Sopron és környéke

2018.09.07. 09:35

Szemét ellen keményebben Sopronban

Egyre nagyobb problémákat okoz a szemét, azoknak a partizánakcióknak a kezelése, amik nyomán hulladékhegyek nőnek már nemcsak külterületeken, hanem akár a város kellős közepén is. Az önkormányzat bekeményít.

Nagy Márta

Eddig az volt az általános, hogy a kijelölt szelektív szigeteken nőttek óráról órára a szeméthegyek, sokszor olyan hulladékokból, amik nem is oda valók. A közösségi létből elégtelenre vizsgázó, a lakóhelyüket sem tisztelő szemetelők most újabb lépcsőt léptek: már bárhova leteszik megunt bútoraikat, kidobásra ítélt limlomjukat. Aztán mint tudjuk, a szemét szemetet szül, egyetlen kupac gyorsan nő hatalmassá, a „ha neki lehet, akkor másnak is" elv alapján. Ezt elégelte meg most a soproni önkormányzat, keményebb fellépést ígérve a szemetelők ellen, ugyanakkor összefogásra buzdítva mindazokat, akiket bánt mások szemetelése.

Az illegális hulladéklerakás és a jogosulatlan lomtalanítás meghirdetése bűncselekménynek minősül. Fotó: Magasi

– Sopron megyei jogú város jegyzője felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy Sopron város területén jelenleg nincsen meghirdetett lomtalanítás! – áll a városháza közleményében. Udvarias kezdés, de később jön a lényeg...

A jegyző felhívásának lényege, hogy a város lakói ne dőljenek be az utcájukban megjelenő lomkupacnak, sőt, annak se, ha valaki – nyilván üzleti megfontolásból – magánlomtalanítást hirdet meg. (Aztán kiválogatja az értékesíthető darabokat, a többit meg ott hagyja látványosságnak...) Amikor az önkormányzat, illetve az STKH Zrt. hirdet meg lomtalanítást, minden esetben eredeti bélyegzővel ellátott értesítést és konténert helyeznek ki a közterületre.


– Az illegális hulladéklerakás vagy jogosulatlan lomtalanítás meghirdetése bűncselekménynek minősül! – hangsúlyozza dr. Sárvári Szabolcs jegyző, s összefogásra kéri a soproniakat.


– Amennyiben azt tapasztalja, hogy illegális hulladékgyűjtést hirdet meg vagy tábláz ki valaki, haladéktalanul értesítse a városgazdálkodási osztályt a 99/515-124-es telefonszámon. Hulladék lerakása esetén pedig értesítsék a közterület-felügyelet munkatársait ugyanezen a telefonszámon, vagy hívják a rendőrséget a 112-es számon.


Mint megtudtuk, lesz idén „hivatalos" lomtalanítás a városban, már csak ezért sem kellene oda szórni a szemetet, ahová nem való.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!