Sopron és környéke

2019.04.29. 15:06

Széchenyi iskolák megyei találkozója Fertőszéplakon

Az idei évben a fertőszéplaki Széchényi Ferenc Általános Iskola adott otthont a Széchenyi nevet viselő megyei iskolák találkozójának.

kisalfold.hu

A rendezvényre Mosonszentmiklósról, Gönyűről, Csornáról, Kapuvárról, Nagycenkről és Sopronból érkeztek diákok kísérőikkel. Gazdag programban volt részük a meghívott vendégeknek. Iliásné Pozsgai Anna igazgatónő köszöntőjét követően a fertőszéplaki tanulók ünnepi műsora hangzott el, melyben méltatták - iskolájuk névadójának, Fertőszéplak szülöttjének - Széchényi Ferenc történelmi érdemeit, szellemi örökségét. Az ünnepélyen jelen volt Marek János a Soproni Tankerületi Központ igazgatója és Rösszer Renáta gazdasági vezető, valamint Kóbor Attila Fertőszéplak község polgármestere. Az ünnepséget követően a résztvevők képviselői Széchényi Ferenc halálának 265. évfordulója alkalmából a megemlékezés virágait helyezték el a helyi Széchényi-kastély emléktáblája előtt. A program dr. Kelemen István történész (Soproni Múzeum) élményszerű történelmi előadásával folytatódott. Ismertette Széchényi Ferenc és családjának életútját, munkásságát sok érdekességgel fűszerezve. Majd a történelmi vetélkedő vette kezdetét, aminek első állomásaként minden iskola bemutatkozott. A továbbiakban a tanulóknak a Széchényiekkel kapcsolatos változatos feladatokkal kellett megbirkózniuk. Minden csapat ügyesen teljesített, de a legkiválóbbak a soproni Széchenyi István Gimnázium diákjai voltak, így a Széchenyi vándorserleg őrzését egy évre ők érdemelték ki. A délutáni programok közt szerepelt Széchényi Ferenc szülőháza, a helyi Mindenszentek templom és a Lámpamúzeum megtekintése. A Széchényi-kastély pincéjében szervetett íjászat mindenki számára maradandó emléket hagyott.

A tartalmas, élményekkel teli nap eredményhirdetéssel zárult. Az előzetesen meghirdetett Széchenyi család portréja című pályamunkák közül első helyezett Elekes Dóra (Fertőszéplak), második helyezett Szabó Maja Róza (Gönyű), harmadik helyezett Hargitai Boróka Hanna (Sopron) és Felfalusi Botond (Csorna). Különdíjban részesültek: Horváth Rozina és Varga Emma (Fertőszéplak), Nagy Zsófia (Csorna), Fülöp Szandra, Kamper Lídia, Lugosi Laura, Pölcz Patrícia, Ragats Nóra, Resch Gabriella, Schey Zsófia, Weninger Zsófia (Nagycenk) és Osztovits Patrícia, Lőrincz Emília (Mosonszentmiklós). Jövőre a Csornai Széchenyi István Általános Iskola várja vendégül a megye „széchenyis" iskoláit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!