Sopron és környéke

2016.02.24. 09:48

A Taródi név kötelez

Taródi István három fia és két unokája családi vállalkozásban üzemelteti a Taródi-várat, Sopron egyik turisztikai látványosságát.

Hat év telt el az egykori vár- építő, Taródi István halála óta. A család azóta igyekszik megőrizni a sok mindenhonnan összegyűjtött kövekből, közte középkori maradványokból épült vár állapotát. Az idő azonban nem kíméli az épületet, a belépődíjakból lassanként újítják fel az egyes részeket.


– A várat leginkább tavasztól őszig látogatják, ilyenkor több a bevétel, amit karbantartásra tudunk fordítani. Látogatottságát illetően változó az összetétel, szoktak jönni kirándulók, családok vagy nagyobb csoportok, hogy megnézzék – mondta Taródi Tibor, Taródi István unokája, akitől azt is megtudtuk, a családban mindenkinek van más jellegű munkája, amellett, hogy szabadidejükben az örökségükkel foglalkoznak. Taródi István két legidősebb fia nyugdíjasként felügyeli a várat, felváltva fogadják a látogatókat.

A Taródi-vár újkori építmény, de alkotókövei között számos történelmi ritkaságra bukkanhatunk.

A Taródi-vár újkori építmény, de alkotókövei között számos történelmi ritkaságra bukkanhatunk.

A Taródi-vár azért is számít ritkaságnak, mert teljes egészében újkori építmény. Alkotókövei között azonban számos történelmi ritkaságra bukkanhatunk. Taródi István 1951-től több mint ötven éven át rakta egyre magasabbra a tömböket.


Egy személyben volt tervező, építőmester és a vár ura. Sokan nem értették meg különös hobbiját, volt, amikor Bolondvárnak nevezték az építményt, de idővel mindenkiben elismerést váltott ki a nem mindennapi teljesítménye.


A Kisalföld is többször foglalkozott a különös várral és a nem kevésbé különc urával. 2001-ben azt írtuk: „Lehet vitatkozni azon, hogy építészetileg milyen kategóriákba tartozik a vár. Egy viszont biztos: ezek a falak az emberi akaraterő, kitartás köveiből emeltettek, s Taródi István szívósságának emlékművei. Egy ember elszántságát jeleníti meg a vár, aki képes volt gyermekkori álmát egy emberöltőn keresztül szolgálni és megvalósítani – akkor is, amikor mindenki más csak legyintett rá."

Könyv és film is őrzi a vár emlékét

A vár történetéről Taródi István 2007-ben könyvet adott ki „A Soproni Taródi-vár építéstörténete. Életem rövid összefoglalása" címmel. Érdekesség még, hogy itt forgatták a ’80-as években Ruttkai Éva főszereplésével „A fantasztikus nagynéni" című filmet.


Egy éve a közösségi hálón is megtalálható a turisztikai látványosság, ahol régi képek idézik fel az építési munkálatok hangulatát.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!