Sopron és környéke

2015.05.28. 13:33

Kétfrontos harc a szemét ellen

A búzatáblákba építési törmeléket öntenek le, a település határába dögöket dobnak ki, a falu lakói lomtalanításért könyörögnek, a legközelebbi zöldudvar harminc kilométerre van.

Nagy Márta


– Belefulladunk a szemétbe. Hiába vagyunk tagjai a térségi hulladékgazdálkodási társulásnak, azt tapasztalom, hogy nem megoldott a szemétkérdés – mondja mérgelődve Sándor József, Egyházasfalu polgármestere. Pedig a faluban jól működik a szelektív gyűjtés, a PET-palackokat, a ruhaneműket a túlnyomó többség a kijelölt konténerekbe rakja, és hetente jönnek összeszedni a zacskókba gyűjtött szelektív szemetet az STKH teherautói is. De a határ tele van illegális lerakókkal, s ezeket senki sem számolja fel.

– Ráadásul ha végigmegyek a falun, megszólítanak az itt élők és tízből kilencszer azt kérdezik, mikor lesz lomtalanítás. Három éve volt az utolsó... – mondja a polgármester. Utánajárt a törvényeknek, nem elégíti ki a hivatalos válasz, miszerint nincs lomtalanításra lehetőség.

Sándor József polgármester szerint falujában a többség kihasználja a szelektív gyűjtőket, a lomtalanítás lehetősége ugyanakkor hiányzik.
Sándor József polgármester szerint falujában a többség kihasználja a szelektív gyűjtőket, a lomtalanítás lehetősége ugyanakkor hiányzik.


– Januárban változott a törvény, az én olvasatomban pedig azt mondja ki a jogszabály, hogy évente egyszer lomtalanítást kell tartani. Várom a szolgáltatótól, hogy mikor jön – néz naptárjára Sándor József. Van más problémája is szemétügyben.

– A legközelebbi hulladékudvar, ahová a házaknál felgyűlt limlomot vihetnénk, Fertőszentmiklóson van. Az ide harminc kilométer, pedig a templomtoronyból jól látni a cséri feldolgozót. Egyrészt Mari néni nem tudja eltolni a talicskát egyik zöldudvarba sem, másrészt minek utaztatni ennyit a szemetet? Elvisszük Szentmiklósra, az STKH meg elszállítja vissza, Csérre. Ennek mi értelme van? – dohog a polgármester, aki a kérdést már többször feltette a hulladékgazdálkodási társulás ülésein is, de semmi nem változott.

Nekik adott viszont igazat az Országos Energiahivatal, amikor felülvizsgálta Iván, Csáfordjánosfa, Pusztacsalád, Újkér és Egyházasfalu vonatkozásában a díjak jogszerűségét. Az STKH – igaz, önhibáján kívül – rossz díjjal számolt, a különbözetet június 15-ig vissza kell fizetnie a vele szerződésben álló ingatlantulajdonosoknak.

A határ tele van szemeteszsákokkal – látványnak is lehangoló.
A határ tele van szemeteszsákokkal – látványnak is lehangoló.


– Ha a törmelék a búzatáblába kerül, az nem a hulladékgazdálkodás hibája, hanem azé az emberé, aki ilyet tesz. Abban viszont van igazság, hogy Fertőszentmiklós messze van, ezért szorgalmazni fogom, hogy Cséren is legyen egy zöldudvar – válaszolt az egyházasfalui panaszra Mágel Ágost, a térségi hulladékgazdálkodási társulás elnöke.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a szelektíven gyűjtött szemetet eddig sem Csérre utaztatták, azok összegyűjtve a feldolgozókhoz kerülnek. Azok a vidéken élők pedig, akik meg akarnak szabadulni a feleslegessé vált lomoktól, Csérre bevihetik azt, igaz, fizetni kell érte. Mágel Ágost azt is elmondta, júliustól változik a hulladékszállítási törvény, ami rendezni fogja a kukaméret és a lomtalanítás ma még nem világos részleteit. – A jogszabály ismeretében felül kell majd vizsgálnunk a rendszert – tette hozzá Mágel Ágost. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!