Sopron és környéke

2019.05.19. 16:16

Emléktáblával gondoltak a gyermekmentő lelkészre Sopronban - Fotók

A Líceumi Öregdiák Találkozó vasárnapi eseményén emléktáblát avattak az egykori licista diák, a gyermekmentő Sztehlo Gábor tiszteletére születésének 110., halálának 45. évfordulója alkalmából a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) épületén.

kisalfold.hu

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész a vészkorszak idején több mint ezer zsidó gyermeket mentett meg a biztos pusztulás elől, menhelyeken, gyermekotthonokban, pincékben bújtatva el őket.


A háború után árván maradtak számára is otthont teremtett, megszervezte és megalapította a Gaudiopolist, az Örömvárost.

Fotók >>

Tevékenysége elismeréséül megkapta a Világ Igaza címet is, Budapesten szobrot állítottak tiszteletére. Legendás alakját ma is emlegetik szerte Európában, s személyisége ihlette a Radványi Géza rendezte Valahol Európában című fimet is, amiben gaudiopolisi gyerekek is szerepeltek.


Sztehlo Gábor embermentő tevékenységét az emléktábla avatáson Tölli Balázs, a Líceum igazgatója méltatta. A domborművet Kutas László szintén licista öregdiák, szobrász- és éremművész alkotta, akinek számos köztéri munkája megtalálható Sopronban és az egész országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!