Sopron és környéke

2019.01.07. 10:20

Harkán út nélkül a lét a tét: a mentőknek betontömböket kellett arrébb tenni, hogy életet menthessenek Harkán

Leállt a 16 hónapos kislány légzése, a kétségbeesett anya a diszpécser iránymutatásával lélegeztette, míg az apa a riasztott mentők elé futott. A GPS viszont egy olyan útra vitte a mentőautót, amely betontuskókkal volt lezárva. A történet jól végződött, de a tanulságokat le kellene vonni.

Nagy Márta

A harkai Alpesi Lakópark útviszonyai köztudomásúan régóta rosszak. Az elmúlt évtizedben több száz családi ház épült itt, az aszfaltos utcák azonban csak ígéretek maradtak. 


 A legforgalmasabb harkai bevezető utca is kátyús földút maradt... Fontos ezt tudni annak érdekében, hogy értsük, mi miért történt a Lovász családnál az év első napjának estéjén.


– A tizenhat hónapos kislányunkat fürdettem, ahogy levetkőztettem, éreztem, hogy meleg, gondoltam is, hogy fürdés után meg kell mérnem a lázát. Már a fogmosásnál tartottunk, amikor hirtelen elsápadt, majd szabályosan ellilult az arca, fehér lett a szája, rongybabaként feküdt a karjaimban. Nem lélegzett... Kétségbeesetten hívtam az apját, majd értesítettük a mentőket – kezd történetükbe Lovászné Lipták Viktória. 


– A diszpécsernek bemondtam a címet, kérte, hogy menjek ki az utcára és jelezzek majd a mentőnek, hogy pontosan hova siessenek. Átadtam a telefont a feleségemnek, aki az útmutatásoknak megfelelően lélegeztetni kezdte a kicsit, én pedig úgy, ahogy voltam, papucsban, pólóban kirohantam az utcára – veszi át a szót az apuka.

A kis Anna szerencsére jól van, az ötéves Adél bár végignézte kishúga rosszullétét, szintén. Ám a szülőkben nehezen múlik a feszültség...

– Hamar meghallottam a szirénát, de hiába meresztettem a szemem, nem láttam a mentőt. Aztán rájöttem, hogy a másik irányból jönnek, ami tényleg közelebb van a mi utcánkhoz, csakhogy az az út magántulajdon és két betontömbbel le van zárva. Életem végéig hálás leszek a mentősöknek, hogy kiugorva a kocsiból hatalmas erővel arrébb lökték az egyiket és így be tudtak jönni. Időben kiértek és kézbe vették a dolgokat. A kislányomat azóta már hazaengedték a kórházból, nincs baja. De azért mesélem el a történetünket, hogy másnak se legyen! A lakóparkban több százan élnek, s ha baj van, minden perc számít! A mentőket a GPS vitte arra az útra, ők nyilván a legrövidebb és leggyorsabb úton akartak ideérni. Nem tudhatták, hogy az le van zárva – mondja feldúltan Lovász Péter.


Az nem normális állapot, mondják a lakóparkban élők, hogy egyetlen út vezet be a házaikhoz, az is siralmas állapotban van. Ráadásul olyan ütemben nő a falu – és ez nem csak harkai probléma –, hogy a térképeken nem is szerepelnek még az utcák. Hogy érjen ki hozzájuk időben a segítség, ha baj van? – kérdezik joggal. A költőinek szánt kérdést mi is feltettük Szabó Károly polgármesternek, aki elmondta, részletes térképet fog vinni a soproni mentőállomásnak, hogy hasonló helyzet ne adódhasson. 

 Lovász Péter megmutatta, mekkora betontömböket kellett a mentőknek leküzdeniük, hogy segíthessenek.

Lovász Péter megmutatta, mekkora betontömböket kellett a mentőknek leküzdeniük, hogy segíthessenek.

Az Alpesi Lakóparkot építő kft. és a harkai önkormányzat között régi vita az aszfaltos út hiánya. Szabó Károly polgármester elmondta, az önkormányzat korábban építési tilalom elrendelésével próbált nyomást gyakorolni a társaságra annak érdekében, hogy építse meg a lakóknak ígért utat, majd pedig jelzáloggal terhelte meg a még beépítetlen területet. Az itt kialakított telkeket is értékesíti a kft., de ezek vételára egy alapba megy, amiből az utat kell majd építeni. Az önkormányzat a terveket készítteti el, s reális esély van arra, hogy még az idén történik is előrelépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!