Sopron és környéke

2017.05.05. 09:00

Hatszáz hektáron pusztított az áprilisi tél

Végleges mérleget még nem lehet vonni, de már most közel négymillió forintra becsüli a Taeg Zrt. azt a kárt, amit az áprilisi rendkívüli időjárás okozott az erdőben. Közel százan dolgoznak a helyreállításon.

Nagy Márta

Aki járt az elmúlt napokban a soproni erdőkben, biztosan megdöbbent. Mert hiába tudjuk elképzelni, micsoda pusztítást végezhet a szél és a nagy mennyiségű hó a már lombos fákban, a valóság rémesebb, mint a fantázia. Bár a Tanulmányi Erdőgazdaság azonnal nekiállt elsősorban a látogatottabb sétautak rendbehozatalához, a törött ágak, kidőlt, megdőlt fák lépten-nyomon jelzik a károkat. Hatszáz hektáron pusztított április...

 

Döbbenetes látványt nyújtanak az ághegyek, amiket az úgynevezett vágástéri hulladékból és a szél törte ágakból emeltek.

Döbbenetes látványt nyújtanak az ághegyek, amiket az úgynevezett vágástéri hulladékból és a szél törte ágakból emeltek.



– Vállalkozókat is bevontunk a munkákba és átcsoportosításokkal a társaság munkatársai is nagy erőkkel dolgoznak a helyreállításon. Ez a hónapunk biztosan rámegy a feladatra... – mondta el a Kisalföldnek Bánáti László, a Taeg Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatója. Közel százan dolgoznak azon a Sopronkörnyéki erdőkben, hogy felszabadítsák az ösvényeket, megszüntessék a veszélyforrásokat – hiszen még most is sok helyen lógnak a törött ágak – és rendet tegyenek. Az erdőt járók lépten-nyomon találkozhatnak ház nagyságú ághegyekkel...


– Ezek nem mindegyike származik a rendkívüli időjárás utáni takarításból, hiszen túl vagyunk a fakitermelés időszakán is. De kétségtelen, hogy most rengeteg úgynevezett vágástéri hulladékunk keletkezett. Ezeket ledarálva, aprítva értékesíteni tudjuk, erőművek fűtését szolgálják majd – tudtuk meg a szakembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!