Sopron és környéke

2019.08.12. 15:14

A Fertő kincse szeretni tanít

Bódvai Ildikó

A valóság és a fantázia keveredik Ábrahám Zsuzsanna és Nagy Márta most megjelent ifjúsági regényében. A fifikás történet egyszerre tanít és szórakoztat. A Fertő kincse valós információ­kat ágyaz kalandos történetbe.

A könyv ötlete Ábrahám Zsuzsanna fejéből pattant ki, aki kutató, mesélő ösztönnel megáldott „Fertő-szerelmes" lokálpatrióta. Korábban óvodáskorúaknak írt két mesekönyvet, szintén a Fertőről, és a Soproni Parkerdőben megépített Boszorkány meseösvény is az ő ötlete alapján valósult meg.


– Éppen a meseösvény kapcsán láttam, hogy nemcsak a kicsik fantáziáját mozgatják meg a legendák, a nagyobbaknak is érdemes lenne bemutatni a bennünket körülvevő értékeket. A kamaszokhoz nem könnyű megtalálni az utat, de igyekeztünk olyan mozgalmassá tenni a kalandos történetet, hogy ne tudják letenni a könyvet – mondja Zsuzsanna. Tapasztalata szerint a klasszikus múzeumi látogatás vagy hosszú leírás nem köti le a mai fiatalokat, pedig rengeteg csodát rejt ez a vidék az érdekes történetekkel, régi mesterségek elfeledett eszközeivel.

 

Balról: Ábrahám Zsuzsanna és Nagy Márta. Fotó: Magasi

Balról: Ábrahám Zsuzsanna és Nagy Márta. Fotó: Magasi


– A regény két tizenévesről szól, akik itt élnek, szeretik a Fertő-partot, tisztában vannak vele, milyen csodás a lakóhelyük, mégis meglepődnek, amikor kalandjaik során kiderül, mi mindenről nem is hallottak még. A jelenben indulnak el felfedezőútjukra, de a tóban találnak valamit – legyen meglepetés, hogy mit –, ami visszaröpíti őket 1750-be. Végig kell járniuk a Fertő-parti településeket, meg kell ismerniük a tájat és az embereket, hogy visszataláljanak a jelenbe. Persze nem biztos, hogy sikerül. Nincsenek hosszú leírások, mindvégig kaland van, de rengeteg valós információt ágyaztunk a történetbe – foglalja össze a könyv lényegét Nagy Márta, akinek a neve bizonyára ismerős olvasóink előtt. Igen, jól sejtik, ő kollégánk, a Kisalföld újságírója.


Zsuzsanna komoly kutatómunkát végzett a könyv megjelenése előtt. A levéltárat és az internetet bújta, hogy a legendák történelmi háttere minél hitelesebb legyen. Kirajzolódjon, milyen is volt egy-egy Fertő-parti település az adott korban. Megbeszélték, honnan hová jusson el a cselekmény, Márta pedig engedte, hogy Lina és Olivér, a könyv főszereplői életre keljenek a papíron és kalandjaikkal üzenjenek: olvasni jó és érdemes!


A könyv saját kiadásban jelent meg és a szerzőknél lehet megvásárolni. A közösségi oldalon megtalálható a hozzájuk vezető út, hiszen mindkettőjüknek népes követőtáboruk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!