Sopron-ÉR-t

2009.01.08. 16:58

Öröklésünk bőröndjei

Képzeletbeli utazásra hívom Önöket. Egy egész életre szóló utazásra. Persze, erre az útra nem magunk, hanem szüleink csomagoltak számunkra.

Elég sok bőröndünk lesz. Sejtenként 23 pár, azaz 46 darab. 23-at édesanyánk, 23-at édesapánk adott, de - hogy a helyzet ne legyen ilyen egyszerű - egy-egy adott bőröndpár tartalmát fogantatásunk pillanatában - fő a változatosság alapon - még jól össze is keverték. Emiatt - ha pontosan akarok fogalmazni - a dolgaink felét kaptuk édesanyánktól és másik felét édesapánktól, azaz 1-1 negyedet nagyszüleinktől, még pontosabban 1-1 nyolcadot dédszüleinktől - és így tovább. Emiatt minden holmink amolyan igazi „családi darab". A nagy „családi készlet"-ből kaptuk meg a „ránk eső részt", és emiatt persze nem véletlen, hogy sok a közös „szennyes".

Ma már ki is tudjuk „nyitni" a bőröndöket. Kezdjük tudományosan számba venni, hogy mi, mire való. Az biztos, hogy a „bőröndökbe" - kromoszómákba - csomagolt „holmik" - gének - meghatározzák sejtjeink alaptulajdonságait. Figyelem! Alaptulajdonságait. Sejtjeink pedig meghatározzák szervezetünk, tehát végső soron szívünk, májunk, vesénk, agyunk, ereink stb. alapadottságait. Figyelem! Alapadottságait. Tehát sokat, nagyon sokat, de korántsem mindent!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!