Kiállítás

2022.06.23. 23:08

Időutazás a babaházban - Több mint 100 éves babát is láthatunk Győrben

A tárlat a babák világában tesz rövidke időutazást, érintve a 20. századi babagyártás főbb állomásait.

kisalfold.hu

 A kiállításon bemutatott babák azonban nem csupán a játéktípus 20. századi fejlődésébe, hanem saját történetükbe is bepillantást engednek. Nem egy adott kor kimerevített képét tárják elénk, mind magukon viselik kis tulajdonosaik szerető érintését.

Ezek a babák – eltérően a korábbi évszázadok luxusbabáitól – már nem dísztárgyként vagy státuszértékük folytán kerültek a polgári otthonokba, hanem valódi játékszerként, így az ükanyáink gyermekkorában még makulátlan darabokon nyomot hagyott az idő. A gyermeki találékonyságnak és a gazdagodó eszköztárnak köszönhetően a házilagos javítgatások során szüntelenül alakultak. A ruházatukban, kiegészítő kellékeikben meg-megújuló babák tehát ma már nem eredeti állapotukat tükrözik, hanem az „életükben” végbement változásokat is láttatni engedik.

A nosztalgia sok gyűjtőt késztetett és késztet ma is arra, hogy a régi korok játékait megmentse. A kiállításban látható anyag nagy része Bálint Szilvia budapesti magángyűjteményéből került a múzeumba, s jól reprezentálja hazánk 20. századi játékellátását is. A 2. világháború végéig a babák többsége – ahogyan a legtöbb gyári játék – németországi üzemekből érkezett a magyar kereskedőkhöz. Küszködő játékiparunk csak a század második felében lendült fel kissé, s a nagy konkurencia miatt sosem volt képes igazán megerősödni.

A bemutatott babák közül a legrégebbi, a több mint 100 éves Armand Marseille baba még porcelán fejjel és fa végtagokkal készült, de ezek mellett számos újabb anyag is megjelenik a kiállításban a papírmasétól a celluloidon át az 1950-es évektől teret hódító PVC-ig. Az antik, tömeggyártott babákon kívül ugyanakkor láthatóak kortárs alkotók által készített egyedi babák is, melyeket a Győrben immár negyedszázada megrendezésre kerülő országos babakészítési versenyek díjazottjai ajándékoztak városunknak.

A kiállítás megtekinthető 2022. augusztus 14-ig. Borsos Miklós Időszaki Kiállítótér (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.)
Nyitvatartási idő: kedd-vasárnap, 10-18 óra
Megnyitó: 2022. július 1-jén 17 óra
A kiállítást megnyitja: dr. Pergel Elza alpolgármester

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!