek ez alkalommal ritka kivételezettségben volt része: a pazar szereposztásnak köszönhetően maradéktalanul megtörtént a csoda, s a nézők – mondhatni – a história „eredeti" figuráival találkozhattak. Szilágyi Tibor – a kettős életet élő Jack szerepében – pompás érzékkel egy hajszálnyival sem volt démonibb, sem „féltőbb férj" a kelleténél. A végletekig kifinomult, minden mozdulatában arisztokratikus és szeretetreméltó Nagy-Kálózy Eszter pedig az a Bella Manningham volt testben és lélekben, tetőtől talpig, akit raffinált módszerességgel kergetnek az őrület felé. Bakai László egy nyugalmazott felügyelő szerepében „tűnt el" a színpadról: egy igazi angol detektívet láttunk megjelenni a Kisszínházban. Szabó Judit az évődő, Varga Szilvia a ház úrnőjét féltő komorna szerepét alakította emlékezetesen.

Háromdimenziós filmvászon

A Balázs Béla-díjas Molnár György egyébként le sem tagadhatná filmes múltját: a Kisszínházból „háromdimenziós" filmvásznat varázsolt. A fény- és árnyjátékra is módot adó díszletek – Perlaki Róbert remek munkája – éppúgy képesek voltak megidézni a ködös Albiont, mint a századelő angol arisztokrata családjainak fényben úszó, kandallótüzes otthonát. A pergő történet meghatározó fordulatainak igényes zenei aláfestése Herczeg László stílusérzékét dicséri.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vezérigazgató a GySEV élén

Visszahívta igazgatósági tagságából, egyszersmind vezérigazgatói beosztásából is felmentette… Tovább olvasom