Sopron és környéke

2019.08.13. 14:58

Túlterhelt a hálózat, nem kötnek be több vízórát Harkán

Naponta kérnek tájékoztatást az önkormányzattól a helyiek, mitévők legyenek, mert a vízmű nem szerel fel új vízórákat.

Bódvai Ildikó

– Napi szinten kérnek tájékoztatást az önkormányzattól a lakosok, hogy mitévők legyenek, mert a vízmű nem szerel fel új vízórákat – erősíti meg a szerkesztőségünkhöz beérkezett panaszokat Lutter Tamás, Harka aljegyzője. A probléma több mint negyven ingatlant érint.


A harkai vízvezetékrendszer túlterhelt. Ráadásul a lakópark egy részén a mai napig nem építették meg a közműveket, pedig a telkek értékesítésekor az Alpesi Lakópark Kft. az adásvételi szerződésekben vállalta azt.

 

Pregardt-Paur Zsolt és családja egyike a kárvallottaknak. Fotó: Magasi

Pregardt-Paur Zsolt és családja egyike a kárvallottaknak. Fotó: Magasi


– A probléma valóban nagy. Az újonnan épült lakások nem tudnak rácsatlakozni az ivóvízhálózatra, ezért nem kapják meg a használatbavételi engedélyt. Ennek pedig komoly anyagi következményei vannak. Amikor megvették a telkeket, a vásárlásra illetékmentességet kaptak, de ha négy éven belül nem tudják igazolni, hogy elkészült az otthonuk, az illetéket meg kell fizetni. Másrészt, a bankok sem fizetik ki a csok utolsó részletét, amíg nincs meg a használatbavételi engedély. Enélkül egyébként lakcímkártyát sem lehet igényelni, ami a gyerekek iskolai, óvodai beiratkozásához szükséges – foglalja össze a probléma lényegét Lutter Tamás aljegyző.


Pregardt-Paur Zsolt és családja egyike a kárvallottaknak. 2016-ban vásárolták a telket az Alpokalja utcában, 2017-ben kezdték az építkezést és tavaly nyáron költöztek. Használatbavételi engedélyük a mai napig nincs, a vízbekötésük ideiglenes, csatornájuk sincs, kéthavonta húszezer forint körüli összeget fizetnek a szippantásért. Náluk is ketyeg az óra az illeték és a csok miatt. Nekik annyiból szerencsés a helyzetük, hogy Sopronban a gyerekekkel együtt be vannak jelentve, így ők oda járnak iskolába.


Rádonyi László, a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója megkeresésünkre közölte, a fennálló ellátási gondok mind az önkormányzat, mind a szolgáltató előtt ismertek. Harka lakossága a 2004-ben számlált 1553-ról mára 2747-re nőtt és a jelenlegi szabályozási terv alapján mintegy 3200–3400 főre nőhet néhány éven belül. A települést Sopronból ellátó vízvezetéket 1980-ban adták át. A megnövekedett vízigény és az ebből következő nagymértékű csőhálózati nyomásveszteség miatt a település magasabb részein nem tudják az előírások szerinti nyomást biztosítani.

 

Lutter Tamás aljegyző szernt is nagy a gond.

Lutter Tamás aljegyző szerint is nagy a gond.


Az önkormányzat és a vízmű legutóbbi egyeztetésén megállapodtak, hogy a már engedélyezetteken túl sem vízhálózat-bővítést, sem új vízbekötést nem engedélyeznek. Ahol már elkészült a bekötés, de a vízmérőt még nem szerelték fel, ott a mérő felszerelhető. A megállapodásban az is szerepel, hogy az Alpesi lakóparkban engedély nélkül meg­épített ideiglenes vízellátás megmarad, de új mérő felszerelése még az elkészült és ledugózott bekötések esetén sem lehetséges. A jelenleg épülő vízvezetékeket és szennyvízcsatornákat az Alpesi Lakópark Kft. nem adta át az önkormányzatnak, így ők sem tudták továbbadni üzemeltetésre a szolgáltatónak.


A probléma az Alpokalja, a Lőtér, az Ezüst-hegy és a Nap-hegy utcákat érinti. A megállapodás mindaddig érvényben marad, amíg a települést ellátó távvezeték kapacitásbővítése meg nem történik. A szennyvízhálózatra a korlátozások nem vonatkoznak. Az önkormányzattól és a vízműtől is azt az információt kaptuk, hogy keresik a forrásokat a hálózatbővítéshez. Terveik szerint kormányzati segítséget fognak kérni, műszaki adatokkal alátámasztva, mivel az önkormányzatnak nincs több százmillió forintja a munkálatok finanszírozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!