Szünet egy hónapig

2022.07.13. 21:03

Kezdődik az ítélkezési szünet a bíróságokon

A jogszabályi rendelkezések értelmében 2022. július 15-én a Bíróságok Napjával kezdetét veszi a bíróságokon az ítélkezési szünet, amely 2022. augusztus 20-ig tart.

kisalfold.hu

A Bíróságok Napja, július 15. (péntek) munkaszüneti nap, e napon minden bíróságon szünetel az ügyfélfogadás. A bíróságok ezt követően az ítélkezési szünet alatt nem tartanak zárva, az ügyfelek beadványai elektronikus és postai úton történő kézbesítése zavartalanul működik. Ezen túlmenően a felek beadványaikat a bíróságokon található gyűjtőládákban helyezhetik el.

A bíróságok tárgyalásokat - fő szabály szerint – az ítélkezési szünet ideje alatt nem tartanak. Büntetőügyekben a bíróságok törvényi feladataikat folyamatosan ellátják, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. A büntetőügyek esetében a büntető bírák eljárnak az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban és döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról, például letartóztatás elrendeléséről.

Az ítélkezési szünet alatt polgári perekben a felekre nézve megállapított határidők a törvénykezési szünetbe nem számítanak bele. A határidők számításának általános szabályai irányadóak azonban az ítélkezési szünet alatt is a soron kívüli eljárás, az előzetes bizonyítás esetén, illetve egyes végrehajtási perekben és nemperes eljárásokban.

További információkat és a bíróságok ügyfélfogadási rendjét a http://gyoritorvenyszek.birosag.hu internetes oldalán találják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!