Sopron és környéke

2016.01.18. 12:15

Egyházasfalu - Ilyenek vagyunk: ölelve mentettünk iskolát

Van saját kovászos kenyerük és egyházi kolbászuk, falujuk szülötte a világhírű fizikus és innen származik az űrturista, mentoruk felújítja templomaikat - és nagyon tudnak együtt ünnepelni

Nagy Márta - Kisalföld napilap

Egyházasfalva, Keresztény, Kisgógánfalva, Dasztifalu egyesítésével alakult ki a mai Egyházasfalu, ami annyi érdekességet tudhat magáénak, hogy akár egy város is megirigyelhetné.


Két nagy templomuk, kápolnájuk és kastélyuk is van, itt született a világhírű fizikus, Simonyi Károly, akinek nevét a Nyugat-magyarországi Egyetem kara is viseli; és innen származik talán még híresebb fia, Charles Simonyi, az első űrturista.


– Itt épült fel a környék első temploma, miénk volt a nevezetes Kalot, azaz a Katolikus Népfőiskola – egészíti ki a nevezetességek felsorolását Sándor József polgármester. Büszke arra is, hogy az elszármazottak sem felejtik el Egyházasfalut; Major Miklós például, aki 1956-ban indult el világot látni, külföldről is támogatja szülőhelyét. Ő újíttatta fel a település két templomát.

– Amit nemcsak megörököltünk, hanem mi magunk is sokat tettünk érte, az többek között az iskolánk. Nálunk is meg akarták szüntetni, de tiltakozásunk eredménnyel járt, ma is itt tanulhatnak a helyi gyerekek. Amikor felmerült a bezárása, demonstrációt szerveztünk, kézen fogtuk egymást és körbeöleltük az iskolát – meséli Sándor József.


A falu hírét olyan alapvető finomságok is őrzik, mint a keresztényi településrészben működő pékség, ahol hagyományos módon készítik a kovászos kenyeret, vagy az egyházasfalui vágóhídról kikerülő kolbász. Sokat tesznek a közösségért az idősek, akik rendszeresen tartanak találkozókat, ha az idő engedi, akkor a Platán téren, ahol évente többször süt-főz vagy csak egyszerűen beszélget a falu közössége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!