Zongorakirályok és tánclegendák

2022.05.04. 23:00

Csodálatos Mandarin és Bolero – országosan is egyedülálló ősbemutató lesz Fertőrákoson

Különleges ősbemutató lesz a fertőrákosi Barlangszínházban június 18-án: Bartók Béla A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire készült táncműveket mutatják be a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház országosan egyedülálló koprodukciójában.

Munkatársunktól

Egyedülálló élményként, soha nem látott formációban a világhírű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Boros Misi, a Virtuózuk győztese, Binder Károly Erkel Ferenc-díjas jazz-zongorista és Varga Gábor, a hazai jazz kiemelkedő zongoristája játsszák a darabokat a Barlangszínház színpadán.

Az egyedülálló koncerten két Bogányi-zongorát szólaltatnak majd meg. A csodálatos mandarint – amelyből Bartók Béla annak idején maga készített két zongorára átiratot – Bogányi Gergely és Boros Misi játssza közösen. A koncertszerű jeleneteknél Binder Károly és Varga Gábor közösen tervezik egy-egy improvizatív rész bemutatását, továbbá négy tételben a Forráspontban című mű is elhangzik. A Bolerót szintén két zongorán adják majd elő.

Az összművészeti előadás a fertőrákosi Barlangszínház következő évadának egyik kiemelkedő, országosan is egyedülálló ősbemutatója lesz. A sajtótájékoztatón Ragány Misa, a Pro Kultúra ügyvezetője elmondta, az egyedülálló előadás ötletgazdája Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója volt. – Az előadás impozánssága teljes mértékben összhangban van a Barlangszínházzal. A különleges szcenikai adottsága a színháznak és a nemzetközi lokációja is megmutatkozik majd benne, továbbá a műsor politikájára jellemző összművészetiség, ami szintén egy előadásban jelenik majd meg – részletezte az ügyvezető.

A sajtótájékoztatón Varga Gábor leszögezte, ebben az előadásban Binder Károllyal karöltve egyáltalán nem játszanak majd jazzt. – Improvizálni fogunk! Mindenféleképp egy hatalmas nagy kihívás lesz ez. Először is azért, mert a zongora alapvetően egy szólisztikus hangszer, ebből egyből ott lesz kettő és négy zongorista. Nem könnyű összehangolni ezt, de meggyőződésem, hogy szépen teljesítünk majd a színpadon és történelmi pillanatot élünk majd meg közösen – mondta el a zongorista.

A táncműveket pedig Michael Kropf, az InterEUropa Balett vezetője koreografálja, aki nemzetközi szintű, világot bejárt sztártáncosokat kért fel az előadások főszerepeire. A mandarint a moldáv Michael Sosnovschi formálja meg, a lány szerepét pedig a fehér- orosz származású táncos csillag, Iryna Tsymbal alakítja. A Bolero női főszereplője Mayara Reis Vicoso lesz. Az előadásokban a Sopron Balett és a Sankt Pölten-i Europaballett művészei is részt vesznek. További kuriózuma lesz ennek a darabnak, hogy majd tízéves kihagyás után színpadra lép az Öreg gavallér szerepében Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!