Művészeti Egyesület

2022.05.16. 15:56

Új álmokat szőnek a régi iváni iskolában - galéria

A környező települések intézményvezetőinek és művelődésszervezőinek mutatkozott be a Régi Iskola Művészeti Egyesület pénteken Ivánban. Az ötletgazdák az önkormányzattal karöltve az egykori iskolában hozták létre az alkotótelepet, ahová nem csak a művészeket várják.

Bódvai Ildikó

Fotók: Szalay Károly

– Szerettük volna felhívni a környékbeliek figyelmét, hogy elindult Ivánban egy sokrétű művészeti program. Ebben nemcsak a gyerekek képzésére koncentrálunk, hanem a környék kulturális életébe is be kívánunk kapcsolódni – mondta elöljáróban Hajtó Péter, Iván polgármestere. A mostani bemutatkozás apropója, hogy az önkormányzat sikeresen pályázott a Magyar Falu Programra és 35 millió forintot nyert az épület felújítására, amelyben a Régi Iskola Művészeti Egyesület működik. Ebből a forrásból megfelelő körülményeket tudnak biztosítani a színvonalas működéshez, festő- és kézművestáborok szervezéséhez, kulturális programok lebonyolításához.

– Az a célunk, hogy minél többen megismerjék a működésünket, a táborainkat, és csatlakozzanak hozzánk. Ezért is rendeztük a mostani konferenciánkat – mondta a művésztelep ötletgazdája, Balogh Eszter soproni üvegművész, aki Schmuck Viviennel, a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Technikumának nevelési igazgatóhelyettesével közösen egyengeti az egyesület útját. Schmuck Vivien beszélt az oktatási, nevelési programjukról, hangsúlyozva: a kreatív tanulás kreatív tanítással valósítható meg. Kiemelte az alkotótáborok jelentőségét a művészeti, valamint a szakképzésben. Mint mondta, egy ilyen nyitott környezetben, ahol a mester és tanítvány kapcsolata sokkal közvetlenebb, mint az oktatási intézmények falai között, a pályaválasztás előtt álló fiatal is megtapasztalhatja, hogy az adott szakma neki való vagy nem.

A gyerek látja, ha a mester elront valamit, és azt is, hogyan javítja ki. Kérdezhet és bátran fogalmazhat meg önálló véleményt, közben a kreativitása is teret kap. A konferencia résztvevői később megtekintették a művésztelepet, ahol éppen Sipos Loránd festőművész tartott háromnapos kurzust „Olajjal a természetben” címmel. A tizenkét résztvevő többsége jól ismerte őt, hiszen a pandémia alatt online festőtanfolyamot indított, amihez több mint ezren csatlakoztak. Az iváni kurzusra Nyíregyházáról, Dombóvárról, Sopronból, Hidegségről és helyből is érkeztek résztvevők. A foglalkozást rajzolással kezdték, majd késes technikával, olajfestékkel örökítették meg a település közismert és rejtett szépségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!