Nagy Boglárka

2019.12.03. 10:54

Növények a beton mögött

Tombol a szobanövény-őrület a fiatalok közt, egyre többen osztoznak személyes terükön zöld lakótársakkal. Csak egy trendi lakberendezési stílus vagy több ennél? A szobanövények megújuló népszerűsége egyes nézetek szerint összefügghet az Y és a Z generáció életének változásaival.

Móra-iskola

A gondoskodási vágy kielégítésére is alkalmasak növényeink. Az 1980 után születetteknek különösen fontos, hogy életük része maradjon valami, ami egyensúlyt tart egy olyan világban, amelyben az egzisztencia felépítése szinte elvárás. A megfelelés mentális súlya alatt felértékelődik az otthoni feltöltődés. Ebben segít a szobanövény, „aki” mellett nem kell ott ülni a nap nagy részében, „aki” miatt nem kell idegeskednünk, amíg túlórázunk, és a bulit sem kell otthagynunk órákkal a vége előtt, hogy enni adjunk neki. Bizonyos szempontból mégis ránk van utalva, hálás a törődésért, fejlődése sikerélménnyel, boldogsággal tölt el minket.

Felkapott téma volt a közösségi médiában a NASA Clean Air Study eredménye, amelyből megtudhattuk, mely növények milyen káros anyagokat szűrnek ki a levegőből. Emellett pozitív hatással vannak pszichénkre, ismert a zöld szín jótékony hatása, a virágok szépek, harmóniát sugároznak.

A fiatalok útkeresése gyakran egyenlő a városba költözéssel. Ezt honvágy is kísérheti, ha az ember olyan helyről vált, ahol karnyújtásnyira volt a természet.

A kertészkedés hasznos hobbi: fűszernövényt is termeszthetünk. Ha lefotózzuk, sztár lehet az Instagramon például egy pozsgás, egy nagylevelű könnyezőpálma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!