Sopron és környéke

2017.12.22. 08:00

Gazdaságból jött a díszpolgár

- Több évtizedes vállalkozói tapasztalat birtokában képviselem a kormánynál a kamara indítványait. Díszpolgárságomat úgy tekintem, hogy azt a vállalkozások egésze, a magyar gazdaság teljesítménye kapta - nyilatkozta dr. Parragh László.

Gosztonyi Miklós

Dr. Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét Sopron díszpolgára címmel tüntették ki. Az ő közbenjárására több nagyszabású kereskedelmi és közlekedési beruházás – például a GYSEV logisztikai hátterének, vonalhálózatának, villamosításának fejlesztése – valósult meg az elmúlt évtizedek során, amely nagyban hozzájárult Sopron fejlődéséhez. Az undi születésű, egykori soproni Széchenyigimnazista büszke Sopron vármegyeiségére.


– Máig hat rám a hűség városának szellemisége. Díszpolgárként immár nemeskötelességemnek érzem, hogy az országban és szerte a nagyvilágban Sopron jó hírnevét hirdessem, miként tettem ezt korábban is – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Parragh László, aki jogi diplomáját a pécsi egyetemen szerezte. Angolul, németül és oroszul is beszél, így nem csak idehaza tölt be felelős posztot: tagja a Világkamarák Szövetsége irányító testületének és a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnökségében is tevékenykedett. 


Dr. Parragh László a rendszerváltás idején, 27 évesen hozta létre első önálló kereskedelmi részvénytársaságát, amely ma is eredményesen működik. Korán kezdte sikeres közéleti pályafutását: alig volt 33 éves, amikor a Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnökévé választották. Tagja volt az első Orbán-kormányközvetlen gazdasági tanácsadó testületének. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökévé először 17 éve szavazták meg, tavaly ötödször is ő kapott bizalmat a posztra. Mára a kamara a kormány egyik legfontosabb stratégiai partnerévé nőtte ki magát.

 


– Az utóbbi években százas nagyságrendben fogadták el javaslatainkat, indítványainkat. Ilyen például a NAV átalakítása – ami által megkönnyítettük az adózás módját –, vagy az elektronikus pénztárgép bevezetése, amivel több százmilliárd forinttal nőtt a költségvetés. Összegezve: jó néven veszi a kormány, hogy átadjuk azokat a vállalkozói tapasztalatokat, amelyek alapján rendre sor kerülhet az észszerűsítésre, a finomhangolásra, nem utolsósorban a bürokrácia csökkentésére. Ilyen módon a gazdasági fellendülés egyik tényezőjét jelenti az iparkamarai szerepvállalás. Arra is büszkék lehetünk, hogy a mi „műhelyünkből" indult útjára a bérfelzárkóztatási program.


Sopron 2017-es díszpolgárát korábban többször is felkérték miniszternek, de nem vállalta el. – Így kizárólag azt képviselhetem, amit a vállalkozói logika, azaz a józan ész diktál – hangsúlyozta dr. Parragh László. – Ebből eredően látom azt is, hogy Sopron az ország egyik legnagyobb „alvóvárosa". Sok ezren kelnek útra reggel ausztriai munkahelyükre, hogy aztán szinte csak aludni térjenek vissza. Miközben igénybe veszik a hazai infrastruktúrát – utakat, az egészségügyet, óvodát, iskolát és sok mást –, nem járulnak hozzá azok fenntartásához, mert odakint adóznak. Ezt sokan tarthatatlan, igazságtalan állapotnak tekintik. Ekérdés megoldását is napirendre kellene tűznünk, miként országos szinten a tudás és gazdaság hatékonyabb összekapcsolását, a szak- és egyetemi képzés, továbbá a munkakultúra napjaink kihívásaihoz való maradéktalan fejlesztését – sorolta Sopron új díszpolgára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!