Sopron és környéke

2016.05.19. 11:26

Bevásárolni ment - Életet mentett Kőszegen a zsirai doktor

A kőszegi bevásárlóközpont parkolójában összeesett egy férfi. A bolt dolgozói a vásárlóktól kértek segítséget. A Zsirán élő nyugdíjas orvos, dr. Bartos Anna azonnal ott termett és fenntartotta a férfi keringését, míg megérkeztek a mentők. Ezzel az életét mentette meg.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

A kőszegi üzletben vásárolt éppen a zsirai dr. Bartos Anna, amikor a hangosbemondóban megszólalt az izgatott hang: ha van orvos a  polcok között, kérik, jelentkezzen. A nyugdíjas doktornő egy percig sem tétovázott, néhány pillanat múlva pedig már a parkolóban térdelt egy férfi teste fölött...


– Alig volt pulzusa, alighanem az utolsót sóhajtotta, amikor mellé térdeltem – mesélte a Kisalföldnek a nyugdíjas doktornő. Azért vállalta a beszélgetést, mert megígértük: nem belőle „csinálunk" hőst, hanem példáján keresztül bemutatjuk, mennyire fontos, hogy a mentő kiérkezéséig is dolgozzon a szív, ne omoljon össze a keringés.

– Természetes, hogy orvosként kötelességemnek éreztem, hogy segítsek.

Dr. Bartos Anna négy éve nyugdíjas, de aki orvos, az is marad...

Dr. Bartos Anna négy éve nyugdíjas, de aki orvos, az is marad...

De nem kell ahhoz doktornak lenni, hogy valaki szívmasszázst végezzen. Akinek van jogosítványa, mind megtanulta, és igazán nem bonyolult – hangsúlyozza dr. Bartos Anna. – Az a lényeg, hogy érdemes nekikezdeni. Talán nem hoz azonnal látványos eredményt, a beteg nem fog felállni és köszönetet mondani, de a szakemberek megérkezéséig fenn tudjuk tartani a keringést és ez az életet, a felépülés esélyét jelenti – magyarázza a doktornő.


Ebben az esetben is így történt. A hatvan év körüli férfinek a mentők újraindították a szívét, és élve szállították a szombathelyi kórházba.

 

Mit kell tenni?

A legrosszabb, amit tehetünk, ha nem csinálunk semmit. Ha meggyőződtünk arról, hogy a bajba jutott embernek nincs légzése, pulzusa, először a szabad légutakat kell biztosítani. Vagyis bele kell nézni a szájába, nem csúszott-e hátra a nyelve, nincs-e valami a szájában.


A következő lépés a lélegeztetés. Csak a filmeken történik ez szájból szájba, a valóságban szájból orrba hatásosabb. A két befújás után harminc erős nyomás a mellkasra nyújtott kézzel, majd újra két befújás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!