Sopron és környéke

2019.08.12. 15:09

Bajnok cégvezető

A kazani triatlon Európa-bajnokság eredményhirdetésén a dobogó legfelső fokára állhatott Khaut András, a FÉSZ Zrt. igazgatóságának elnöke. Elképesztő erő és elhivatottság kellett ehhez, ráadásul ötvenöt évesen sok nála jóval fiatalabb versenyzőt is maga mögé utasított.

Nagy Márta

750 méter úszás, húsz kilométer kerékpározás és öt kilométer futás – ez a triatlon úgynevezett sprinttávja, aminek kazani Európa-bajnokságán Khaut András nyerte az 55–59 évesek versenyét. A FÉSZ Zrt. igazgatósági elnöke nem most kezdte a sportolást, de ez az első Európa-bajnoki aranyérme.


– Gyerekkoromban versenyszerűen úsztam, egyetemi éveim alatt öttusáztam, de később a három gyermek és a munka mellett már csak heti egy foci fért az életembe. Amikor a legidősebb fiam tízéves lett, a testnevelő tanárnője beszervezte a duatlon-, később a triatloncsapatba. Jártam vele az edzésekre, ahol a szülők a kispadon várakoztak. Én inkább úsztam. Valahogy így kezdődött a felnőtt-sportpályafutásom – meséli mosolyogva Khaut András. Húsz éve minden edzés nélkül elindult egy hazai triatlonbajnokságon, amire úgy emlékszik, hogy végigszenvedte. Elhatározta: vagy felhagy az egésszel, vagy rendesen felkészül. Persze hogy az utóbbit választotta.


– Mindig a sikerek vittek tovább, de a kudarcokból tanultam. Itthon gyorsan a korcsoportom első öt legjobbjába kerültem, aztán már a dobogóra. A sport önismeretre tanít: magamat kell legyőznöm, nincs ennél nagyobb győzelem – vallja. A nemzetközi versenyzés korábban nem volt célja, de amikor Magyarország rendezte a világbajnokságot, egy sportbarát unszolására benevezett. Huszonharmadik helyen végzett a csaknem száz indulóból. Két éve a rotterdami vb-n is ott volt, és tovább javította eredményeit. Pedig a triatlon kemény sportág. Nemcsak úszni, futni, kerékpározni kell jól és gyorsan, átöltözni is. Persze a lényeg fejben dől el, Khaut András pedig adott magának időt arra, hogy az Oroszországban rendezett Európa-bajnokságra felkészüljön.


– Jól szervezett bajnokság volt gyönyörű helyszínen. Minden jól alakult, a rajt előtti éjszakán volt egy zivatar, lehűtötte a levegőt, a vizet viszont nem. Minden körülmény nekem kedvezett. Együtt indultunk a fiatalabb korosztállyal, elsőnek jöttem ki a vízből, ez is doppingolt. A kerékpározás tizenötödik kilométerénél volt egy nehéz emelkedő, de tudtam, ha leküzdöm, már könnyebb lesz, és ahogy egyre többször elhúztam a fiatalabbak mellett, már éreztem, ez az én versenyem – emlékszik vissza az izgalmakra. Az igazi siker az, hogy önmagát is felülmúlta: másfél perccel volt jobb, mint tíz évvel fiatalabb önmaga.


– Levezetésként a tatai versenyen az olimpiai távon indulok. Utána pihenés, majd téli alapozás. Meggyőződésem, hogy a sportot abbahagyni nem szabad. Az intenzitást lehet csökkenteni, de aki kiszáll, az néhány hónap alatt elveszíti, amit évtizedekig épített – zárta Khaut András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!