Sopron és környéke

2019.07.03. 16:21

Piknikel az ifjúság az évfordulón

Az 1989-es Páneurópai Piknik 30. évfordulójára országos vetélkedőt hirdetett a Soproni Tankerületi Központ. Két forduló már lezajlott, a legjobb tíz csapat résztvevője lesz az augusztusi ünnepségeknek. A döntőt azt követően fogják megrendezni.

Gosztonyi Miklós

 – Középiskolásoknak szóló kreatív történelmi vetélkedővel támogattuk a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány és a helyi önkormányzat azon törekvését, hogy a kerek évfordulóhoz kapcsolódóan minél több fiatal ismerkedjen meg a sorsfordító eseményekkel – közölte Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója.

 

– A hagyományteremtő céllal idén tavasszal kiírt pályázatra harmincnégy háromfős csapat jelentkezett az ország minden részéből. A fiatalok csoportos munkával, közös kutatással bővebb tudásra tettek szert az 1980-as évek hazai és külföldi történéseivel kapcsolatban. Ezen belül kiemelt tematikát jelentett az 1989-es rendszerváltás és a Sopronpusztán határáttörésbe torkollt 1989. augusztus 19-i Páneurópai Piknik. Az első fordulóban online kvíz kitöltése, míg a másodikban visszaemlékezésekről szóló esszé elkészítése volt a feladat.

 

A legszínvonalasabb munkákat beküldő tíz csapat jutott a döntőbe. Őket – a budapesti, a két pécsi, a szegedi, a békéscsabai, a salgótarjáni, a három soproni és a fertődi együtteseket és kísérő tanáraikat – meghívták a piknik 30. évfordulójának augusztus 16–19-ig tartó ünnepi eseményeire.

 

– A finálét ugyanakkor csak szeptember 27-én rendezzük a Liszt-központban, hogy a tíz csapat az augusztusi programsorozaton újabb ismereteket szerezzen. Találkozhatnak egykori szervezőkkel, előadásokat hallhatnak a harminc évvel ezelőtti történelmi eseményekről, s az új tudással felvértezve készülhetnek a soproni döntőre. A verseny fődíja egy háromnapos berlini utazás lesz.

 

Együtt a szervezők

A Páneurópai Piknik és a határáttörés 30. évfordulója alkalmából az egykori debreceni és soproni szervezők részvételével szabadtéri kiállítás nyílik a várkerületi Rondellán holnap 16.30-kor. Ezt követően kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Liszt-központban 17 órakor, s ekkortól látogatható ugyanitt a Soproni Tankerületi Központ országos pályázatára beérkezett pályaművek tárlata is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!