Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Rendhagyó történelemórát is tartanak az íjászok

Három szervezett csoport ápolja a történelmi hagyományokat a Rábaközben. Fő témájuk a honfoglalás, melyhez kapcsolódva íjászbemutatókat, rendhagyó történelemórákat tartanak. Meglehetősen kevés támogatásból élnek.

Három történelmi hagyományőrző csoportról tudnak a szakemberek a Rábaközben. A kapuvári Hanyi Íjászok, a csornai Rábaközi Íjászok és a farádi Hanyi Táltoscsikók ápolják a hagyományokat, jobbára a honfoglalás témája köré csoportosítva működésüket. Anyagi
támogatottságuk elenyésző. Ahogy vezetőik elmondták, befolyó kevés pénzüket azonnal visszaforgatják a felszerelésbe.

– Az alapítás után baráti társaságként fejlesztettük az eszközállományt, öltözékeket, fegyvereket gyűjtöttünk és mind jobban megismerkedtünk eleink, főképp a hazatérés (honfoglalás) kora történelmével, életével – kezdte egyesületének történetét Csombók Imre, a Hanyi Táltoscsikók Hagyományőrző Egyesület elnöke. Az egyesületet 2010-ben alapították Farád székhellyel, helyi és csornai tagokkal. Az elmúlt években rendszeresen részt vettek versenyeken, íjász- és honfoglalás-bemutatókon. – Jobaházai íjászpályánkon számos alkalommal sikeresen rendeztünk tradicionális íjászversenyt is – tette hozzá az elnök.

Szabó István, a Hanyi Íjászok csoportvezetője (balra): „Évente hagyományosan két íjászversenyt rendezünk Kapuváron.
Szabó István, a Hanyi Íjászok csoportvezetője (balra): „Évente hagyományosan két íjászversenyt rendezünk Kapuváron."

Az egyesület célja a magyar hagyományok őrzése, az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztés s kulturális tevékenység, továbbá nagy gondot fordítanak a lovas és gyalogíjászatra és népi kézművességre is.

– Bemutatóinkkor a rendezvény helyszínére kitelepülünk, jurtát állítunk és védett helyen íjászpályát építünk ki – mondta az egyesület elnöke. A berendezett jurtában kézműves-foglalkozásokat (bőrözés, lószőrékszer-készítés, gyöngyfűzés) tartanak az érdeklődőknek, ahol eszközök, fegyverek is megtekinthetők.

Az egyesület elnöke tudatta, a helyi önkormányzat évente 40 ezer forinttal támogatja őket, a többit saját zsebből teszik a kasszába, melyhez egy kevés fellépti díj is társul.

Hasonló módon működik a kapuvári Hanyi Íjászok csoportja, mely a helyi Városszépítő Egyesület keretein belül tevékenykedik.

Szabó István – aki „civilben" történelemtanár –, a csoport vezetője elmondta, 2009-ben alakultak meg, és mára 20–22 taggal működnek. A Városszépítő Egyesülettől évente 50 ezres támogatást kapnak, de több civil szervezet is segíti őket. A farádiakhoz hasonlóan a honfoglalás kori hagyományokat ápolják, több esetben rendhagyó történelemórával kiegészítve.

– A meglévő jurta mellé éppen mostanában gyártjuk a másodikat, a csoportunk jelenleg ezzel foglalkozik – mondta Szabó István.
Most szombaton Kapuváron, a KRESZ-parkban rendezik második hagyományos évi íjásztalálkozójukat és versenyüket.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reggelente héttől vigyázzák a gyermekeket

A Kapuvári Rendőrkapitányság szeptembertől folyamatos rendőri jelenlétet biztosít a reggeli órákban a kapuvári és a beledi általános iskoláknál. Tovább olvasom