Sopron és környéke

2019.07.18. 09:00

Lemondtak a termés ötödéről

Befejeződött a zöldszüret, a Soproni borvidéken 260 hektáron távolították el a még éretlen szőlőfürtöket a gazdák. Ez a borvidék területének 20 százaléka.

Bódvai Ildikó

 

– A Soproni borvidéken az 1300 hektárból 260-ra adtak be zöldszüreti támogatási kérelmet a gazdák és el is végezték határidőre a munkát – összegez Farkas Lajos, a Soproni Borvidék Fertőmenti Hegyközség elnöke. A zöldszüret a még éretlen állapotban lévő szőlőfürtök teljes eltávolítását, vagyis az érintett terület terméshozamának nullára csökkentését jelenti.


– Magas ez az arány, országosan a negyedik legmagasabb. Azért is vagyunk kiszolgáltatott helyzetben, mert a megtermelt szőlő 20–25 százalékát nem helyben dolgozzák fel.


– A legnagyobb felvásárló, a badacsonyi Varga Pincészet idén bejelentette, nem vesz több soproni szőlőt a tetemes szállítási költségek miatt – teszi hozzá Farkas Lajos, az elnök.

Farkas Lajos hegyközségi elnök szerint precíz munkát végeztek a  ˝korai szüretelők.˝ Fotó: Magasi

Farkas Lajos hegyközségi elnök szerint precíz munkát végeztek a ˝korai szüretelők.˝ Fotó: Magasi

Az egész európai borpiacot érinti a túltermelési válság. Ezért is döntött úgy az Agrárminisztérium, hogy pénzügyi segítséget nyújt a szőlő-bor ágazat szereplői részére. A zöldszüreti támogatás főként azoknak jelent segítséget, akik nem rendelkeznek felvásárlási szerződéssel. Térségünkben is ők éltek elsősorban a lehetőséggel.


– Megváltozott a piaci helyzet Európa-szerte. Alapvetően csökkent a borfogyasztás, s a mennyiség helyett a minőség irányába tolódott el a kereslet. Az elmúlt harminc évben Magyarországon százhúszezer hektárról hatvanezer alá csökkent a szőlőterületek nagysága. A Soproni borvidéken jelenleg harminc hektár körüli a folyamatban lévő kivágási kérelem. Sok évbe telik, mire beáll a kereslet és a kínálat egyensúlya, főleg azért, mert korábban uniószerte felpörgették a telepítéseket. Ausztriában például jelenleg egy liter folyóbort száz forint alatt, 22 eurócentért kínálnak. Ki kell mondani, nincs ennyi szőlőre szükség. Az elöregedett, korszerűtlen ültetvényeket le kell cserélni és fontos a terméskorlátozás is. A talpon maradáshoz a minőség irányába kell elmozdulni – vázolja a jövőt Farkas Lajos.

A támogatás mértéke

Az állami támogatás mértéke a terméshozamtól függően hektáronként 300 ezertől 1,1 millió forintig terjed, ami az ősszel várható bevételnek hozzávetőlegesen a fele. A támogatási keretösszeg országosan 8,5 millió euró, amit az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból fizet ki a kincstár legkésőbb november 15-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!