Sopron és környéke

2019.08.30. 14:03

Lelki öröm az időseknek a hétköznapokra Sopronban

A Balfi úti Idősek Otthonában nyílt családi napra várják a bentlakók hozzátartozóit és barátait szombaton 14 órától. Az alkalom szakmailag jó lehetőséget kínál arra, hogy az intézményvezetés jobban megismerje a rájuk bízottakat.

Gosztonyi Miklós

– Ez a tizedik, jubileumi családi nap az idősek otthonában. Azzal a céllal rendezünk ilyen találkozókat, hogy az intézmény közel kétszáz lakója ne szakadjon el a hozzátartozóktól, barátoktól, s legyen egy örömteli, közösen eltöltött napjuk – tájékoztatott Bedő Odette mentálhigiénés csoportvezető. – Elsősorban a családtagokat várjuk, de a barátok, ismerősök előtt is kitárjuk a kaput. Tudjuk jól, milyen sokat jelent az időseknek, ha meglátogatják őket. Lakóink nagy izgalommal várják a napot, vidám, zenés-verses műsort állítottak össze. Az unokákra, dédunokákra gondolva gyermekprogramokat is szervezünk.

 


Bedő Odette hozzátette: nagy gondot fordítanak a lakók mindennapi foglalkozásaira, amelyeket szakmai szempontok alapján állítanak össze. Csoportosan és egyénileg kiemelten kezelik az absztrakt gondolkodás, a térorientációs képesség megőrzését, az emlékezés, a problémamegoldás és a figyelem ébren tartását, az időskorral együtt járó szellemi hanyatlás megelőzését és késleltetését. A nyílt családi nap, a viszontlátás lelki öröme pedig pozitívan hat a további hétköznapokra is.


– Lakóink felét rendszeresen felkeresi a család, negyedüket ritkábban, de sajnos vannak olyanok is, akiknek már nincsenek hozzátartozóik. Szerencsére néhány diák önkéntes társadalmi gyakorlatát az idősgondozásnak szenteli: eljönnek hozzánk, sétálnak, beszélgetnek a bentlakókkal. Szeptemberben levelet írunk az iskoláknak, hogy továbbra is várjuk őket, mert törődésük sokat jelent az idős generációnak – vette át a szót Gaálné Szabó Edith intézményvezető. – Intézményünkben évente negyven-ötven új lakót fogadunk. Az ő személyiségük jobb megismerését teszi lehetővé, hogy a nyílt napon a hozzátartozókkal is találkozhatunk. Ez alapján személyre szabott szakmai tervet is készíthetünk állapotuk javítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!