Sopron és környéke

2018.04.18. 09:03

Konferencia-központ lesz a Maróni szállodából Sopronban

Fellélegezhetnek a soproni lokálpatrióták, megoldódik az évek óta elhagyatottan álló Maróni szálló sorsa. Új, multifunkciós konferencia-központnak ad majd otthont.

Gosztonyi Miklós

Új távlatok nyílnak a Lőverek egyik patinás szállodája, a 2005-ben bezárt Maróni történetében. Mint azt a Magyar Turisztikai Ügynökségtől megtudtuk, a Hotel Maróni ingatlan-együttesét az állam vásárolta meg. Az adásvétel lezárult, a vagyonkezelői jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. A leromlott állapotú épületegyüttes helyén épülhet fel az új, multifunkcionális konferencia-központ. Jelenleg a létesítmény koncepciótervének kialakítása zajlik, folyamatos egyeztetésben a soproni polgármesteri hivatallal.


A Maróni szálló története egészen 1936-ig nyúlik vissza. Az épületegyüttest az évek múlásával bővítették, átépítették. Fénykorában a 25 ezer négyzetméteres telken, a közel tízezer négyzetméteres épületben száznyolcvan szoba és étterem, valamint borozó várta az üdülőket, vendégeket. A korábban SZOT-üdülőként is működött háromcsillagos hotelt 2005-ben bezárták. Sokan abban bíztak, hogy felújítják, erre azonban nem került sor. Az ingatlan históriájában többszöri tulajdonosváltás következett, a felszámolási eljárás során 2010-ben a CIB Banké lett. A Maróni műszaki állapota addigra alaposan leromlott, s azóta is csak tovább pusztult. Ami mozdíthatót találtak benne a hívatlan-kéretlen látogatók, mindent elvittek belőle.

A korábban SZOT-üdülőként is működő hotelt 2005-ben bezárták. Az ingatlan sorsa úgy tűnik, hamarosan megoldódik. Fotó: Magasi

A Maróni korábbi tulajdonosai az ingatlant 2007-ben 550 millió forintért árulták; tavaly márciusban az irányárat egymilliárd forintra emelték. Már akkor szó volt arról, hogy a Modern Városok Programban szerepel egy ezerkétszáz fő befogadására képes nemzeti konferencia-központ terve, amire a kormány közel kilencmilliárd forintot szán. Mindez a Maróni helyén jöhet létre. Az ingatlan állami megvételével tehát egy újabb fejezet nyílik a jobb sorsra érdemes épület történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!