Varga Gabriella

2019.11.28. 09:52

Diákgondok a színpadon

A RÉV Színház Fény leszel című kortárs, tabukat feszegető darabját az utóbbi hetekben több győri középiskolás is megtekinthette a Generációk Házában.

Krúdy-iskola

Fotó: Balla Richie

A RÉV Színház tavaly mutatta be a Háy János Völgyhíd című drámája nyomán készült komplex színházi nevelési előadását, amin novemberben a Lukács, a Krúdy és a Kazinczy diákjai vettek részt. A főszereplő egy csendes, zárkózott kollégista kamasz, Péter, akinek megismerhetjük közel sem problémamentes életét. Kibontakozik előttünk egy megfélemlítésen alapuló apa-fia kapcsolat, egy káros barátság és egy szélsőséges szerelem. Miután barátja Pétert folyamatosan szuicid gondolatokkal traktálja, a fiú problémái elől a szerelembe menekül. A történések felgyorsulnak, majd egy sokkoló befejezéssel érnek véget a fény kihunyásakor.

Nem könnyű feladat olyan fajsúlyos témákat feldolgozni, mint az öngyilkosság, a manipuláció és a szülő-gyermek konfliktus, a társulatnak mégis sikerült egy elgondolkodtató alkotást élvezhetően színre vinni. A befogadást megkönnyíti, hogy a sorok a fiatalok nyelvén íródtak és ebben segítettek Bárány Bence népszerű slammer szövegei, ő is részt vett a dramaturgiai munkálatokban. A megértéshez emellett hozzájárultak különböző színházi megoldások is, a maszkos játék, a tárgyanimáció és könnyed humorral oldották a feszült jeleneteket. Az előadást pedig rendre egy interaktív beszélgetés követi a nézőkkel, amelyen a színész-drámatanárokkal közösen a felmerülő kérdéseket vitatják meg, dolgozzák fel a résztvevők.

A társulat vezetője és egyben az előadás rendezője, Balla Richie elmondta, hogy szükségszerűnek érezték a témaválasztást, ugyanis az alkotófolyamatot megelőző felmérésükből kiderült számukra, hogy olyan társadalmi jelenségről van szó, ami több réteget is foglalkoztat, beleértve a kamaszokat, a szülőket és a pedagógusokat. „Szeretnénk, ha minél több fiatal megnézné az előadást, de azt gondoljuk, nemcsak a diákoknak tudunk újat mondani, a pedagógusok is sok mindent megtudhatnak az osztályukba járó tanulók gondolatairól, hozzáállásukról” – fogalmazott a színházvezető.

A Fény leszel idén már nem lesz látható, de a társulat mindenképpen szeretné a jövőben úgy is előadni, hogy csak felnőttek tekinthessék meg a darabot. Nem ez az első alkalom, hogy a RÉV Színház tabukat döntöget, korábban született már előadásuk az alkoholizmusról, a kiközösítésről és a manapság elterjedt internetes zaklatásról is. (A Fény leszel szereplői: Bálint Betty, Lakatos Dorina, Szántó Dániel, Nagy Zsolt Zsozsa.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!