Sopron és környéke

2014.10.23. 23:45

Választási ügy Fertőbozon: Tóth József Gyula a polgármester, nem lesz új szavazás

A Győri Ítélőtábla nem tartotta alaposnak az egyik polgármester-jelölt, Sólyom Andrea felülvizsgálati kérelmet.

kisalfold.hu

"Sólyom Andrea polgármesterjelölt a helyi választási bizottság Fertőboz községi választókerülete polgármester választási eredményt megállapító határozatával szemben terjesztett elő fellebbezést a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottsághoz.

A fellebbezett határozat szerint a megválasztott polgármester Tóth József Gyula. Sólyom Andrea fellebbezésében arra hivatkozott, hogy a szavazás során a szavazatszedő – és számláló bizottság több szavazótól nem kérte el a személyazonosságot igazoló okmányokat, amely miatt a leadott szavazatok törvénytelenek.

A területi választási bizottság az elsőfokú választási határozatot helybenhagyta. A másodfokú határozat szerint nem állapítható meg, hogy hány szavazó esetében mulasztotta el a szavazatszedő – és számláló bizottság a személyazonosság ellenőrzését.

A területi választási bizottság határozata ellen Sólyom Andrea terjesztett elő bírósági felülvizsgálati kérelmet, kérve annak megváltoztatását. Kifejtette, hogy a leadott 162 szavazatból a megválasztott polgármester 86 szavazatot, míg a másik két jelölt együttesen 76-ot kapott. Így az eredményt akár 10 szavazatnyi különbség is befolyásolhatta.

A személyazonosság ellenőrzése elmaradása miatt nem tudható, hogy akik szavaztak, életvitelszerűen a településen laknak-e. Az ítélőtábla a végzésével a területi választási bizottság határozatát helybenhagyta.

Az ítélőtábla amiatt nem tartotta alaposnak a felülvizsgálati kérelmet, mert abban a kérelmező nem tett olyan számszerűsített konkrét tényelőadást és nem csatolt olyan bizonyítékot, amelyből hitelt érdemlően meg lehetett volna állapítani, hogy a szavazás során elmaradt legalább 10 választópolgár személyazonossága ellenőrzése,és egyben ennek a megállapított választási eredményre érdemi kihatása lehetett.

Az ítélőtáblai végzéssel szemben rendes bírósági úton további jogorvoslatnak nincs helye. A határozattal szemben három napon belül az Alkotmánybírósághoz alkotmányjogi panasz terjeszthető elő" - közölte Dr. Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!