Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

A hegykői Robert de Niro

Hazatérni mindig öröm, vallja Eperjes Károly, aki Budapesten élve sem szakadt el szülőfalujától, Hegykőtől. Falusiként égett benne a bizonyítási vágy: jó színész válik belőle.
Három napig pihent szülőfalujában Eperjes Károly színművész. Töltődött – így fogalmaz –, amikor hétvégén hazalátogatott a hegykői templom centenáriumi ünnepségére.

De máskor is gyakran feltűnik „korunk Széchenyije" a falucska utcáin, mert amint munkája engedi, bekopogtat pedagógus szüleihez. – Lehet, hogy egyesek szégyellik, én viszont büszke vagyok falusi származásomra. Bár annak idején sokat kellett küzdenem azért, hogy el- és befogadjanak a soproni Széchenyi gimnáziumba. „Nagy ugrás" volt ez az életemben, pedig nincs 20 kilométer a két település között – mondja a színművész.

Ötösök a színművészetin

Ez a megfelelni akarás, bizonyítani vágyás később sem csillapodott Szamóca – ahogy egyik kedvelt kollégiumi nevelőtanára, Szalai Dénes keresztelte el – lelkében. Miután beszédtechnikatanára, a logopédus Montágh Imre végképp a színészet felé terelgette, 23 évesen belevágott a tanulmányokba.

– Presztízst csináltam belőle, hogy falusi gyerekként, a legfontosabb tantárgyakból nekem csak ötöseim legyenek a Színművészeti Főiskolán. Volt mit bepótolnom. A gimnázium utolsó két évében ugyanis szabotáltam a tanulást. Nem láttam értelmét. Minek? – gondoltam, amikor úgysem érvényesülhet pusztán a tudásával az, aki nem párttag – emlékszik vissza a régi időkre Eperjes.

Hullott rá a díjeső

A színészetet azonban elhivatottságból választotta, s ez gyorsan meg is hozta gyümölcsét. A főiskola után azonnal beindult Szamóca diadalmenete, és hullott rá a díjeső itthon és külföldön egyaránt. A 80-as évek közepén az egyik legnagyobb amerikai filmes szaklap már így cikkezett róla: „Ami Amerikának Robert de Niro, Nyugat-Európának Depardieau, az Kelet-Közép-Európának Eperjes."

Nem adja fel küldetését

– Csakúgy, mint a két külföldi kollégám, én is igyekszem komolyan venni a feladataimat. Ez lehet a titka, ha van egyáltalán... – fontolgatja a siker nyitját. Legnagyobb szerepére, a Hídemberben alakított Széchenyire két és fél évet készült. Sajnálja, hogy csupán néhány százezren látták itthon a monumentális alkotást, a várt kétmillió néző helyett. Azt is kevesen tudják, hogy tavaly Houstonban, 55 ország történelmi filmfesztiváljáról, ez az alkotás hozta el az Arany Remi díjat.

– A morális csőd odáig jutott a világban, hogy az ennyire finom, bölcseletharmóniában készült filmek a valóságshow-k csacskaságai után már nem fogyaszthatóak az emberek számára – mondja, de nem adja fel kulturális misszióját.

Sopronból a budapesti Új Színházba, A három nővér olvasópróbájára rohant. Ebben a nagy sietségben nem maradt ideje személyesen felköszönteni kedves kollégáját, a soproni színházban játszó Kállai Ferencet 79. születésnapján. – Ezúton szeretnék gratulálni neki, és remélem, ha az Isten éltet minket, jövőre a 80. születésnapján Sopronban, egy kellemes borozóban koccinthatunk az egészségére!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz hónapig tartott a türelem

Elfogyott a türelmünk, érthetetlen, hogy miért ilyen tehetetlen az önkormányzat – fakadt ki a… Tovább olvasom