Sopron és környéke

2019.09.02. 15:03

Elismerték Fodor Tamás városvezetői munkáját

Sopron és térségének fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő városvezetői és területfejlesztői munkája, valamint a magyar-német kapcsolatoknak és a Páneurópai Piknik szellemiségének ápolását szolgáló tevékenysége elismeréséül Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát adományozta Fodor Tamás polgármesternek.

Bódvai Ildikó

– Természetesen örültem az elismerésnek, ami azt is jelenti számomra, hogy a város határain túl is tisztában vannak vele, milyen munkát végeztem az elmúlt tizenhárom évben. A család is örült, a gyerekeim különösen. Komoly motiváló erő számukra, hogy a következetes, áldozatos munkának meglett a gyümölcse – mondta a díj kapcsán a Kisalföldnek Fodor Tamás. Hozzátette, az elismerés a város országgyűlési képviselőinek, a város vezetésének, munkatársainak és a közgyűlésben vele együtt dolgozóknak is szól. – Úgy vélem, ez a kitüntetés rajtam keresztül egész Sopront megilleti, hiszen amit elértünk, az csapatmunka eredménye. Ezt értékelte Orbán Viktor, aki felterjesztett a kitüntetésre.

Fodor Tamás szerint fontos, hogy a Páneurópai Piknik jelentőségét minél többen megismerjék. Fotó: Magasi

– Hasonló német elismerést (a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjének érdemkeresztjét – a szerk.) kaptam 2013-ban Joachim Gauck akkori német szövetségi elnöktől a Páneurópai Piknik emlékének ápolásáért, ami szintén rendkívül megtisztelő volt. Németországban elismerik azokat az erőfeszítéseket, amiket Magyarország, azon belül is Sopron tett a német újraegyesítésért. 2015-ben a Páneurópai Piknik Emlékpark hazánkból elsőként kapta meg az Európai Örökség címet, így egész Európa emlékezetében megmarad ez a pozitív történelmi esemény, növelve Sopron ismertségét.

 

– Mintegy hatszáz keletnémet jutott át 1989. augusztus 19-én Sopronpusztánál a szabad világba. Lobenwein Tamásnak az áttörésről készített fotói és dr. Kárpáti György filmje pedig bejárta a világsajtót. Ettől kezdve nem lehetett azt mondani, itt nem történt semmi. Jelzésértéke volt mindenki számára: Magyarország segíti a menekülőket. A németek háláját az is kifejezi, hogy Európa első számú vezetője, Angela Merkel kétszer is eljött

a Páneurópai Piknik évfordulós megemlékezéseire. Talán azt sem túlzás állítani, hogy a német kancellár és a magyar miniszterelnök mostani találkozója fordulópontot jelenthet a két ország kapcsolatában – világított rá Fodor Tamás arra, hogy városvezetőként miért tartotta kiemelt feladatának a piknik jelentőségének megismertetését.

 

A város fejlődése érdekében végzett munkája kapcsán kitért arra, hogy Sopron az európai uniós források kihasználására törekedett. Időben felkészültek a történelmi lehetőségre és az egykor elzárt város pozitív fejlődési pályára állt. A 2007–2013-as költségvetési ciklusban jelentős összeg érkezett a városba, amiből fontos beruházások készültek el: megújult a Tűztorony, a Fő tér, a Barlangszínház és megépült a Kőszegi úti aluljáró. Ezt követte 2015-ben a történelmi jelentőségű Modern Városok Program, aminek részeként elkezdődött a régóta várt M85-ös autóút építése, folytatódott a belváros rekonstrukciója, beindult a Lőver Program, a Fertő tavi beruházás és a város gazdaságfejlesztési programja.

 

– Örömmel tölt el, hogy Sopron töretlenül fejlődik, szépül és ennek a munkának a részese lehettem. Mindig a város érdekeit tartottam szem előtt, ahogyan erről annak idején jeles elődöm, Thurner Mihály is vélekedett. A soproniaknak köszönöm, hogy munkámat, erőfeszítéseinket mindig támogatták – mondta Fodor Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!