Regényújság

2019.03.01. 07:00

A felnőttlélek is éhezik a mesékre

Bizonyos élethelyzetekben úgy érezzük, már semmi sem segíthet. Ilyenkor jön jól a meseírás, amely a tudatalattinkat hozza felszínre, így segít megoldani a problémát.

Bár sokan azt gondolják, hogy a mese csak a gyerekeknek való, nagyon tévednek. Ha jól, szakavatottak segítségével készítjük el a saját történetünket, akkor előtérbe kerülnek a tudat alatti dolgok. Ezzel a módszerrel úgy nyújtunk megoldást magunknak a saját problémánkra, hogy szinte észre sem vesszük.

Rejtett zugokba kalauzol bennünket

– A mese mindenkinek ajánlott, hiszen régen is ezen keresztül adták át az emberek a tudást egymásnak. Ez egy olyan különleges műfaj, amelyre ugyanúgy éhezik a lélek, mint a test a táplálékra – magyarázta el a csoportos foglalkozás lényegét Korpuszné Szedlmayer Beáta, a Sajátmese trénere. – A magyar népmesék vagy varázsmesék néhány érthető szabálya szerint elkészített saját történet igazából egy üzenet a tudatalattinkból. Ilyenkor kiderül, hogy éppen mi az, ami a lelkünket foglalkoztatja, mi az erősségünk és gyengeségünk, de egyben megmutatja a megoldást is – folytatta a szakértő. Például, ha nincs párunk vagy munkahelyünk, akkor a mese meg tudja mutatni ennek az okát.

Igaz, hogy külső segítséggel, de saját magunk által jutunk el a problémák megoldásához.

Igaz, hogy külső segítséggel, de saját magunk által jutunk el a problémák megoldásához.

Kisfilm a lelkünkről

A saját mese olyan, mint egy film lelkünk legaktuálisabb és legmélyebb történéseiről. A szereplők segítségével felszínre hozzuk azt, amivel a lelkünk foglalkozik, ami tudattalanul is meghatározza az életünkhöz és a környezetünkhöz való hozzáállásunkat.

– A mesében mindenki mi vagyunk. Ez azt jelenti, hogy saját magunkat testesíti meg a király, a sárkány, a királylány és a szegény vándor is. Mindegyik karakter a lelkünk egy részét jeleníti meg. Például, ha a sárkány elrabolja a királylányt, akkor az állat lehet a félelmünk, szorongásunk, a hazugságaink, minden, ami bennünk van. Ezeket pedig le kell győznünk

– mondta Korpuszné Szedlmayer Beáta, majd hozzátette, a mesének nem mindig kell jól végződnie, ez csak rajtunk múlik. Úgy kell leírni a történetet, ahogy szeretnénk, ahogy kikívánkozik belőlünk.

Már az is sokat elárul, hogy melyik szereplő helyébe képzeljük magunkat.

Már az is sokat elárul, hogy melyik szereplő helyébe képzeljük magunkat.

– Egyszer készítettünk egy felmérést, megadtuk a mese kezdetét, de a végét nyitva hagytuk mindenki előtt. Tízből kilenc embernél vagy nem indult el a királyfi megmenteni a királylányt, vagy a hercegkisasszony megbarátkozott a sárkánnyal. Tehát nem mindig volt boldog a vége, de ebből is sok mindenre lehet következtetni.

Segít talpra állni

Vannak olyan élethelyzetek, amikor az ember úgy érezheti, hogy már semmi sem segíthet rendbe tenni a dolgokat. Ilyenkor sokat segíthet a Sajátmese. Igaz, hogy külső segítséggel, de saját magunk által jutunk el a problémák megoldásához. Ettől függetlenül, ha úgy érezzük, hogy nincs nagyobb gond az életünkben, akár magunk jobb megismerésére is kipróbálhatjuk a meseírást. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy otthoni körülmények között nem ugyanazt az eredményt kapjuk. Az igazi problémák, valós tudat alatti gondolatok előhívásához szakértőre, trénerre is szükségünk van.

Varázsmesék a klasszikus mesék, például a Hófehérke vagy a Csipkerózsika.

A saját mesénknél van egy szabály: nem szabad értelmeznünk, nem szabad párhuzamot keresnünk a mesék és az életünk között! A történet szimbolikus tanításokat hordoz, és azt a valós helyzetet tükrözi, ami még nem tudatosult bennünk. Éppen ezért ha racionálisan, tudatosan közelítjük meg, akkor a varázserőtől fosztjuk meg a mesét, pedig az pontosan ettől működik igazán.

Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek egyéni vagy csoportfoglalkozáson segítenek a mesét úgy feldolgozni, hogy a lélek számára világossá váljon az üzenet, és a varázserő is megmaradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!