Sopron és környéke

2015.08.31. 08:48

Mindent ellenőriznek az osztrákok: óriási torlódás az M1-esen, vonatokat állítottak meg Hegyeshalomnál - fotók

FRISS INFÓK! Karácsonyig is eltarthat a teherautók ellenőrzése a határon. Az osztrák rendőrök hétfő késő délután is fokozottan ellenőrizték a gépkocsikat. Hegyeshalomnál több száz menekült várakozott, miután két Railjetet megállítottak. A holtan talált 71 menekültért szóltak a harangok Ausztriában hétfőn este.

kisalfold.hu


  • 4 helyen ellenőriztek az osztrákok hétfőn

  • 200 menekültet, 5 embercsempész fogtak az osztrákok

  • Határozatlan ideig tart az Ausztria keleti határán az embercsempészek elleni fellépés részeként bevezetett fokozott közúti ellenőrzés

  • Hatalmas dugó alakult ki hétfőn reggel a soproni és a hegyeshalmi határ felé vezető főbb közlekedési utakon

  • 71 menekült holtteste volt az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautóban

  • A halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek

  • Három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe

  • A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár

  • Előzetesbe kerülnek a gyanúsítottak

  • Szombaton újabb gyanúsítottat fogtak el

  • 21.59 - Hatalmas tolongás alakult ki a Keleti pályaudvaron, miután minden menekült szeretett volna felszállni az utolsó vonatra, ami Zürichbe indul - tudósít a 444.hu.  Fotók a tömegről itt.

    A járat végül közel fél órás csúszással, 21:25-kor el tudott indulni. A rendőrök ezúttal figyeltek arra, hogy csak annyi embert engedjenek fel, amennyien biztonságosan elférnek.

    A zürichi járat indulása után körülbelül 250 menekült maradt a Keleti pályaudvaron, nekik azt mondták, hogy ha van érvényes jegyük, akkor valamelyik reggeli járattal elindulhatnak Nyugat-Európa felé.



    21.31 - A határátkelőn dolgozó osztrák rendőrök az Indexnek azt mondták, nem kizárt, hogy karácsonykor is a teherkocsik átvizsgálásával foglalkoznak majd.

    Az Index azt írja, a rendőrök számítottak rá, hogy az intézkedés miatt torlódások lesznek, de az első órákban kialakult 30 kilométeres dugó őket is meglepte.

    A hegyeshalmi ellenőrzést végző rendőrök parancsnoka délután azt mondta, rövidebb időszakokra felfüggesztik az ellenőrzéseket, hogy a forgalmi helyzet normalizálódhasson, de időről időre újrakezdik a kutatást. A napi beosztásról, azaz, hogy milyen időközönként és meddig vizsgálnak, a parancsnok nem volt hajlandó nyilatkozni a portálnak.

    21.10 - Az osztrák rendőrség becslése szerint menekültek százai érkeztek a bécsi pályaudvarra hétfő délután, a migránsok a Budapestről érkező vonatokkal utaztak az osztrák fővárosba. A bécsi Westbahnhof vonatállomáson három vágányt is szabaddá tettek a Magyarországról érkező vonatok számára, amelyek korábban órákon át várakoztak az osztrák-magyar határon.

    Az emberek fáradtan szálltak le a vonatról, a rendőrök nem ellenőrizték őket - közölték osztrák hírforrások. A rendőrség közlése szerint azokat, akik Ausztriában kérvényezik a menekülteljárást, a hatóságok látják el információval. Azonban azokat a menekülteket, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra. A kivonuló rendőrök mellett önkéntesek is várták a menekülteket, és vizet, gyümölcsöt osztogattak nekik.

    A hatóságok tájékoztatása szerint a következő napokban további menekültek érkezhetnek Ausztriába, és utazhatnak tovább Németország fele. Eközben néhány tüntető jelent meg a bécsi Westbahnhof pályaudvar körül, akik az Ausztriában uralkodó menekülthelyzet ellen tiltakoztak. A tüntetők No border, no nation (Nemet mondunk a határra, Nemet mondunk a nemzetre) rigmust skandálták, és Refugees Welcome (Üdvözlet a menekülteknek) feliratú táblákat tartottak a magasba.

    A bécsi Westbahnhof közelében hétfő este fél hétkor menekültbarát tüntetés kezdődött Embernek lenni Ausztriában mottóval.

    A demonstrálók a Christian Broda tértől Marihilfer Strassén meneteltek egészen a múzeumi negyedig, majd meghosszabbítva az eredetileg tervezett útvonalat, az osztrák parlament elé vonultak, ezért a rendőrség lezárta a belvárosi Ringstrassét, ahol a békés tüntetés jelenleg is tart. A hatóságok közlése szerint a demonstráció kezdetén háromezren gyülekeztek, nyolc óra után már mintegy húszezren voltak.

    A rendőrség közlése szerint a menetet száz rendőr kísérte, további 350 az épületek védelmét látta el. Hét órakor megszólaltak Ausztriában a templomharangok, így emlékezve a csütörtökön az osztrák autópályán egy furgonban holtan talált 71 migránsra. A Stephansdomban Bécs érseke, Christoph Schönborn misét mutatott be az áldozatokra emlékezve, a szertartáson az osztrák kormánytagok csaknem teljes létszámban jelen voltak.

    20.34 - A müncheni főpályaudvarra érkezett hétfő este egy Magyarországról indult menedékkérőket szállító vonat - jelentette a BR bajor közszolgálati médiatársaság. A beszámoló szerint egyelőre nem ismert, hogy hányan utaztak a Budapest-München útvonalon közlekedő Railjet 64-es járattal. A vonatot megállították a bajor osztrák határnál fekvő Rosenheimnél, ahol a német szövetségi rendőrség ellenőrzést tartott. A szövetségi rendőrség egy szóvivője a BR-nek azt mondta, hogy a munkatársak túlterheltsége miatt csak félig vizsgálták át a vonatot. Ennek során 190, engedély nélkül utazó embert szállítottak le, hogy regisztrálják, majd még hétfő este, vagy kedden a müncheni tartományi központi befogadóállomásra szállítsák őket.

    20.25  - Menekültek halála - A német hatóságok már korábban felfigyeltek két gyanúsítottra

    A német hatóságok már korábban felfigyeltek a 71 ember halálával végződött ausztriai tragédiával összefüggésben Magyarországon elfogott gyanúsítottak közül kettőre - jelentette hétfőn a Spiegel Online német hírportál. A hírportál szerint az egyik gyanúsított, egy 29 éves bolgár állampolgár többször összeütközésbe került a törvénnyel Németországban, és néhány hete körözést is kiadtak ellene.

    A bajorországi deggendorfi ügyészség üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoz a bolgár férfi ellen egy júliusban történt eset miatt.

    Egy bajorországi autópályán július 25-én a szövetségi áruszállítási hivatal (BAG) munkatársai feltartóztattak egy kisbuszt, amelynek vezetőfülkéjéből két férfi elmenekült, csomagteréből pedig előkerült 38 menekült, legtöbbjük afgán. A vezetőfülkében találtak egy Magyarországon kiállított forgalmi engedélyt, amely az illető nevére szólt - írta a Spiegel Online. A bolgár férfi ellen korábban egyebek mellett egy benzinkúti rablás miatt is volt eljárás Németországban.

    A másik gyanúsított, akire már korábban felfigyeltek Németországban, egy 28 éves afgán állampolgár, akit Brémában igazoltatott a rendőrség egy alkalommal. Megállapították, hogy illegálisan tartózkodik az országban, nem beszél németül és Magyarországon kiállított papírokkal rendelkezik - áll a beszámolóban.

    Csütörtökön az osztrák A4-es autópályán egy teherautóban 71 ember holttestét fedezték fel. Feltehetően valamennyien Szíriából érkeztek, halálukat valószínűleg fulladás okozta. A magyar hatóságok eddig öt férfit vettek őrizetbe az üggyel összefüggésben.

    19.40 - Az osztrák rendőrség becslése szerint menekültek százai érkeztek a bécsi pályaudvarra hétfőn délután, a migránsok a Budapestről érkező vonatokkal utaztak az osztrák fővárosba.

    A bécsi Westbahnhof vonatállomáson három vágányt is szabaddá tettek a Magyarországról érkező vonatok számára, amelyek korábban órákon át várakoztak az osztrák-magyar határon.

    Az emberek fáradtan szálltak le a vonatról, a kivonult rendőrök nem ellenőrizték őket - közölték osztrák hírforrások. A rendőrség közlése szerint azokat, akik Ausztriában kérvényezik a menekülteljárást, a hatóságok látják el információval.

    Azonban azokat a menekülteket, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra. Eközben néhány tüntető jelent meg a bécsi Westbahnhof pályaudvar körül, akik az Ausztriában uralkodó menekülthelyzet miatt tiltakoztak.


    Óriási torlódások az osztrák határátkelőknél- ÖSSZEFOGLALÓ

    Az M1-es autópályán mintegy 30 kilométeres kocsisor alakult ki hétfőn, de több kilométeres torlódások voltak a soproni, a kópházi és a fertődi határnál is délelőtt az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt.

    Ausztriában vasárnap este vezették be a fokozott ellenőrzést az embercsempészés megakadályozására. A rendőrök minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne.

    Több vízosztó pontot állítottak fel az M1-es autópályán a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, miután az Ausztriában bevezetett közúti ellenőrzés miatt feltorlódtak a járművek a hőségben.

    Az ügyészség kezdeményezte az ausztriai A4-es autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben elfogott ötödik embercsempész előzetes letartóztatását is. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt járt el így egy bolgár férfival szemben, aki a gyanú szerint négy társával együtt közreműködött az Ausztriában, egy magyar rendszámú kamionban holtan talált migránsok Magyarországról Ausztriába szállításában. 

    A Budapestről induló, Münchenbe tartó Railjet gyorsvonatok csak többórás késéssel indulhattak tovább Hegyeshalomból, miután az osztrákok megállították a szerelvényeket túlzsúfoltságra hivatkozva. A fővárosban felengedték a nemzetközi járatokra azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek.

     Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a kormány arra kéri Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzetet az illegális bevándorlók európai unión belüli utazásaival kapcsolatban, mert Magyarország betartja az EU-s szabályokat, Németország tanúsít megengedőbb magatartást. Steffen Seibert német kormányszóvivő azt közölte, hogy Németország nem indít különvonatokat Magyarországra a szír menedékkérőkért.


    19.02 - A soproni határátkelőnél folyamatos a haladás - jelentette kollégánk. Magyar és osztrák rendőrök is a helyszínen, a furgonokat, kisteherautókat ellenőrzik, de a közlekedésben nincs fennakadás.

    18.17 - 

    Káosz volt az osztrák vasútállomáson is

    A nagyszentjánosi polgármester és gyerekei egy kisebb vonattal eljutottak Hegyeshalomig Bruck an der Leithából (ahol szintén megállítottak egy Railjetet), ott átszállhattak egy Győrbe tartó vonatra. Közben többféle, eltérő információt kaptak ők és a többi utas is, káosznak érezte minden érintett a helyzetet, a vasutasok is.

    Friderics Cecília úgy érzi, hogy magára hagyták a több országon át nagy bőröndökkel utazókat, akik azért fizettek, hogy kényelmesen vonatozhassanak. Hegyeshalomba egy külső vágányra érkeztek, amikor leszálltak a vonatról, eltakarta előlük az állomást egy másik szerelvény, menekülteket nem láttak, csak egy tévéstábot. „Nem értem, hogy a menekültáradat miért zavarja meg a velük ellentétes irányban működtetett közlekedést is?" – fogalmazott Friderics Cecília.


    18.03 -

    Megint torlódás az M1-esen


    Erős a forgalom és lassú a haladás a sztráda Hegyeshalom felé vezető oldalán.

    Az osztrák hatóságok által bevezetett fokozott ellenőrzés miatt az M1-es autópályán, a határátlépési pont térségében közlekedők továbbra is forgalmi torlódásokra, várakozásokra számíthatnak.

    A soproni, kópházi és fertődi átkelőhelyeken zavartalan a haladás - tájékoztat a rendőrség hétfő késő délután.


    17.56 -

    Menekültek halála - Az ötödik embercsempész is előzetesbe kerül

    Az ügyészség hétfőn kezdeményezte az ausztriai A4-es autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben elfogott ötödik embercsempész előzetes letartóztatását is - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

    A közlemény szerint a Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt járt el így egy bolgár férfival szemben, aki a gyanú szerint négy társával együtt közreműködött az Ausztriában, egy magyar rendszámú kamionban holtan talált migránsok Magyarországról Ausztriába szállításában.

    Miután a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai szombat este elfogták a férfit, őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt. Az ügyészség indítványát a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok elrejtése, a tanúk befolyásolása, illetve a bűnismétlés veszélyével indokolta. A Kecskeméti Járásbíróság várhatóan kedden dönt az indítványról. A kiemelt jelentőségű bűnügyben a nyomozást az NNI továbbra is a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyelete mellett folytatja - tették hozzá. A szombat este elfogott bolgár férfi az ügy ötödik gyanúsítottja.

    A Kecskeméti Járásbíróság szombaton helyezte előzetes letartóztatásba a már korábban őrizetbe vett három bolgár és egy afgán embercsempészt. A bíróság bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt az augusztus 27-én délutántól őrizetben lévő három bolgár és egy afgán állampolgárral szemben ez előzetes letartóztatást egy hónapra rendelte el.

    Csütörtökön a délelőtti órákban az osztrák A4-es autópályán egy teherautóban fedezték fel a holttesteket. A 71 migráns feltehetően Szíriából érkezett, halálukat valószínűleg fulladás okozta. A magyar szervek a szerb határ közelében még aznap elfogtak négy gyanúsítottat: egy 27 éves afgán, valamint egy 29, egy 30 és egy 50 éves bolgár férfit. Az embercsempészés bűntettét 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a törvény, azonban ha bűnszervezetben követik el, 2-16 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

    17.43

    Menekülteket szállító négy vonat indult tovább Hegyeshalomról Bécsbe hétfő délután

    A Reuters hírügynökség korábban azt jelentette, hogy az osztrák hatóságok csak azokat a migránsokat engedik továbbutazni, akik nem folyamodtak menekültstátuszért Magyarországon. Azok a menekültek - akik továbbutazását engedélyezik - két hétig maradhatnak Ausztriában, ez idő kell eldönteniük, hogy kezdeményezik-e ott a menekültügyi eljárást. Mindezt osztrák forrásból nem erősítették meg.


    17.20 -

    Ausztriában ragadtak - Ott is megállították a Railjetet



    A nagyszentjánosi polgármester, Friderics Cecília két kislányával ma Münchenből  vonattal indult haza, az első osztályra szóló helyjegyeket vettek.  Azonban 15 óra körül Bruck an der Leithában leszállították őket a Railjetről. Bemondták a hangosbemondóban, hogy a menekültek miatt alakult ki krízishelyzet, de az édesanya  nem tudja, hogy busszal vagy vonattal továbbszállítják-e őket. Hiába tud jól németül és angolul is, információkat nem kapnak.

    Már két órája várakoznak és csak egy mobilvécét tudnak használni az utasok – szerintük nem igazán higiénikusat - és nem készültek étellel, itallal a várakozásra. 





    16.41 - Az Útinform tájékoztatása:

    Az M1-es autópályán javult a helyzet a hegyeshalmi határátkelő előtt. Már nincs nagyobb torlódás, folyamatosan lehet haladni Ausztria felé.


    16.35  - A lébényi pihenőhelynél is vízosztó pontot állítanak fel az M1-es autópályán a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, miután az Ausztriában bevezetett közúti ellenőrzés miatt feltorlódtak a járművek a hőségben - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

    Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a 144-es kilométernél található pihenőhelyen is hűtött vizet osztanak, ahogy a délelőtt megnyitott Hanság- és Lajta-pihenőhelyeken is. Hozzátette: ezeken a helyeken mosdó is rendelkezésre áll. Füves Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense hozzátette: a korábbi mintegy 30 kilométeres torlódás mostanra megszűnt.


    16.31 - Bajorország is megerősíti az embercsempészbandák utáni kutatást a 71 halálos áldozatot követelő ausztriai menekülttragédia nyomán.

    Hétfő délig a bajor tartományi és készenléti rendőrség 722 gépkocsit, 380 kisteherautót és 91 teherautót ellenőrzött. Eközben két embercsempészt őrizetbe vettek, és 17 menekültet feltartóztattak.

    Keddtől Passauban egy, az egész tartományra kiterjedő hatáskörű rendőrállomás kezdi meg működését. Ott fogják gyűjteni és kiértékelni az embercsempészetre vonatkozó információkat - mondta a belügyminiszter.
    Az állomáson a bécsi szövetségi bűnügyi rendőrség, a bajor tartományi bűnügyi rendőrség, a német szövetségi rendőrség és az alsó-bajorországi rendőrkapitányság egy-egy szakértője fog dolgozni.

    16.26 -

    Elengedték a legelőször megállított Railjetet Hegyeshalomból,

     amint az elér Miklóshalmáig (Nickelsdorfig), indulhat a másik Railjet, majd pedig a harmadik vonat: a mentesítő szerelvény is.

    Ezekben a percekben már mindenki a vonatokon ül, magyarok, osztrákok, németek vegyesen a menekültekkel, mert végül a nagy keveredésben nem tudták szétválasztani az utasokat.

    Káosz a hegyeshalmi vasútállomáson - Több száz menekültet szállítottak le




    16.12 - TELJES A KÁOSZ A HEGYESHALMI VASÚTON

    Egyik vonatról a másikra szállnak át az emberek a hegyeshalmi vasútállomáson, ahol teljes a káosz: két Railjet, és egy mentesítő vonat várakozik a pályaudvaron.

    Síró gyerekek, hátizsákokkal, nagy csomagokkal utazó emberek rohannak az állomáson, a helyszínről jelentkező munkatársunkhoz többen is odamennek, hogy információt kérjenek tőle.



    16.06 - Több száz menekült a hegyeshalmi vasútállomáson



    Megállították az osztrák-magyar határon a Budapestről Bécsbe tartó, menekültekkel teli vonatot, amelyen csaknem háromszáz menekült utazott - közölte osztrák vasúttársaság (ÖBB) szóvivője hétfőn délután.

    Az ÖBB a szerelvény túlzsúfoltságára hivatkozva a magyar rendőrség segítségét kérte.

    Az osztrák belügyminisztérium azzal számol, hogy a magyar hatóságok megteszik a szükséges lépéseket. Feltételezhetően a magyar rendőrség a papírok nélkül utazó migránsokat leszállítja és menekülttáborba helyezi el. A vonatnak 13 óra 45 perckor kellett volna megérkeznie a bécsi Főpályaudvarra (Hauptbahnhof), azonban délután fél háromkor még az osztrák-magyar határon állt a szerelvény.

    A másik Railjet csak ezután futott be, ismét több száz menekülttel...


    Fotó: MTI/Krizsán Csaba

    Fotó: MTI/Krizsán Csaba

     Migránsok egy Münchenbe tartó vonaton a budapesti Keleti pályaudvaron 2015. augusztus 31-én. Felengedik a nemzetközi járatokra a Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és

    Migránsok egy Münchenbe tartó vonaton a budapesti Keleti pályaudvaron 2015. augusztus 31-én. Felengedik a nemzetközi járatokra a Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek. MTI Fotó: Kallos Bea

    15.45  -

    Nagy a káosz a hegyeshalmi vasútállomáson

    - jelentette munkatársunk a helyszínről. A két megállított Railjeten az érvényes okmányokkal, menetjeggyel rendelkező utasok fennmaradhatnak, a több száz migránsért mentesítő járatot küldenek. (A Keleti pályaudvaron engedték felszállni őket korábban - a szerk.)

    Kérdés, hogy mikor érkezik ez a szerelvény. A több órája várakozók türelmetlenek.

    A második Railjetről ezekben a percekben szállítják le a menekülteket a rendőrök, ők is több százan vannak.

    Több televíziós stáb is a helyszínen.

    13.00 - Felengedik a nemzetközi járatokra a budapesti Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek - tapasztalta a helyszínen hétfőn az MTI és az M1 tudósítója.

    Az M1 aktuális csatorna tudósítása szerint hétfő reggel óta emiatt hatalmas a sor a pályaudvar nemzetközi pénztárainál, a délelőtt 11-kor indult vonat pedig teljesen tele volt. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy mindenkit fölengednek a nemzetközi vonatokra. A tudósító csak magukat szíreknek vallókkal beszélt, akik azt mondták: tudomásuk szerint elutazhatnak Münchenig a vonattal.

    Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: nemzetközi vonatjegy személyi okmányok felmutatása nélkül vásárolható, a kalauz pedig csupán azt ellenőrzi, hogy az utas rendelkezik-e érvényes vonaljeggyel az érintett vonatra. Útiokmányt kizárólag a rendőrök kérhetnek - tette hozzá a szóvivő. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata későbbre ígért tájékoztatást.



    15.30 -

    Két Railjet is várakozik Hegyeshalomnál, félezer migráns a pályaudvarnál

    Munkatársunk helyszíni jelentése alapján a Budapest-München vonalon közlekedő, egyórási és a háromórási Railjetet is megállították Hegyeshalomban.

    Mindkét vonat azért áll a pályaudvaron, hogy leszállítsák róla a migránsokat. A vasútállomáson így a magyar, és az osztrák utasok mellett több száz migráns várakozik. 

    Újabb torlódás, 15 km-es kocsisor az M1-esen

    14.55 - Az útinform legfrissebb közlése szerint a hegyeshalmi határátkelőnél az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzése miatt lelassult a közlekedés az M1-es autópályán Ausztria felé. A kilépés előtt 10-15 km-es torlódás alakult ki.

    A tehergépkocsik a külső sávon vesztegelnek, a személygépkocsik a belső sávon, és csak lassan haladhatnak.

    14.40 - A rendőrség legfrissebb beszámolója szerint ismét torlódik a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalomnál

    Az osztrák rendőrség újra megkezdte a gépjárművek fokozott ellenőrzését a hegyeshalmi határátlépési pont közelében. Az osztrák rendőrség augusztus 31-én délután 1 órától ismét megkezdte a gépjárművek fokozott ellenőrzését, ennek következtében az M1-es autópályán, Hegyeshalom térségében újra forgalmi torlódás alakult ki.

    A torlódás a soproni, fertődi és kópházi határátlépési pontot nem érinti.

    14.15 - A bajorok is az embercsempészekre vadásznak az osztrák határon 

    Bajorország megerősíti az embercsempészbandák utáni kutatást a 71 halálos áldozatot követelő ausztriai menekülttragédia nyomán - jelentette be hétfőn Münchenben a bajor belügyminisztérium. A tartományi hatóságok hétfő reggel óta különleges közúti ellenőrzéseket tartanak a bajorországi autópályák osztrák határhoz közeli szakaszain. Ezek célja, hogy az embercsempészek tevékenységét gyorsan meggátolják, és az általuk szállított migránsokat biztos állami védelem alá helyezzék.

    Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a csempészbandák felkutatását cálzó új intézkedések részleteiről az A3-as autópálya egyik alsó-bajorországi ellenőrző pontján a nap folyamán tájékoztatót tart - jelentette a dpa német hírügynökség.

    Kéz a pisztolyon Pomogynál

    13.50 - A fertődi-pomogyi (Pamhagen) határátkelőtől alig pár száz méterre ellenőrzik az osztrák rendőrök az autókat. Kisbuszt épp úgy megállítottak, mint a görög rendszámú, de elsötétített ablaküvegű személyautót, s még az osztrák rendszámú kisteherautókban, furgonokban ülők személyi okmányait is elkérték. Jobb kéz a lőfegyveren, úgy nyitották ki bal kézzel az autók raktereinek vagy csomagtereinek ajtaját.

    A Fertőd/Pamhagen határátkelő után is ellenőriztek az osztrák rendőrök




    13.35 - Az útinform hétfő délután fél kettőkor kiadott közleménye szerint az M1-es autópályán Hegyeshalomnál az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzése miatt

    a határ előtt a magyar oldalon továbbra is több mint 30 km-es torlódás.


    13.25 - A Kurier című osztrák lap a belügyminisztériumra hivatkozva azt írja, hogy

    500 méterrel a miklóshalmai (Nickelsdorf) autópálya pihenőhely előtt, a kerülőutakon valamint Kismartonnál (Eisenstadt), Nagymartonnál (Mattersburg) és Felsőpulyánál (Oberpullendorf) áthaladó járműveket ellenőrzik.

    A bevetésben 54 rendőr vesz részt, az akció miatt húsz rendőrt vezényeltek Bécsből a tartományba.

    13.20 - Kétszáz menekültet és öt csempészt fogtak el a magyar-osztrák határon vasárnap este kezdődött közúti ellenőrzés során hétfő délelőttig - hangzott el az osztrák belügyminisztérium sajtótájékoztatóján hétfőn Bécsben, ahol az osztrák belügyminiszter hangsúlyozta: az ellenőrzés során a schengeni övezet minden szabályát betartják.

    A belügyminiszter szerint a "klasszikus értelemben határellenőrzésnek nem nevezhető" ellenőrzés célja az, hogy megakadályozzák emberek halálát, és elfogják az embercsempészeket.

    A cél érdekében el kell fogadni azt, hogy torlódások és korlátások várhatók az utakon

    - mondta Johanna Mikl-Leitner.

    Ausztria felé bedugult az M1-es - ellenőriznek az osztrákok



    A vasárnap elrendelt intézkedést a minisztérium azzal indokolta, az utóbbi napokban történt események és az egyre gátlástalanabbul eljáró embercsempészek miatt határozottabb fellépésre van szükség, így a csempészeket a legszigorúbban ellenőrzik és büntetik.

    A tárcavezető továbbra is gyors európai intézkedést sürgetett az embercsempészet visszaszorítására, továbbá legális európai menekültútvonalat és az unió külső határainak biztosítását szorgalmazta. A hétfőn tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az unió határain, például Olaszországban vagy Görögországban kellene gyűjtőhelyeket felállítani, elősegítve a menekültek védelmét és az igazságos elosztásukat.

    Az ellenőrzés vasárnap este nyolc órakor lépett érvénybe. Az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági vezetőjének tájékoztatása szerint az akció a csempészek által leggyakrabban használt - az osztrák-magyar határtól az osztrák-német határig húzódó - ausztriai útvonalon zajlik és az összes ott található útra kiterjed. Az MTI kérdésére Konrad Kogler elmondta: elsősorban azokra az autókra figyelnek, amelyek nagyobbak, több ember fér el bennük.

    Továbbra is nagy a torlódás Lébénynél

    Továbbra is nagy a torlódás Lébénynél

    12.30 - Kétszáz menekültet és öt csempészt fogtak el a magyar-osztrák határon vasárnap este kezdődött közúti ellenőrzés során hétfő délelőttig

    - hangzott el az osztrák belügyminisztérium sajtótájékoztatóján hétfőn Bécsben.

    A belügyminiszter szerint a "klasszikus értelemben határellenőrzésnek nem nevezhető" ellenőrzés célja az, hogy megakadályozzák emberek halálát, és hogy elfogják az embercsempészeket. Johanna Mikl-Leitner elmondta: a cél érdekében el kell fogadni azt, hogy torlódások és korlátások várhatók az utakon.

    A tárcavezető továbbra is gyors európai intézkedést sürgetett az embercsempészet visszaszorítására.

    A minisztérium közbiztonsági vezetőjének tájékoztatása szerint az ellenőrzés a fő ausztriai csempészútvonalon halad, az osztrák-magyar határtól egészen a Németországig tartó szakaszon zajlik.

    A schengeni övezet szabályai lehetővé teszik, hogy a tagállamok a határokon és a határ menti övezetekben biztonsági és közlekedési ellenőrzéséket tartsanak mindaddig, amíg nem határellenőrzésről van szó - tudatta hétfőn az Európai Bizottság sajtóosztályának egyik illetékese az MTI megkeresésére.



    12.10 - A rendőrség legfrissebb közláse szerint araszolva halad a gépjármű forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom térségében. Megindult a forgalom az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán. A soproni, fertődi és kópházi határátlépési pontokon továbbra is jó ütemben haladhatnak a gépjárművezetők - közölte a rendőrség.

    11.55 - Az útinform legfrissebb - 11.45-ös - jelentése szerint az M1-es autópályán Hegyeshalomnál az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzést tartanak. A korlátozás miatt a határ előtt a magyar oldalon már több mint 30 km km-es torlódásra készüljenek az Ausztria felé haladók. Jelentős menetidő növekedésre kell számítani.

    11.50 - Munkatársunk az autópályáról: a Lajta pihenőnél már megindult a kocsisor a határ felé. A Lébény-Mosonmagyaróvár távolságot kollégáink 3 óra alatt tették meg az M1-es autópályán.

    11.35 - Vízosztó helyeket állítanak fel az M1-es autópályán a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, miután az Ausztriában bevezetett közúti ellenőrzés miatt mintegy 30 kilométer hosszan feltorlódtak a járművek a hőségben - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság döntését a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hétfőn. Ruskáné Takács Anita tájékoztatása szerint a sztráda Hegyeshalom felé vezető oldalán a 150-es kilométernél található Hanság-pihenőhelynél és a 158-as kilométernél lévő Lajta-pihenőhelynél állítják fel a vízosztó pontokat, ahol hűtött ivóvizet osztanak.

    Hozzátette: plusz egy tűzoltóautóval és egy mentőautóval megerősítették a Lébényi katasztrófavédelmi őrsöt.

    A szóvivő elmondta azt is: a védelmi bizottság arra kéri az autóvezetőket, hogy a KRESZ-ben meghatározott módon a sztráda középső részét - jobbra és balra lehúzódva - hagyják szabadon, hogy egy esetleges baleset vagy tűz miatt a megkülönböztető jelzést használó járművek szabadon közlekedhessenek.

    11.30 - Információink szerint az M1-es autópálya lébényi lehajtójánál sok autós az 1-es főútra hajt, erre próbál menekülni a dugól.

    11.20 - Munkatársunk jelenti a hegyeshalmi határtól

    Közvetlenül a hegyeshalmi átkelő után ellenőrzik a járműveket az osztrák rendőrök. A személyforgalom lassan ugyan, de folyamatosan halad. Itt minden olyan autót megállítanak és átvizsgálnak a rendőrök, aminek rakterében emberek bújhatnak meg. A kamionok viszont jóval lassabban haladnak. Ugyanis minden teherautó rakterét egyenként átvizsgálják a rendőrök. Sőt, még azokat a tároló rekeszeket is megnézik, ahová esetleg emberek beférhetnek. Egy-egy kamion átvizsgálása néhány percet vesz igénybe, ám mivel csak egy sávon folyik az ellenőrzés, nagyon lassan halad a sor.

    Hegyeshalmi határhelyzet hétfőn



    „Ne tudja meg" - ezt válaszolta arra a kérdésünkre az egyik kamionos, hogy mióta áll a sorban. Elmondása szerint hajnali négy óra óta araszol. Öt óra alatt alig tíz kilométert tett meg. Ugyanerről számolt be a Kisalföld által megkérdezett többi kamionsofőr is. Az ellenőrzésekkel többségük egyetért, mivel szerintük meg kell állítani a menekülteket. Úgy vélekednek azonban, hogy az uniós országok egyike sem tesz semmit a helyzet megoldására, csak látszat intézkedéseket hoznak.

    Míg az autópályán óriási a torlódás, az 1-es főúton ugyan erős a forgalom, ám folyamatos a haladás. Ott jártunkkor az átkelő előtt néhány száz méterrel a vasúti sínek mentén gyalogolt egy kisebb csoport migráns, köztük több kisgyermek is. Afelől érdeklődtek tőlünk, hogy ez még Magyaroszág-e és mennyit kell gyalogolniuk Bécsig. Állításuk szerint Szíriából jöttek. Az átkelő közelébe autóval hozták őket, ám a fokozott ellenőrzés miatt Hegyeshalomnál ki kellett szállniuk a járművekből. Vizet kértek, mivel nagyon szomjasak voltak, majd tovább indultak a sínek mellett. A határon viszont nem jutottak át, a magyar rendőrök még az előtt elfogták a csoportot, hogy áttértek volna Ausztriába. Egyébként a kishatáron is ellenőriznek az osztrák rendőrök. Itt is csak a furgonokat, kisteherautókat, vagy mikrobuszokat állítják meg.

    Közben még mindig az átkelő melletti kamion terminálban áll az a teherautó, amiben a múlt héten a hetvenegy ember megfulladt. Hétfő délelőtt szakemberek a helyszínelés után kelettkezett veszélyes hulladékokat szállították el.

    10.55 - Határozatlan ideig tart az Ausztria keleti határán az embercsempészek elleni fellépés részeként bevezetett fokozott közúti ellenőrzés - mondta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hétfőn a ZDF német országos közszolgálati televízióban.

    10.55 - Olvasónk fotója a dugóból

    Menekültek az M1-es autópályán - olvasónk fotója

    Menekültek az M1-es autópályán - olvasónk fotója



    10.40 - Már Győrnél jelzik a torlódást az M1-esen

    Az M1-es győri lehajtójánál már jelzik a torlódást - olvasónk fotója

    Az M1-es győri lehajtójánál már jelzik a torlódást - olvasónk fotója

    10.35 - Határozatlan ideig tart az Ausztria keleti határán az embercsempészek elleni fellépés részeként bevezetett fokozott közúti ellenőrzés

    - mondta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hétfőn a ZDF német országos közszolgálati televízióban.

    Ausztria keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne. Az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzése miatt hétfő délelőttre már 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé, feltorlódtak az autók a soproni és a kópházi határnál is.

    Az osztrák belügyminiszter a német televízióban arra a kérdésre, hogy megkönnyíti-e az osztrák hatóságok munkáját a magyar-szerb határon felépített szögesdrót kerítés, azt mondta: "illúzió azt gondolni, hogy az ilyen intézkedések megállítják a menekülteket".

    A menekültek "új utakat találnak majd" - tette hozzá.

    Minden egyes halálos áldozat azt jelzi, hogy "gyorsan közös európai megoldásra" van szükség - hangoztatta Joahanna Mikl-Leitner, kiemelve, hogy "mindenekelőtt egy méltányos elosztási kvótát" kell bevezetni.

    A közös megoldás kidolgozásához "egyszerűen nyomást kell gyakorolni", és ehhez "minden eszközt használni kell". Például "meg kell kérdőjelezni" az uniós támogatásokat és "csökkenteni kell a támogatásokat" mindazon tagállamok esetében, amelyek nem hajlandóak a "szolidáris felelősségvállalásra" - mondta az osztrák belügyminiszter.

    A magyar-szerb határon kiépített ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban német politikusok is hangot adtak kétkedésüknek hétfőn. A Die Welt című német lap hétfői számában megjelent összeállításban Roger Lewentz, Rajna-vidék-Pfalz tartomány belügyminisztere, egyben a tartományi belügyminisztereket és a szövetségi kormány belügyminiszterét összefogó tanácskozó testület, a belügyminiszteri konferencia elnöke azt mondta: "rettentően nehéz számomra, hogy bele kell törődni abba, hogy Európa közepén kerítések" húzódnak. Hozzátette, ki kell várni, hogy a magyar intézkedés milyen hatással lesz Németországra.

    A törvényhozás alsóháza (Bundestag) belügyi bizottságának elnöke, Wolfgang Bosbach a Die Weltnek azt mondta, hogy szerinte a kerítés nem fejti ki a kívánt elrettentő hatást. "A menekültek megpróbálnak majd átjutni a kerítésen, vagy más utakat választanak" - mondta Wolfgang Bosbach. Hozzátette, hogy az uniós külső határok biztosítása szerinte nem szögesdrótkerítés felépítését jelenti.

    10.25 - Munkatársunk az M1-es autópályáról azt jelentette, hogy Lébénytől Hegyeshalom irányába 8 kilométert tettek meg másfél óra alatt. Néha 100-200 métert is haladnak előre, aztán 15 percet várakoznak a pályán.

    10.20 - A rendőrség közleménye szerint a soproni, kópházi és fertődi határátlépési pontokon jelenleg nincs torlódás, halad a forgalom.

    Az osztrák hatóságok által bevezetett fokozott ellenőrzés miatt az M1-es autópályán, a határátlépési pontnál továbbra is 30 kilométeres a torlódás.

    9.55 - Az útinform legfrissebb - fél 10-kor kiadott - jelentése szerint továbbra is ellenőrzést tartanak az M1-es autópályán Hegyeshalomnál az osztrák határrendészeti szervek. A korlátozás miatt a határ előtt a magyar oldalon már több mint 20-25 km km-es torlódásra készüljenek az Ausztria felé haladók. Jelentős menetidő növekedésre kell számítani.

    9.40 - Öt-hatkilométeres sor a soproni határ előtt, háromnegyed 9-re normalizálódott a helyzet 

    Az osztrák hatóságok vasárnap este bevezetett fokozott közúti ellenőrzése kihatott a soproni határátkelő forgalmára is. A reggeli órákban öt-hat kilométeres sor alakult ki, annak ellenére, hogy az osztrákok az első ellenőrzési pontjukat e térségben nem is a kelénpataki határon, hanem attól pár kilométerre beljebb, a cinfalvi (Siegersdorf) cukorgyár épülete közelében állították fel. Ott, ahol a szemközti zajvédő falra kutakodó szempárat festett valaki korábban. De a kelénpataki határon át az ellenőrző pontig is csak lassan lehetett haladni.

    Az oszrák testvér mindenhonnan figyel

    Ausztria felé bedugult Sopron és a határátkelő - ellenőriznek az osztrákok



    A Sopron felől csigalassúsággal haladó járművek vezetői szerint katasztrofálissá vált a helyzet, különösen azok számára, akik munkába igyekeznek. „Azt hiszem, most nem kell magyarázkodnom, ha elkések a munkából. Hiszen őmiattuk nem tudok gyorsabban haladni. Sopronból a határ normális esetben nyolc-tíz perc, az most a két-háromszorosára növekedett" – mondták. Ugyanakkor a megkérdezettek közül senki nem akadt, aki feleslegesnek tartotta volna az osztrákok szigorú kontrollját. Szerintük is ki kell szűrni az embercsempészeket, akik mások nyomorúságából igyekeznek óriásit kaszálni.  

    A cukorgyár közelében posztoló osztrák rendőrök minden kisbuszt és teherautót leállítottak. Így járt a soproni sofőr, Náfrádi János is, aki Csehországba igyekezett. Ő is félóra alatt tette meg utat a határiig, amit máskor tíz perc alatt. Nála mindent rendben találtak. Érdeklődésünkre elmondta, hetente kétszer kell mennie a környező országokba, s eszébe sem jut, hogy embereket csempésszen.

    Reggel háromnegyed kilencre azonban már normalizálódott a kifelé tartó forgalom.


    9.25 - Olvasónk is a dugóban vesztegel az M1-esen - fotókat klüldött


    Dugó az M1-es autópályán Ausztria felé - olvasónk fotói



    9.10 - Munkatársunk a hegyeshalmi határon

    azt tapasztalta, hogy a személyautók zavartalanul haladhatnak. A kamionok viszont állnak. Az egyik sofőr kérdésünkre elmondta, öt órája áll már a sorban.

    9.05 - Így nézett ki a soproni határátkelő hétfőn reggel

    Ausztria felé bedugult Sopron és a határátkelő - ellenőriznek az osztrákok




    9.00 - Az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzést tartanak. Az M1-es autópálya országhatár felé vezető oldalán alakult ki a legjelentősebb, körülbelül 25 km-es torlódás, de a többi osztrák-magyar határnál is lassú a haladás - közölte az útinform.

    Ausztria felé bedugult az M1-es - ellenőriznek az osztrákok - Fotó: Bertleff András




    8.55 - Dugó az osztrák határ felé az M1-es autópályán


    Fotó: Bertleff András

    Fotó: Bertleff András


    8.51 - Az M1-es autópályán a lébényi felhajtótól araszol a kocsisor - közölte munkatársunk a helyszínről.

    Nem a határellenőrzést állították vissza

    8.50 - Ahogy korábban is írtuk, Sopron után, nem a klingenbachi határátkelőnél ellenőriznek az osztrákok, hanem néhány kilométerrel beljebb, a cukorgyár környékén. Úgy tudjuk, minden kisteherautó, busz és teherautót is megállítanak.

    8.30 - A Hegyeshalom felé vezető oldalon ütközött három jármű a 150-es kilométernél

    Összeütközött egy nyerges vontató és két személyautó az M1-es autópálya 150-es kilométerszelvényénél, a Hegyeshalom felé vezető oldalon. A lébényi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket és biztosítják a területet. A rendőrségi helyszínelés ideje alatt forgalomkorlátozásra kell számítani a sztráda érintett szakaszán.

    Az Útinform tájékoztatása szerint Hegyeshalomnál az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzést tartanak. A korlátozás miatt a határ előtt a magyar oldalon már több mint 20-25 kilométeres torlódásra készüljenek az M1-es autópályán az Ausztria felé haladók.

    Jelentős menetidő-növekedésre kell számítani.

    8.25 - Soproni munkatársunk helyszíni beszámolója szerint, nem a határátkelőnél van az ellenőrzés, hanem már Ausztriában.

    Sopronnál körülbelül 5-6 kilométeres a kocsisor, araszolva halad a forgalom. Az autósok elmondták, Soprontól a határig tartó utat a szokásos 8-10 perc helyett fél óra alatt lehet megtenni.

    A közlekedők megértik az ellenőrzést, hiszen, mint mondták, ki kell szűrni azokat, akik embercsempészettel foglalkoznak.

    8.20 - A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű ellenőrzés következtében 30 kilométer hosszan torlódott fel a forgalom az M1-es autópályán a Hegyeshalom felé vezető oldalon.

    A rendőrség felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy az osztrák hatóságok által augusztus 30-án 19 órakor bevezetett fokozott ellenőrzés következtében az M1-es autópályán augusztus 31-én reggelre közel 30 kilométer hosszan torlódott fel a gépjárműforgalom a Hegyeshalom felé vezető oldalon. A soproni határátkelőhelynél 6, a kópházinál pedig 4 kilométer hosszú a torlódás jelenleg.

    8.15 - Az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzése miatt 20 kilométeres torlódás alakult ki hétfő reggelre az M1-es autópályán Ausztria felé

     - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője az MTI-t.

    A határ előtt torlódás alakult ki és lassú a haladás az 1-es számú főúton is, szintén Ausztria felé - közölte Marczin Bence.

    Az osztrák hatóságok razziája vasárnap fél kilenckor vette kezdetét. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy Ausztria megszigorítja a fellépést az embercsempészek ellen. Keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, embereket rejtsenek el benne.

    7.20 - Munkatárunk helyszíni beszámolója szerint óriási a kocsi- és kamionsor a hegyeshalmi hátár felé. Már Kimlénél is várakozó járműveket látni.

    7.00 - Olvasónk fotója az M1-es autópályáról a hegyeshelmi határ felé
    (galériánkban a soproni dugóról is láthat fotókat)

    Ön mit tapasztlat: küldjön fotót, írja meg: [email protected]

    Torlódás Sopronnál és Hegyeshalomnál az osztrák határ felé



    6.50 - Olvasónk fotója Sopronban készült



    6.45 - Két magyar embercsempészt és hat illegális bevándorlót fogtak el Hegyeshalom közelében a mosonmagyaróvári rendőrök

    - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a rendőrség honlapján.

    A rendőrök vasárnap este kilenc órakor az 1-es számú főúton Hegyeshalomnál, a régi határátkelőhely közelében észlelték, hogy az államhatár előtt ötven méterre két taxi kanyarodott be egy erdős területre. Az igazoltatás során kiderült, hogy az autókban hat szír állampolgár utazott, akik magyarországi jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták és az osztrák-magyar határ átlépéséhez szükséges okmányokkal sem rendelkeztek - olvasható a police.hu oldalon.

    A rendőrök a gépjárművek vezetőit - egy 44 éves és egy 55 éves budapesti férfit - előállították, ellenük embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

    A taxi utasait szintén előállították, velük szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek.

    6.30 - Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen.

    Keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, embereket rejtsenek el benne. Az intézkedést Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter jelentette be vasárnap.

    Közölte, hogy a határ közelében, valamint a nemzetközi főútvonalak mentén ellenőrző pontokat hoznak létre. Mikl-Leitner hangoztatta, hogy az intézkedés várhatóan fennakadásokat idézhet elő a közúti forgalomban, de az emberéletek megmentése és az embercsempészek elleni hatékony fellépés érdekében el kell viselni az ilyen ideiglenes közlekedési nehézségeket.

    A miniszter asszony elmondta, hogy a szigorítást egyeztették Magyarországgal, Szlovákiával és Bajorország német szövetségi tartománnyal.

    Ausztria keleti részén megerősítik a rendőri jelenlétet, mivel további menekültáradat érkezése várható. Stájerországból és Karintiából rendőröket vezényelnek át Burgenlandba.


    A tragédiáról szóló beszámolónkat, a csütörtöki és pénteki tudósításainkat, fotókkal és videóval ide kattintva találják.


    6.20 - Bolgár embercsempészeket fogtak el >>

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!