Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Az áramliberalizáció a megoldás?

Kistérség - Várhatóan egy hónapon belül dönt a Magyar Energiahivatal az új szélenergia-kvóták kiadásáról. 2010-ben felszabadul a villamos energia piaca, így a termelők szabadabban adhatják el az áramot. Akár kvóta nélkül is.
„Ugrásra készen" állnak a Sopron térségében szélenergia-erőműveket építtető beruházók. Sorra írják alá a szolgáltatóval az áramátvételi szerződéseket. Termelni azonban csak akkor tudnak, ha megkapják a kvótát a Magyar Energiahivataltól. Eddig az országban 330 megawatt áramra adtak ki engedélyt. Az ezenfelüli kapacitás kiadásáról várhatóan egy hónapon belül dönt a hivatal. A sorban állás érthetően nagy, hiszen a beruházók az előkészítés során több tíz-, akár százmillió forintot is befektettek. S ekkora összegnél nem mindegy, mikor kezdődik a megtérülés.

Térségünkben szél pedig lenne bőven. Sopronkövesd, Lövő, Völcsej, Sopronhorpács települések környékén a számítások szerint 260 megawatt áramot – az országos megújuló energia kapacitásának egytizedét – lehet előállítani. Beszédes adat, hogy ebből eddig csupán 23 megawattra van engedély. Az elkövetkezendő években tehát akár 100–110 új rotor is létesülhet ebben a térségben. Egy ilyen erőmű telepítése mintegy 600 millió forintba kerül. Tízéves megtérülési idővel számolnak a befektetők, ezt követően pedig már szinte ráfordítás nélkül nemcsak áramot, hanem hasznot is termel. Kérdés persze, melyik lobbi lesz az erősebb, a megújuló energiáé, vagy az atom- és a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműveké.

Térségünkben eddig csupán 23 megawattra kapott engedélyt a szélerőműpark. Fotó: Magasi Dávid
Térségünkben eddig csupán 23 megawattra kapott engedélyt a szélerőműpark. Fotó: Magasi Dávid

Az egyik legnagyobb beruházó, az Aero Energi Kft. Lövőnél telepítene kétszer 13 szélkereket, amelyek 39, illetve 26 megawatt áramot termelnének.

Brand János, a cég tulajdonosa és ügyvezető igazgatója a Kisalföld megkeresésére elmondta, amennyiben megkapják az engedélyt, már másnap megkezdődhet a kivitelezés. Már csak azért is, mert a rotorok szállítására megállapodtak a gyártóval. A projektet abban az esetben sem állítják le, ha nem kapnak kvótát.

Ebben pedig lehet logika, ugyanis a villamosenergia-piacot 2010-től liberalizálják. Ez többek között azt jelenti, hogy a termelő kvóta nélkül szabadon értékesítheti a piacon az áramot.

Olvasóink írták

 • 8. kissl3444 2008. október 24. 22:41
  „Gyonyoru latvany a rengeteg szeleromu a Fert mellett es mindenutt a magyar hatarhoz kozel. 10 ev mulva, mindenutt szeleromu es GSM antennak lesznek...

  A szeleromu szelcsenben es viharos szelben nem termel energiat ezert nem beszamithato mint kiegyensulyozott energia forras.

  Egyebkent is, senki sem erti, miert kell a Vilag minden reszen es Magyarorszagon is ennyivel tobb energia???”
 • 7. gelisabeth 2008. október 23. 21:06
  „Ez a bürökrácia rákfenéje!
  Ausztriában sokkal okosabb és rugalmasabb az energia termelési lehetőség, mert a Fertő mentén több száz erőmű termeli az energiát. Nyilván nem közömbös, hogy mennyire gazdagszik meg az ország ebből a befektetésből!
  Mi mire várunk, mindig csak hátul kullogunk?”
 • 6. Tancs Kaszabell 2008. október 23. 09:36
  „Egy számomra kedves portálon olvastam a következőket:
  "2004-ben Németországban elfogadtak egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi gyakorlatilag bárkinek, hogy energiát tápláljon vissza az elektromos hálózatba (természetesen a megfelelő műszaki feltételekkel). Ez azt eredményezte, hogy az elmúlt években Németországban a kisebb-nagyobb cégek és magán szemályek érdekeltté lettek téve abban, hogy a saját energiaellátásukat napenergiával egészítsék ki, hiszen az ott keletkező fölösleget az energiaszolgáltatók felvásárolják, ami akár egy család számára is szép jövedelemkiegészítés.

  Eszembe jutott hogy nálunk a Magyar Villamosművek műszaki okokra hivatkozva mereven elzárkózik az alternatív energiaforrásokból származó villamosenergia felvásárlásától. Ha a németek meg tudták oldani, akkor mi miért nem? Ja, hogy nálunk fontosabb a monopólium megőrzése és ezzel az ország kiszolgáltatása a külföldi energiaforrásoknak, mint a közjó? Amíg befolyásos emberek szabadon rabolhatnak, addig az ország technológiailag visszacsúszik a múlt század elejére. Ezért egyértelműen felelőssé tehető az elmúlt 20 év összes gazdasági minisztere."”
 • 5. miracle 2008. október 22. 22:34
  „Ismergyük igen.
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/tobb_energiat_is_termelhetnenek_/2066911/
  Ott el is küldtem a búbánatba a jogalkotót, meg a jóváhagyót. Idióták gyülekezete.”
 • 4. Oklahoma 2008. október 22. 21:56
  „Akkor még egy kis info akit ez a szélenergiás téma érdekel.

  A mostani szabályozás szerint előre 24-órára (1 nap )negyedórás bontásban meg kell adni, hogy mennyi áramot fog termelni a turbina a következő napon. Vagyis tudni kell, hogy egy nappal előre negyedórás bontásban hogy fog fújni a szél. Csak érdekesség képpen a magyar meterológia erre még nem képe. És mi a következmény: ha jobban fúj a szél tehát tudsz (tudnál )többet termelni akkor átveszik a megtermelt "többlet" áramot de nem fizetnek érte. Ha gyengébb a szél a vártnál tehát kevesebbet termelsz, akkor a az előre lejelentettől való elmaradást az átvételi ár négyszresével büntetik, vagyis be kell fizetned. És így már érthető , hogy sokszor miért látjuk Móvár környékén hogy fúj a szél de nem pörögnek a "szélkerekek.
  Végül: Németország 20 %, Ausztria 6 %, magyarország 0,4 % a szélenergia részesedése az áramtermelésből. És a mi "atomlobbys" szakembereink azt mondják, hogy a 0,4 %-i arányt képtelenség a villamos energi rendszerben kiszabályozni. Hát ez az ország többek között ezért tart ott ahol most van.”
 • 3. miracle 2008. október 22. 19:50
  „Miért kell szidni az áramliberalizációt, mikor nélküle ilyen ostoba kvóták vannak?”
 • 2. Tancs Kaszabell 2008. október 22. 17:10
  „A kvótákkal néhány szemfüles "üzletember" rendelkezik,akik ugyan nem építenek semmit,még szélkereket sem.Így marad ez 2010 ig.
  Na ezeknek a kvótáknak a megszerzése drágítja az ésszerű fejlesztést.
  Kedves János azért ne vesszed el az alkotó kedvedet!”
 • 1. 1soproni 2008. október 22. 16:59
  „Miért kell kvótát szabni az ilyen energiaforrásokra?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százezres bírság az idei szezonban

Sopron - A hatóság nem ismer kegyelmet, ebben az évben is megbírságolták a gondatlan gazdákat, akik… Tovább olvasom